Skapa bevakningar

Vad har hänt med världsekonomin efter Covid-19?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Okategoriserad på 16.06.2020
Guldpris (XAU-SEK)
21616,00 SEK/oz
  
+ 233,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
265,72 SEK/oz
  
+ 0,27 SEK
covid-19, use the mask, illustrative picture on the wall

Coronaviruset, som först upptäcktes i Kina, har smittat människor i över 185 länder. Dess stora spridning har orsakat stora problem för företag runt om i världen.

Hur har coronaviruset påverkat ekonomin och världen sedan början av 2020?

 • Den globala aktiemarknaden får sig en smäll. FTSE, Dow Jones industriella genomsnitt, Nikkei och SP500 har sett stora fall sedan utbrottet började i slutet av december 2019.  Investerare över hela världen fruktar att en bred spridning av COVID-19 kommer att förstöra den ekonomiska tillväxten och att lokala regeringars åtgärder kanske inte räcker. (1)


 • Centralbanker i många länder sänkte räntorna. I teorin bör detta göra lån billigare och uppmuntra till investeringar för att få fart på ekonomin. (1
 • Fler och fler människor är arbetslösa. På bara två veckor ansökte nära 1 miljoner människor i Storbritannien om bidrag. I USA var antalet personer som registrerade sig som arbetslösa rekordhögt. (1

 


 • I februari var procenten arbetslösa i Sverige 8,2%, vilket är det högsta sedan 2015.  I Sverige sjönk arbetslösheten till 7,1% i mars 2020 från 7,7% samma månad föregående år. (2)

 • Oljepriser kraschade. Hela världen har stängts av och oljepriset bevittnade det enastående prisfallet till 0 USD/fat. I USA blev priset på ett fat WTI (West Texas Intermediate) för första gången i historien negativt! (1)


 • Risk för lågkonjunktur. Internationella valutafonden (IMF) sade att den globala ekonomin kommer att krympa med 3% i år. År 2008 krympte den globala ekonomin bara 0,1% men den förde världsekonomin till randen till kollaps. Detta bör sätta saker i perspektiv. (1)
 • Användningen av teknik har ökat. Regeringar runt om i världen har uppmanat människor att arbeta hemifrån om möjligt.  (1) Teknologiföretag som Zoom, Netflix och Amazon har sett en stor ökning av sina aktiekurser – särskilt Zoom.

 • Restriktioner vid resor. Mer än 100 länder har infört reserestriktioner på grund av coronaviruset. På bilden nedan kan du se hur drastiskt antalet dagliga flygresor har sjunkit. (1)


 • Car sales in China fell sharply. Over -48% in March 2020.

Varje dag översvämmas vi av negativa nyheter relaterade till coronaviruset. Pandemin har också orsakat några positiva effekter.

Extra effekter av coronaviruset

 • Klimat. Forskning visar att genom att stänga fabrikerna i Kina under de senaste 2 månaderna är himlen nästan helt klar igen. Till exempel finns det ingen klädproduktion, vilket innebär ett mindre koldioxidutsläpp och människor kan andas igen. Även kvävedioxiden är mindre än 30% än normalt. (3)
 • Vi konsumerar mindre. Människor konsumerar tillsammans mindre plast, papper etc. Alla dessa aspekter bidrar på positiva sätt till miljön. (3)
 • Dags att tänka omöverväga våra ekonomiska skyldigheter. Nu finns det mycket tid att ta ett djupt andetag och tänka. A, alla bör tänka efter angående om sina ekonomiska skyldigheter i kristider. I tider som dessa är det viktigt att ha en ekonomisk reserv och tänka på långsiktiga mål och planera på ett hållbart sätt.
 • Guldpriserna har ökat. Bank of America har höjt 18-månaders guldprismålet spriset till 3000 USD/per uns, vilket är mer än 50%. Läs mer: The Fed can’t print gold: guldpriset på väg mot 3000 USD, 50% över dess rekord, enligt Bank of Americ

 


(1) https://www.bbc.com/news/business-51706225
(2)
https://tradingeconomics.com/sweden/unemployment-rate

(3) https://www.businessinsider.com/satellite-images-air-pollution-drop-china-coronavirus-2020-3?international=true&r=US&IR=T

 

Guldpris (XAU-SEK)
21616,00 SEK/oz
  
+ 233,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
265,72 SEK/oz
  
+ 0,27 SEK

Läs också