Skapa bevakningar

Black Friday handlade först bara om guld – inte om shopping!

Publicerad av Lars Maki i kategori Okategoriserad på 02.11.2023
Guldpris (XAU-SEK)
21305,10 SEK/oz
  
- 26,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
262,93 SEK/oz
  
+ 0,56 SEK
Kvinna köper guld på Black Friday

När de flesta av oss tänker på Black Friday, tänker vi på de enorma shoppingrabatterna dagen efter Thanksgiving. Men ursprunget till det riktiga Black Friday är långt ifrån en shoppingdag. Den här dagen markerar faktiskt en av de mest skandalösa finansiella kriserna i USA:s historia, som helt och hållet handlade om guld – inte om shopping. Tavex förklarar varför och vilket datum Black Friday infaller 2023!

När är Black Friday i Sverige 2023? 

Black Friday firas alltid i slutet av November, mer exakt dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Detta år börjar Black Friday vid midnatt den 24:e november och håller sedan på i 24 timmar. Men redan på måndagen samma vecka, den 20:e november börjar butikerna tjuvstarta prissänkningarna och diverse erbjudanden med det nyare fenomenet – Black Week!

Historien bakom Black Friday – och varför det handlar om guld

Året var 1869. Två framstående affärsmän, Jay Gould och James Fisk, hittade en möjlighet att tjäna en förmögenhet på guldmarknaden. Med hjälp av insiderinformation och korruption försökte de skaffa sig monopol på guldmarknaden i USA. Genom att köpa upp enorma mängder guld hoppades de på att priset skulle skjuta i höjden.

Gould och Fisk använde sig av sina starka förbindelser med dåvarande president Ulysses S. Grant. Genom att muta presidentens svåger, kunde de få tillgång till konfidentiell information om regeringens guldreserver. Med denna information kunde de gissa vad regeringen skulle göra och ändra guldpriset som de ville.

Varför heter det Black Friday?

Människor köper guld inför Black Friday

Allt detta kulminerade sedan på fredagen den 24 september 1869, en dag som skulle gå till historien som ”Black Friday”. Gould och Fisk hade framgångsrikt drivit upp priset på guld till otroliga höjder. Men när regeringen insåg manipuleringen, beslutade de sig för att sätta stopp för spekulationerna genom att släppa ut stora mängder guld på marknaden. Detta ledde till en plötslig och dramatisk nedgång i guldpriset.

Inom loppet av några timmar hade guldmarknaden fullständigt kollapsat. De som hade investerat sina besparingar i guld förlorade allt. Den ekonomiska förödelsen var omfattande, och dess effekter kändes över hela landet:

  • Banker gick i konkurs.
  • Företag tvingades stänga sina dörrar.
  • Tusentals personer blev arbetslösa över en natt.

Varför kallas Black Friday för Black Friday idag?

Det är denna händelse från 1869 som ursprungligen gav namnet ”Black Friday”. Men med tiden har betydelsen av termen förändrats. I mitten av 1900-talet började dagen efter Thanksgiving i USA att bli känd som starten på julhandelssäsongen. Med tiden blev denna dag känd för sina enorma rabatter och erbjudanden, och snart blev ”Black Friday” synonymt med shopping istället för en finansiell kris.

Så nästa gång du står i en lång kö i en butik på Black Friday 2023 för att få tag på det senaste erbjudandet, tänk då på dess historiska rötter. Denna dag handlade en gång i tiden inte om shopping utan om en av de största finansiella skandalerna i USA:s historia och framförallt guld!

Idag är guld ett av de smartaste och bästa sätten att investera dina pengar på. Läs mer om hur man investerar i guld med vår stora guide här.

Länkar:

History.com

historiskamedia.se

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
21305,10 SEK/oz
  
- 26,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
262,93 SEK/oz
  
+ 0,56 SEK

Läs också