Skapa bevakningar

Aktier kontra guld – När bör du investera i vad?

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 08.01.2019
Guldpris (XAU-SEK)
26093,00 SEK/oz
  
- 112,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
312,90 SEK/oz
  
+ 1,44 SEK

Vad borde jag investera i? Hur mycker borde jag investera? Varför där? Varför inte här? Alla de frågorna är rätt vanliga för investerare. Med varje investering kommer mycket tänkande, avvägande av för- och nackdelar, risk och avkastning och mycket mer. Det är svårt att fatta ett bra beslut som får dig att gå med vinst. Du kan aldrig vara 100% säker med investeringar. Investering är ett spel om att sprida riskerna.

Aktier vs Guld

Det är väldigt lätt att dras med i hypen av aktier. Om du drog en tillräckligt lång tidslinje, skulle du se att i genomsnitt ökar amerikanska aktier 11% per år, eller mer. Plus 11% per år. Det är uppenbart att en ska investera i aktier, eller hur?

Om vi drar tidslinjen på 30 år så är detta väldigt imponerande. Här är en uträkning:

Låt oss säga att vi investerar 1000 EUR och tjänar 11% varje år.

1:a året investerar vi 1000EUR och tjänar 11%. Så första årsbalansen skulle bli 1110 EUR
2:a året tjänar vi 11% på summan som redan inkluderar 11% från första året så 1110 EUR + 11% = 1232.1 EUR
3:e året efter avkastningen på både investeringen samt tidigare två års avkastning så blir summan 1232.1 EUR + 11% = 1367 EUR. Och enligt samma uträkning så skulle portföljen efter 30 år ha ökat över 2500%

Verkar enkelt, eller hur? Problemet är att när du kollar på tidslinjer som sträcker sig 30-40 år tillbaka så finns det alltid ett antal stora fall. Det var den finansiella krisen år 2008, dot-com krisen 2001, asiatiska finansiella krisen 1997, Dow Jones krisen 1987. Dessa är bara några få som vi tycker är värda att nämna. Under denna långa period har det varit många avbrott på marknaden.

Samma sak gäller med guld. Alla borde dela upp sin portfölj. ¨Lägg inte alla ägg i samma korg¨ precis som Warren Buffett gillar att säga. Frågan handlar egentligen inte om guld vs aktier, antingen det ena eller det andra. Istället är detta ett riskspridningsspel. När marknaden börjar krascha tar vi oss ur marknaden för att begränsa förlusterna. I samband med detta får vi ofta ta stora förluster. Genom att investera i guldmarknaden i en större utsträckning gör du det möjligt för din portfolio att återhämta sig snabbt från aktiemarknadens krascher.

9 gånger av 10 rör sig guldet i en annan riktning

Vanligtvis när aktiemarknaden kraschar, stiger guldet och även andra varor – råolja, bensin, koppar och till och med kaffe. Detta är såklart hur marknaden har betett sig historiskt. Det är rimligt att påstå att så har skett 9 av 10 gånger.

Priset på guld har en tendens att gå upp när marknaden kraschar, så om du investerar tillräckligt i guld när börsen är hög (som i slutet av november 2018) försäkrar du dina investeringar i aktier mot möjliga förluster också på lång sikt. Det är viktigt att du räknar ut dina risker och skalar ner innan marknaden kraschar. När vi exempelvis kollar på DOW 30 och SP500 ser vi på diagrammen att marknaden vill gå mot högkonjunktur, men det finns ett motstånd eftersom andra halvan av marknaden (bears) inte tror att det kan gå högre. Relative Strength Index Indicator visar även divergens vilket vanligtvis innebär en stor prisrörelse.

Guld som en perfekt tillgång under krisande tider

PS! Financiella analytiker runt om i världen säger att ekonomiska kriser oftast inträffar var 8.5-11:e år. Just nu är vi på det 11e året. Bara något att tänk på.

Guld är en perfekt tillgång att ha i krisande tider. Att skydda dina pengar är en sak, men du kan också tjäna stora summor på kraschen. Av pengarna du har samlat ihop med hjälp av guldet kan du alltid investera tillbaka i aktier när de är mycket låga, så att i nästa högkonjunktur befinner du dig i den.  Vi tror att alla vill vara på vinnarsidan, så ta din tid, utbilda dig själv och gör de rätta investeringarna!

Sammanfattning

Vinnarna är de som sprider riskerna och har tålamod. Eftersom guld och aktier oftast rör sig i olika riktningar så är vinnarna de som kan vänta ut aktiekraschen eller flyttar deras pengar i rätt tid till rätt tillgångsgrupper. Investerare som har guld som täcker deras förluster slutar oftast på vinnarsidan.

Sprid riskerna, sprid riskerna och sprid riskerna, samt investera i guld för att säkra dina pengar.

 

Här är de mest populära mynten och tackorna:

1 oz Sydafrikansk Krugerrand 

100 gram Guldtacka Valcambi Suisse

 

Guldpris (XAU-SEK)
26093,00 SEK/oz
  
- 112,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
312,90 SEK/oz
  
+ 1,44 SEK

Läs också