Skapa bevakningar

Black Friday handlade först bara om guld – inte om shopping!

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 02.11.2023
Guldpris (XAU-SEK)
25059,30 SEK/oz
  
- 360,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,28 SEK/oz
  
- 1,74 SEK
Kvinna köper guld på Black Friday

När vi tänker på Black Friday, tänker vi oftast på de enorma shoppingrabatterna dagen efter Thanksgiving. Men ursprunget till Black Friday är långt ifrån en shoppingdag. Den här dagen markerar faktiskt en av de mest skandalösa finansiella kriserna i USA:s historia, som helt och hållet handlade om guld – inte om shopping. Tavex förklarar varför och vilket datum Black Friday infaller 2023!

Köp investeringsguld här idag!

När är Black Friday i Sverige 2023? 

Black Friday firas alltid i slutet av November, mer exakt dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Detta år börjar Black Friday vid midnatt den 24:e november och håller sedan på i 24 timmar. Men redan på måndagen samma vecka, den 20:e november börjar butikerna tjuvstarta prissänkningarna och diverse erbjudanden med det nyare fenomenet – Black Week!

Historien bakom Black Friday – och varför det handlar om guld

1869 såg affärsmännen Jay Gould och James Fisk en chans att tjäna pengar på guldmarknaden. De använde insiderinformation och knepiga metoder för att försöka styra guldmarknaden i USA. Genom att köpa mycket guld hoppades de på att höja priserna och göra en stor vinst.

Gould och Fisk använde sig av sina starka förbindelser med dåvarande president Ulysses S. Grant. Genom att muta presidentens svåger, kunde de få tillgång till konfidentiell information om regeringens guldreserver. Med denna information kunde de gissa vad regeringen skulle göra och ändra guldpriset som de ville.

Varför heter det Black Friday?

Människor köper guld inför Black Friday

Allt detta kulminerade sedan på fredagen den 24 september 1869, en dag som skulle gå till historien som ”Black Friday”. 

Gould och Fisk fick guldpriset att skjuta i höjden. Men regeringen märkte vad de gjorde och bestämde sig för att stoppa dem genom att släppa ut en stora mängder guld på marknaden. Det fick guldpriset att sjunka snabbt.

På bara några timmar rasade guldmarknaden. De som hade investerat sina besparingar i guld förlorade allt. Den ekonomiska förödelsen var omfattande, och dess effekter kändes över hela landet:

  • Banker gick i konkurs.
  • Företag tvingades stänga sina dörrar.
  • Tusentals personer blev arbetslösa över en natt.

Varför kallas Black Friday för Black Friday idag?

Det är denna händelse från 1869 som ursprungligen gav namnet ”Black Friday”. Men med tiden har betydelsen av termen förändrats.

I mitten av 1900-talet i USA började folk handla mycket dagen efter Thanksgiving. Den här dagen blev känd för sina stora rabatter. Med tiden blev ”Black Friday” en dag för shopping, inte en ekonomisk kris.

Så, nästa gång du köar i en affär på Black Friday 2023 för ett bra erbjudande, kom ihåg att den här dagen en gång var om en stor ekonomisk händelse i USA, särskilt om guld, inte shopping.

Idag är guld ett av de smartaste och bästa sätten att investera dina pengar på. Läs mer om hur man investerar i guld med vår stora guide här.

Länkar:

History.com

historiskamedia.se

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
25059,30 SEK/oz
  
- 360,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,28 SEK/oz
  
- 1,74 SEK

Läs också