Skapa bevakningar

10 länder som producerar mest guld 2024 – i hela världen

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 06.03.2024
Guldpris (XAU-SEK)
25939,80 SEK/oz
  
+ 281,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,40 SEK/oz
  
+ 8,00 SEK
En man som följer vilka länder som producerar mest guld på en skärm

I oktober 2023 slog guldpriset rekordhöjder i Sverige, och många experter tror att trenden bara kommer fortsätta uppåt under året. Med det i åtanke beslutade vi att dyka djupare in i ämnet och sätta ihop en lista över de tio länder som producerar mest guld 2024.

Det är inte konstigt att guldets glans lockar allt fler. Med priset på uppåtgående, väcks en nyfikenhet kring vilka länder som egentligen producerar mest guld

Nu i mars 2024 ser vi att världens guldproduktion har stabiliserat sig på imponerande 3 000 ton, en aning mindre än förra året men ändå anmärkningsvärt mycket. Den här trenden, stärkt av både en hunger efter trygga investeringar och oroliga världshändelser, visar att intresset för guld är långt ifrån att svalna.

Köp guld här till ett marknadsmässigt pris idag!

Med hjälp av färska siffror från US Geological Survey från februari 2024 vill vi på Tavex dela med oss av insikterna om vilka länder som just nu är världens främsta guldproducenter.

De 10 största guldproducenterna 2024

1. Kina – 370 ton guld

Kina är det land i världen som gräver upp mest guld. Varje år tar de upp minst 300 ton och har gjort det i över tio år. Kinas centralbank köper också mycket guld, vilket hjälper landets ekonomi att vara stark.

2. Australien – 310 ton guld

Australien, känt för sina omfattande guldreserver, fortsätter att spela en vital roll i världens guldproduktion. Guldproduktionen i landet bidrar med flera miljoner kronor till den australiensiska ekonomin.

3. Ryssland – 310 ton guld

Ryssland är den tredje största guldproducenten. Även om mängden guld de producerar kan ändras en del från år till år, har de lyckats hålla produktionen ganska jämn. Ryssland har också varit bra på att hitta nya platser att sälja sitt guld till, speciellt när de stött på problem med att sälja till sina vanliga köpare.

4. Kanada – 200 ton guld

Kanada bekräftar sin status som en av de ledande guldproducenterna, med en produktion som på olika sätt bidrar till landets exportintäkter.

5. USA – 170 ton guld

USA:s guldproduktion, med en stark bas i Nevada, visar att även om produktionen minskat något jämfört med föregående år, finns det fortfarande en stor industri här.

6. Kazakstan – 130 ton guld

Under de senaste åren har Kazakstan visat på en stark tillväxt inom guldproduktionen, vilket pekar på en ljus framtid.

7. Mexiko – 120 ton guld

Mexikos långa tradition av guldutvinning fortsätter, och landet bidrar på ett betydande sätt till världens guldmarknad.

8. Indonesien – 110 ton guld

Indonesien har under de senaste åren framträtt som en stark aktör inom guldproduktion, med stora bidrag från bland annat Grasberg Mining District.

9. Sydafrika – 100 ton guld

Trots utmaningar som bland annat konflikter på arbetsmarknaden och problem med fossila bränslen som orsakar strömavbrott, finns Sydafrika kvar på listan över stora guldproducenter.

10. Uzbekistan – 100 ton guld

Med stora fyndigheter och en imponerande volym av guld som produceras, fortsätter Uzbekistan att vara en viktig spelare på marknaden.

Mer fakta om guldproduktion och ädelmetaller

Dessa tio länder är centrala i guldproduktionen i världen under 2024. Deras insatser inte bara formar den globala ekonomin utan visar också på guldets fortsatta värde som en investering och försäkring mot ekonomisk osäkerhet.

För de som vill läsa mer om varje lands specifika bidrag till den globala guldmarknaden och hur gram guld per ton varierar, finns idag omfattande resurser tillgängliga på tavex.se.

Visste du om Kina är landet som producerar mest guld? Kommentera gärna nedan!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
25939,80 SEK/oz
  
+ 281,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,40 SEK/oz
  
+ 8,00 SEK

Läs också