Skapa bevakningar

Vilken valuta ska jag ta med till Serbien?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Valuta på 29.01.2020
Guldpris (XAU-SEK)
15 212,90 SEK/oz
  
+ 41,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
228,14 SEK/oz
  
+ 3,19 SEK

Serbien är ett extremt vackert land som ligger på Balkanhalvön. Olika kulturer, språk och religioner har blandats i århundraden. Tack vare detta kombinerar Serbien element som inte bara är karakteristiska för västerländsk kultur utan också för östlig kultur. För entusiaster som gillar att vandra i nationalparker, berg eller raviner, är en resa till Serbien ett bra val. Innan du reser måste man dock tänka på ekonomin, så frågan uppstår, vilken valuta tar du med till Serbien?

Vilken valuta ska jag ta med till Serbien? Vilka valuta har de i Serbien?

Valutan i Serbien är serbiska dinarer (RSD). Den nuvarande serbiska valutan – den serbiska dinaren – infördes 2003 efter den slutliga upplösningen av Jugoslavien. Namnet serbisk dinar kommer från namnet på silvermynt ”denarius”, myntat i antika Rom.

Hur är den serbiska dinaren denominerad? Uppdelning av Serbiens valuta

1 serbisk dinar är uppdelad i 100 para. År 2008 togs de sista 50 paramynten ur cirkulation. För närvarande i omlopp är:

 • mynt: 1–, 2–, 5–, 10–, 20 dinar;
 • sedlar med valörer: 10–, 20–, 50–, 100–, 200–, 500–, 1000–, 2000–, 5 000 dinar.


Hur ser den serbiska dinaren ut? RSD-sedlar

Serbiska dinars framsidor är dekorerade med Serbiens vapensköld, medan baksidorna visar:

 • 1 dinar – National Bank of Serbia;
 • 2 dinarer – Gračanica kloster;
 • 5 dinarer – kyrkan från Kruszedol-klostret;
 • 10 dinarer – Jungfru Marias kyrka från Studenica-klostret;
 • 20 dinarer – byst av Andrić.

Framsidan av serbiska dinar sedlar är dekorerad med porträtt av utmärkta serbiska politiker, konstnärer och forskare. På baksidan av sedlarna visas hela silhuetten av enastående personligheter.

Vad är priserna i Serbien?

Ungefärliga kostnader i Serbien, som vi räknat ut genom att besöka livsmedelsbutiker, visas i följande tabell.

Produkter Pris i Serbien (ungefärligt)
bröd (1 st) 40.00 RSD
smör (200 g) 280.00 RSD
mjölk (1 l) 85.00 RSD
pasta (400 g) 50.00 RSD
mineralvatten (1,5 l) 45.00 RSD
socker (1 kg) 80.00 RSD
choklad (100 g) 95.00 RSD

Hur betalar jag i Serbien?

Betalningar under din vistelse i Serbien kan göras på flera sätt, så detta är inte en problematisk fråga. Visa- och MasterCard-kort accepteras allmänt. Uttagsautomater finns i både större och mindre städer, så att ta ut nödvändiga kontanter är inte ett problem. Det är dock bäst att kontrollera med banken som kortet kommer från om det fungerar i ett land som inte tillhör Europeiska unionen innan du reser. Dessutom accepterar de flesta hotell och stora butiker kreditkortsbetalningar. Men i mindre butiker kan det vara problem med att acceptera denna betalningsform. Man bör också ta hänsyn till bankens höga provision.

För att undvika besvär när du betalar är det bäst att ta ut lite lokal valuta innan du reser. Tavex valutakontor i Stockholm är ett av få som erbjuder serbiska dinarer. Du kan alltid växla den serbiska valutan – serbiska dinarer – omedelbart, och efter att ha ringt ett telefonsamtal kan du boka lämpligt serbiskt dinarbelopp och den aktuella växelkursen. För er som inte kan besöka vårt huvudkontor på Smålandsgatan 9, erbjuder vi RSD på våra andra kontor i Stockholm.

Serbisk dinars växelkurs – RSD-omvandlare

Serbisk Dinar (RSD) Pris (per 24.09.2019, 14:00)
1100 Serbisk Dinar Ungefär. 100 SEK (1 SEK = 11,01 RSD)
1175 Serbisk Dinar Ungefär. 10 EUR (1 EUR = 117,5 RSD)
1068 Serbisk Dinar Ungefär. 10 USD (1 USD = 106,8 RSD)

Nödvändiga resehandlingar i Serbien

Svenska medborgare som reser till Serbien måste ha ett svenskt pass eller nationellt ID-kort. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Serbien och även i ytterligare 90 dagar efter avresa från Serbien.

Svenska medborgare behöver inte visum för att resa eller vistas i Serbien under 90 dagar var sjätte månad. Utlänningar måste enligt lag anmäla sin vistelse i landet till närmaste polisstation inom 12-24 timmar efter ankomst. Detta är dock i allmänhet undantaget när resenärer bor på hotell, i vilket fall hotellpersonalen tar hand om anmälan till polisen.

Utländska medborgare som är innehavare av ett hemlandspass och har uppehållstillstånd i ett EU-land eller ett giltigt visum till Schengenområdet, som täcker hela den planerade vistelsen i Serbien, kan resa till Serbien utan visum. För mer information kontakta den serbiska ambassaden i Stockholm.

Intressanta fakta

 1. På en av Belgradas gator finns det ett kafé med ett specifikt namn, det heter nämligen ”?”. De första försöken att ändra namnet på denna plats ägde rum redan under första hälften av 1800-talet till ”katedralkafét”, men ägaren fick inte nödvändigt godkännande av kyrkan. Han beslutade då att han skulle hänga skylten som utsmyckade frågetecknet tills målet löstes. Det är häpnadsväckande att saken inte har lösts än idag, och det ganska ovanliga namnet på kaféet finns fortfarande kvar.
 2. I närheten av staden Bajina Basta, i den centrala delen av floden Drina, är ett mystiskt hus byggt på en klippa 1968.
 3. Överläggningar runt det runda bordet är främst förknippade med Polens historia, men det första internationella mötet av denna typ ägde rum i Serbien. Händelsen ägde rum i Karłowice. Resultatet av denna händelse var undertecknandet av fredsbrevet i Karłowice. Detta avtal avbröt det pågående kriget mellan Heliga ligan och det Osmanska riket.
 4. Belgrad – Serbiens huvudstad – är en av de äldsta städerna i Europa. Dess historia går tillbaka flera tusen år i början tjänade Belgrad som en koloni och under 100-talet fick den stadsrättigheter. Stadens historia är ganska turbulent eftersom den har förstörts 44 gånger. Bokstavligen översatt betyder Belgrad ”vit stad”.

Vart ska du åka under din vistelse i Serbien?

 1. I norra Serbien finns en multikulturell stad med ett flertal religioner och etniciteter – Novi Sad. Antalet turister som fascineras av det extremt intressanta rådhuset på Plac Wolności eller den fantastiska fästningen Petrovaradin har ökat avsevärt de senaste åren. Dessutom är en plats som är värt att se under din vistelse i Serbien Fruška Gora nationalpark.
 2. Uvacflodens slingor anses vara en av Serbiens vackraste naturliga välsignelser av en anledning. Uvac som strömmar genom Serbien, Bosnien och Hercegovina över ett avstånd på 10 kilometer markerar gränsen mellan dessa stater. Landskapets unika natur beror på flodens unika läge – mellan klippiga stränder och bergig terräng.
 3. Studenica-klostret – ett av de största i landet – finns på UNESCO:s världsarvslista. Det medeltida klostret som ligger i öster om landet nära Kraljeva byggdes i slutet av 1100-talet. Många kyrkor byggda i dess närhet glädjer sig med de vackra bysantinska freskerna som finns i dem.
 4. Olavolja Varoš (grupp av specifika bergformer), även känd som Djävulstaden, ligger i den södra delen av landet, nära staden Kuršumlija. Det hisnande landskapet består av ett imponerande antal skyhöga torn i olika former och storlekar. Vinden som viner mellan klipporna ger platsen en mystisk atmosfär som motsvarar legenderna om djävulens stad.
 5. Historien om den monströsa fästningen Golubac i den nordöstra delen av landet vid Dubai-stranden är direkt relaterad till Polens historia. Fästningen är dödsplatsen för den berömda riddaren Zawisza Czarny. Förutom fästningen inkluderar detta område Đerdap nationalpark och vackra marinor som lockar ett stort antal turister under semestern.

Vilken valuta ska man ta med till Serbien? Serbiska dinarer!

Vackra reservat, sjöar, fantastiska vattenfall kommer att glädja alla som uppskattar de naturresurser som naturen har att erbjuda. Historieälskare i Serbien kan se magnifika arkitektoniska monument med anor från antiken. Dessutom är Serbien känt för sitt utmärkta kök som inkluderar rakija – en alkoholhaltig dryck som erhålls genom att destillera jäst frukt. Köp serbiska dinarer på Tavex och åk på en välförtjänt semester!

Läs också