Skapa bevakningar

6 enkla tips & trix för att få en högre pension

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 27.03.2024
Guldpris (XAU-SEK)
25931,10 SEK/oz
  
- 194,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
319,84 SEK/oz
  
- 10,83 SEK
Äldre man som fått tips för en högre pension

Har du tillräckligt för att gå i pension? Tavex listar här sex smarta tips för att du ska kunna maximera din pension!

Att planera för sin pension kan kännas som en utmaning, men med rätt strategier kan man skapa en tryggare ekonomisk framtid.

När går man i pension? 

Att fundera över när det är dags att dra sig tillbaka från arbetslivet är något som många av oss tänker på. Visserligen öppnar möjligheten att börja ta ut allmän pension vid 62 års ålder, men det är långt ifrån alla som ser det som ett genomförbart alternativ, ekonomiskt sett.

Den realistiska möjligheten att faktiskt pensionera sig vid en viss tidpunkt är beroende av en rad olika omständigheter. Din tjänstepension och hur pass framgångsrik du varit med att spara privat till pensionen spelar stor roll. 

Det handlar således inte enbart om att ha nått en specifik ålder, utan snarare om att ha lagt en stadig ekonomisk grund för de år då du önskar leva livet fullt ut på dina egna villkor. På Minpension.se kan du se din pension och även göra pensionsprognoser.

Kan man ta ut sin pension i förtid?

Möjligheten att ta ut pension i förtid finns, men det kräver noggrann planering. Att börja ta ut pensionen i förtid kan leda till att månadspengen blir lite tunnare, eftersom pengarna ska sträcka sig längre. 

Det gäller att ställa sig frågan: är det värt att få mer ledig tid tidigt, mot risken att kanske få det lite knapert ekonomiskt längre fram? En klassisk balansfråga mellan nu och senare, helt enkelt.

6 tips för att boosta din pension

1. Få en överblick över din pensionssituation

Att tidigt skaffa sig en klar bild av ditt pensionsläge är grundläggande. Det ger dig möjlighet att aktivt påverka din pension genom att exempelvis göra extra insättningar eller justera ditt sparande.

2. Maximera din tjänstepension

Tjänstepensionen utgör en betydande del av den totala pensionen för många. Se till att du utnyttjar din arbetsgivares pensionsplan fullt ut. Om möjligt, välj att bidra med extra insättningar för att öka pensionens värde.

3. Komplementera med privat sparande

Förutom tjänstepensionen är det klokt att bygga upp ett privat pensionssparande. Att börja spara tidigt och kontinuerligt kan tack vare ränta-på-ränta-effekten ge en god tillväxt över tid.

4. Utnyttja löneväxling

Löneväxling, det är lite som att göra en smart deal med din framtida ekonomi. Du tar en bit av din lön nu, och sätter in den i pensionsfonden innan skatten har sagt sitt. Det här kan fixa både skattelättnader och göra att du får mer pengar till pensionen, men det funkar bäst om du har en lön som ligger på en hyfsad nivå.

5. Minimera avgifter och öka avkastningen

Håll koll på de där irriterande avgifterna för ditt pensionssparande. Finns det sätt att betala mindre i avgifter? Byt i så fall! Att aktivt söka upp fonder som ger bra tillbaka för pengarna är också ett smart drag för att få din pensionskassa att växa.

6. Överväg att inkludera guld i din pensionsportfölj

Att ha lite guld i pensionsportföljen är inte bara för att glänsa lite extra. Det är en klok strategi för att gardera sig mot inflation och osäkra valutatider. Guld har en fin egenskap att behålla sitt värde över lång tid, vilket kan ge en trygg känsla när det blåser kallt på börsen.

Prova detta kanonerbjudande på guld idag!

Aldrig försent att pensionsspara

Att börja tänka på din pension redan nu kan göra stor skillnad för din framtida ekonomiska trygghet. Genom att följa dessa steg och regelbundet se över ditt pensionssparande kan du arbeta mot en mer trygg och belönande pension. Och glöm inte, det är aldrig för tidigt eller för sent att börja planera för pensionen!

Kommentera gärna nedan om du har påbörjat ditt pensionssparande eller om du har fler smarta tips för att få pensionen att växa!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
25931,10 SEK/oz
  
- 194,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
319,84 SEK/oz
  
- 10,83 SEK

Läs också