Skapa bevakningar

10 spännande fakta om guld som du förmodligen inte kände till

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Ädelmetaller på 31.08.2021
Guldpris (XAU-SEK)
20 267,99 SEK/oz
  
+ 184,02 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
236,06 SEK/oz
  
+ 4,56 SEK

Ljus gryning

Den kemiska beteckningen för grundämnet guld är Au, en akronym av det latinska ordet aurum – som betyder ”ljus gryning” eller ”soluppgångens glöd”.

Guld kan inte förstöras

Guldets unika egenskaper förklarar varför det ofta används till smycken, elektronik och medicinska produkter: i praktiken är det omöjligt att förstöra.

Guldets smältpunkt är 1064°C, det kan inte oxidera, mögla eller korrodera och kan det kan återvinnas i all evighet. Det innebär att den guldring du använder dagligen kan ha haft en annan form och tillhört någon annan person som levde i ett helt annat århundrade.

Investeringsguld är momsbefriat

Guld är den mest populära ädelmetallen att investera i. Det finns många skäl till det, men det viktigaste att känna till är att det först och främst är ett mycket pålitligt och säkert sätt behålla värdet på dina pengar.

Och – investeringsguld är dessutom momsfritt inom EU, vilket innebär ytterligare en klar och konkret fördel jämfört med andra tillgångskategorier.

Olympiska medaljer består inte av guld

Om du trodde att de där medaljerna som hängdes runt halsen på idrottarna under 2021 års OS bestod av rent guld, då hade du fel. Guldmedaljerna innehåller enbart 6 gram guld – merparten, eller cirka 92%, är gjort av silver.

Senaste gången en olympisk vinnare mottog en medalj av rent guld skedde för över 100 år sedan, år 1912 på OS i Stockholm.

Det finns guld i havet också

Guld utvinns oftast i guldgruvor runt omkring i världen. Men visste du att vår planet även gömmer 20 miljoner ton guld i haven?

Enligt en undersökning finns det ett gram guld i varje 100 miljoner ton i Atlanten. Dock är det trots allt mer förnuftigt att utvinna guld ur jorden än att pumpa upp det från vattnet.

Våra kroppar innehåller guld

Ja, förutom att vi hittar guld i jordskorpan, rymden och haven finns det även i våra kroppar. En person som väger cirka 70 kilo består av cirka 0,2 milligram guld, främst i håret och i blodomloppet, bara som ett exempel. Så att kalla den man älskar för sin guldklimp är inte alldeles fel – det ligger i alla fall en viss sanning i det!

Det ”gyllene medelvärdet”

Har du någonsin undrat över var frasen ”gyllene medelvärdet” härrör från? Jo, det här talesättet kommer från den forntida grekiske filosofen Aristoteles som använde jämförelsen med guld för att tala om balans. Inte undra på att guld anses tryggt och säkert att investera i.

7 % av den årliga guldproduktionen går till elektroniktillverkning

Ungefär 7 % av det guld som bryts används för att tillverka elektronisk utrustning eftersom guld är en mycket bra ledare för både värme och el. Numera finns det så mycket guld i elektronisk utrustning att man kan utvinna mer guld från ett ton elektronisk utrustning än ur malm som bryts från jordskorpan. Den här tekniken har successivt redan börjat tillämpas för att återvinna det guld som finns i elektronisk utrustning.

Kina bryter mest guld

Även om Sydafrika historiskt sett har varit världens främsta guldproducent har Kina under senare tid tagit över förstaplatsen. I takt med att efterfrågan på ädelmetallen ökar i landet, växer även den kinesiska guldmarknaden. Kineserna tror att guld bringar lycka och är ett tecken på att man har tagit kloka ekonomiska beslut.

Rädsla för guld eller aurofobi

Människor är ofta rädda för mörker, höga höjder, spindlar och ormar, men visste du att det faktiskt finns personer som drabbas av panik när de ser guld?

Det främsta symptomet på aurofobi är panikattacker, men ofta förekommer även att man andas för snabbt eller långsamt, illamående och oregelbunden hjärtrytm. I likhet med många andra fobier kan man bli av med den genom psykologhjälp och att gå till botten med vad som en gång orsakade fobin. Så för alla människor är guld inte något som bara glimmar.

 

Läs också