Skapa bevakningar

6 anledningar att äga guld

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 12.12.2016
Guldpris (XAU-SEK)
25373,50 SEK/oz
  
- 23,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
322,35 SEK/oz
  
- 1,95 SEK

Guld är den första metallen som var vida känd för människan. När vi tänker på den historiska teknologiska utvecklingen, anses ofta utvinningen av järn och koppar som det största bidraget till vår arts ekonomiska och kulturella utveckling – men guld kom först. Guld har alltid varit kraftfullt. Människans historisk sett tidigaste interaktion med guld är okänt, men dess förknippning med gudomar, odödlighet och välstånd är vanligt i många kulturer världen över. Här är 6 anledningar att äga guld i 21a århundradet.

Bevarat sitt värde genom historien
Guld är volatilt, men värdet på guld kommer aldrig att vara noll. I motsats till pappersvaluta, mynt och andra tillgångar, har guld bibehållit sitt värde genom historien. Guld anses vara en tillgång att behålla inom familjen och rikedomen går ofta i arv från en generation till nästa.

Försvagad US-dollar
När tiderna är osäkra letar människor efter alternativa möjligheter till investering. Amerikanska dollarn är en av världens viktigaste reserv-valutor, men när den blir svagare jämfört med andra valutor tenderar människor att investera mer i guld, vilket medför högre guldpris. Ett perfekt exempel på detta är tidsperioden från 1998 till 2008, när guldpriset nästan tripplades. Under tidiga 2008 nådde guld 1000 USD per uns och kom att nästan dubblas mellan 2008 och 2012.

Inflation
Enkelt uttryckt: när levnadskostnaderna går upp, tenderar även guldpriset att stiga.

Oroligheter i världen
När tiderna är finansiellt och politiskt osäkra går börsen ner, företag har inte lika lätt som tidigare att få lån och tilliten till staten försvagas – och då stiger vanligtvis guldpriset. Varför? Nya investerare hittar till guldet då de litar till att guld är en pålitlig investering.

Anonymitet
Investerare kan köpa och äga fysiskt guld privat och anonymt.

Utöver det…
Guld är ett universellt betalmedel, en påtaglig värdebevarare och kapitalskydd. Fysiskt guld kan inte gå i konkurs eller bli värdelöst. Guldtackor uteblir aldrig från betalningslöften eller obligationer.

Slutsats
Även om guldpriset kan variera kortsiktigt har det alltid behållet sitt värde långsiktigt. Slutsatsen blir att guld är en rätt säker investeringsform på lång sikt och vi på Tavex föreslår att du diversifierar dina investeringar och rekommenderar dig att ha minst 15% av din portfölj i ädelmetaller.

Här är några av våra bästsäljande produkter:

100g Goldbar Valcambi Suisse 
1 0z South African Krugerrand 
1 oz Canadian Gold Maple Leafs
1 oz American Gold Eagles

Guldpris (XAU-SEK)
25373,50 SEK/oz
  
- 23,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
322,35 SEK/oz
  
- 1,95 SEK

Läs också