Skapa bevakningar

Hur investerar man i guld? Investerarens guide | Tavex

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 19.07.2023
Guldpris (XAU-SEK)
24245,00 SEK/oz
  
- 189,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
305,34 SEK/oz
  
- 1,47 SEK
gold

Från antika civilisationer till dagens moderna era har guld varit ett pålitligt betalningssätt i världen. Idag köper investerare främst guld som en försäkring mot politisk oro och inflation, eftersom guldet har en låg korrelation med andra tillgångar (som aktier och fastigheter). Dessutom rekommenderar många framstående investeringsrådgivare att inkludera en del av portföljen i råvaror, inklusive guld, för att minska den övergripande portföljrisken.

guld

Se hela utbudet av Tavex investeringsguld här!

Det finns olika sätt att investera i guld, såsom genom att köpa guldtackor, investera i aktiefonder, handla terminskontrakt, köpa aktier i gruvbolag eller investera i smycken. Med undantag för några få alternativ erbjuder endast guldtackor, terminskontrakt och några specialfonder en direkt möjlighet att investera i guld. Andra investeringsformer härleder sitt värde från olika källor.

Guldtackor

Guldtacka James Bond

Guldtackor är kanske den mest kända formen av direkt ägande av guld. Många tänker på stora Guldtackor som de som förvaras i Fort Knox eller i stora banker. I själva verket kan guldtackor vara i vilken form som helst av ren (eller nästan ren) guld som har blivit certifierad för sin vikt och renhet. Detta inkluderar mynt, tackor och andra former av guld i olika storlekar. Av säkerhetsskäl är det vanligt att guldtackor också har ett serienummer.

I vårt lager erbjuder vi ett brett sortiment av guldtackor i olika storlekar, inklusive:

 • 2 gram
 • 2,5 gram
 • 5 gram
 • 10 gram
 • 20 gram
 • 1 uns (oz)
 • 50 gram
 • 100 gram
 • 250 gram
 • 1 kilo.

Om du är intresserad av att köpa en guldtacka i en storlek vi för tillfället inte har i lager, till exempel 1 gram, är du varmt välkommen att ringa oss så ordnar vi en beställning åt dig!

Även om tunga guldtackor är en imponerande syn, så gör deras stora storlek (upp till 400 troy-uns) dem svåra att omsätta och blir därför kostsamma att köpa och sälja. Om du till exempel äger en stor guldtacta som är värd 1 mil. SEK så kan det delvis bli svårt att sälja den och det går dessutom inte att skära av en mindre del av den i och med att det då skulle säljas som guldskrot.

Å andra sidan är mindre guldtackor och guldmynt mycket mer likvida och är ganska vanligt bland guldförsäljare.

Guldmynt

Guldmynt har under årtionden producerats i stora mängder av stora myntverk runt om i världen. Investerare köper vanligtvis mynt från privata återförsäljare till en premie på cirka 1% till 5% över det underliggande guldvärdet, men på senare år har premien ökat till cirka 10% i vissa fall.

Australian Lunar guldmynt series III - Tigerns år 2022

Fördelarna med guldmynt är:

 • Deras priser finns tillgängliga i globala finanspublikationer.
 • Guldmynt är ofta präglade i mindre storlekar (i uns eller mindre), vilket gör dem till ett bekvämare sätt att investera i guld jämfört med de större tackorna.
 • Pålitliga återförsäljare kan enkelt hittas och finns i många storstäder.
 • Äldre, sällsynta guldmynt har det som kallas numismatiskt- eller ett ”samlarvärde” utöver det underliggande värdet av guldet. För att investera enbart i guld bör du fokusera på mynt som är i allmän cirkulation och låta samlarna ta hand om de sällsynta mynten.
 • Några av de mest populära guldmynten är bland annat det sydafrikanska Krugerrand, amerikanska Eagle och Kanadensiska Maple Leaf.

De främsta problemen med guldmynt är att kostnaderna för förvaring och försäkring samt den relativt stora påläggskostnaden från återförsäljaren hindrar vinstpotentialen. Om du till exempel äger 500.000 SEK i guld, är det tillräckligt säkert att ha guldet i ett litet kassaskåp? Många skulle kanske hyra ett bankfack vilket medför kostnader.

Dessutom innebär köp av guldmynt en direkt investering i guldet, och varje förändring i guldpriset kommer proportionellt att påverka värdet på ens innehav. Andra guldinvesteringar, som aktiefonder, kan göras i mindre belopp än guldmynt och har inte lika mycket direkt prisexponering som guldmynt har.

Guldsmycken

Du kan också välja att köpa guld som du kan bära – eller som någon annan har burit men som har blivit skadat – i form av guldsmycken. Att investera i guldsmycken innebär dock många risker som att investera i rent guld inte gör.

guld smycken

För det första måste du vara försiktig med smyckesköp eftersom inte allt begagnat smycke säljs av pålitliga återförsäljare. Autenticitet spelar inte bara roll för dig – det kommer också att vara viktigt för den som du försöker sälja smycket till. Det är därför viktigt att du köper investeringssmycken från en pålitlig återförsäljare och skaffar så mycket dokumentation som möjligt.

Vill du veta mer om hur man ser om ditt guld är äkta? Klicka här!

För det andra kommer du att betala en viss påläggskostnad baserat på vilket företag som designade och tillverkade smycket. Detta kan vara någonstans från 20% till mer än tre gånger det ädelmetalls råvärde.

Du bör också vara medveten om smyckets renhet, eller vilken procentuell halt av guld det har. Guldhalt beräknas utifrån karat, där 24 karat är 100% guld. Lägre renhet minskar smyckets smältvärde, det vill säga det råa värdet av smyckets beståndsdelar om de smälts till rent guld.

Tavex kan alltid värdera ditt guld och ge dig ett objektivt prisförslag som är konkurrenskraftigt!

Investera i guld genom att köpa aktier i guldgruvföretag

Att investera i aktierna hos företag som bryter, raffinerar och handlar med guld är ett mycket mer direkt förslag än att köpa fysiskt guld. Eftersom detta innebär att man köper aktier i guldgruvföretag kan du investera genom ditt mäklarkonto.

gold mining companies

Källa

Några av de mest populära aktierna inom denna sektor inkluderar:

 • Newmont Corp. (NEM). Newmont är världens största guldgruvföretag med huvudkontor i Colorado. De bedriver gruvverksamhet i Nord- och Sydamerika samt Afrika.
 • Barrick Gold Corp. (GOLD). Denna gigant inom guldgruvning har sitt huvudkontor i Toronto och bedriver verksamhet i 13 länder över hela världen.
 • Franco-Nevada Corp. (FNV). Franco-Nevada äger inte några guldgruvor. Istället köper de rättigheterna till royalties från andra guldgruvebolag.

Tänk dock på att aktierna i guldgruvebolag är korrelerade med guldpriserna, men baseras även på fundamenta relaterade till varje bolags nuvarande lönsamhet och kostnader. Det innebär att investeringar i enskilda guldgruvebolag har liknande risker som att investera i vilken annan aktie som helst. En enskild aktie kan uppleva en viss nivå av volatilitet och ger inte samma säkerhet som diversifierade fonder.

Investera i guld-ETF:er och guldaktiefonder

Att investera i guld-ETF:er och aktiefonder som fokuserar på guld kan ge dig exponering mot guldets långsiktiga stabilitet samtidigt som det erbjuder större likviditet än fysiskt guld och större diversifiering än enskilda guldaktier.

Det finns olika typer av guldrelaterade fonder. Vissa är passivt förvaltade indexfonder som följer branschtrender eller guldpriset genom att använda terminer eller optioner.

Till exempel innehar SPDR Gold Shares ETF (GLD) fysiskt guld och deponireceipt, och dess pris följer priset på fysiskt guld. VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) å andra sidan är en passivt förvaltad fond som följer en korg med aktier i guldgruve- och raffineringsföretag.

Guldaktiefonder som Franklin Templetons Guld- och ädelmetallfond förvaltas aktivt av professionella investerare. Dessa fonder strävar efter att överträffa avkastningen hos passivt förvaltade indexfonder. Som kompensation tar de ut relativt höga förvaltningsavgifter.

Kom bara ihåg att, likt guldaktier, köper du inte guld direkt, utan papper som teoretiskt stöds av skulder eller eget kapital hos gruvföretag eller terminer och optionskontrakt för fysiskt guld. Det innebär att värdet på guldaktiefonder och ETF:er inte nödvändigtvis motsvarar marknadspriset på guld, och dessa investeringar kan inte prestera på samma sätt som fysiskt guld.

Vanliga frågor om att investera i guld

Varför är guld en bra investering?

Guld är en attraktiv investering av flera skäl. En av de främsta fördelarna är deras skydd mot inflation. Ädelmetaller, som guld och silver, kan inte tryckas på samma sätt som olika valutor och utgör därför en begränsad resurs. Historiskt sett har guld fungerat som värdebevarare under tusentals år och behållit sin köpkraft över tiden.

En annan fördel med guldinnehav är att det inte innebär någon kreditrisk. När du äger guld har du en fysisk tillgång som ger dig full kontroll över din investering. Detta skiljer sig från investeringar som involverar skulder eller finansiella instrument där det finns en risk för att låntagaren inte kan betala tillbaka.

Guld har också en statussymbol. De har en aura av ädelhet och prestige som gör dem attraktiva för många investerare. Dessutom erbjuder guld hög likviditet, vilket innebär att de lätt kan köpas och säljas på marknaden. Det finns en stor efterfrågan på guld, silver och platina, både från privata investerare och industrin, vilket gör det enkelt att omvandla dem till kontanter vid behov.

En annan fördel med att investera i guld är att de kan skydda och diversifiera en investeringsportfölj. Guld har en tendens att ha en liten eller till och med negativ korrelation med andra tillgångar såsom aktier, obligationer och fastigheter. Detta innebär att när andra tillgångar kanske inte presterar bra, kan guld fungera som en motvikt och bidra till att minska riskerna i portföljen.

Slutligen är guld relativt enkelt att köpa och sälja. Det finns ett brett utbud av återförsäljare och handelsplattformar som specialiserar sig på olika ädelmetaller, vilket gör det enkelt för investerare att komma åt marknaden. Oavsett om det är i form av fysiskt guld och silver eller genom ädelmetallbaserade finansiella instrument som ETF:er och fonder, finns det många alternativ att välja mellan när det gäller att investera i ädelmetaller.

Hur har den historiska värdeutvecklingen för guld sett ut?

Guldpriset över tid

Den genomsnittliga årliga avkastningen ligger i genomsnitt på 11% enligt World Gold Council de senaste 50 åren (jan 1971 – dec 2021) sedan Bretton Woods-systemet avbröts. Avkastningen har varit avsevärt högre under perioder av hög inflation. Under 12 av de senaste 50 åren har inflationen varit högre än 5%, och den genomsnittliga årliga avkastningen under dessa år har varit över 20%.

Varför bör du köpa guld genom Tavex?

Tavex har kreditbetyg AAA hos Bisnode, vilket endast 3% av svenska företag har, och erbjuder marknadens bästa priser, utbud och kundservice när det gäller ädelmetaller. Dessutom strävar vi efter att ha de bästa priserna på marknaden, så vi prismatchar om kunden skulle hitta ett bättre pris hos någon konkurrent.

tavex

Tavex har varit verksamma på marknaden sen 2005 och har stor kunskap samt erfarenhet av ädelmetallshandel och är ett mycket tryggt och pålitligt alternativ. Vi erbjuder också våra kunder gratis konsultation med våra guldexperter.

Se hela vårt utbud av investeringsguld här!

Guldpris (XAU-SEK)
24245,00 SEK/oz
  
- 189,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
305,34 SEK/oz
  
- 1,47 SEK

Läs också