Skapa bevakningar

Bra att veta innan du köper guld

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 24.06.2019
Guldpris (XAU-SEK)
25961,90 SEK/oz
  
- 173,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
320,52 SEK/oz
  
- 10,11 SEK

Utforska varför investeringsguld är en växande trend bland investerare, fördelarna med att köpa online, och skillnaden mellan fysiskt och digitalt guld.

Investeringsguld blir allt mer populärt bland enskilda investerare. Ett par anledningar till detta är den förbättrande ekonomiska situationen och låga räntor på bankmedel. Tack vare det ökade antalet av konkurrerande företag på marknaden samt möjligheten att kunna köpa guld via internet har fysiskt guld blivit lättillgängligt för alla investerare över hela landet. I den här artikeln förklarar vi varför det är bra att investera i fysiskt guld.

Digitalt guld – är det värt det?

Med digitalt guld menar vi handelsplattformar där du kan köpa och sälja guldkontrakt utan att äga äkta guld. Dessa tjänsteleverantörer brukar jämföras med ”betting”-hemsidor där du satsar på om priset kommer stiga eller sjunka. Dessa platser är främst avsedda för dagshandlare som vill komma in och avsluta affärer snabbt. De är alltså inte investerare utan handlare som spekulerar dagligen. Det är värt att överväga denna metod om vi investerar på kort sikt eftersom vi kan minimera de största nackdelarna med systemet, dvs. risken för likvidation av bolaget där vi investerar våra medel och oförmågan att kunna sälja vårt guld till en annan återförsäljare samt maximera vinster från en lägre kommission i sådana inköp. Det är värt att nämna att digitalt guld inte ger någon anonymitet vilket många investerare uppskattar. Du kan inte göra en sådan investering för kontanter, och när du går igenom med en sådan transaktion förblir handlaren/investeraren i mäklarens system.

Sammanfattning:

Fördelar:

 • Lägre kommissioner
 • Möjligheten att investera mera av dina medel
 • Hävstång upp till 1:500
 • Lättare att likvidera dina pengar
 • Öppna positioner på båda sidor – korta och långa.

Nackdelar:

 • Du äger inget fysiskt guld, du öppnar en guld position.
 • Inget inflytande över guldet du har. Du kan inte sälja det till en återförsäljare
 • Mycket högre investeringsrisk
 • Ingen anonymitet
 • Förluster kan överstiga ditt saldo.

Hur köper man fysiskt guld?

Investeringsguld kan som regel köpas på två sätt – beställa online och få hemskickat eller köpa direkt i butik. När du väl väljer bör du vägledas av din egen komfort och leveranstid. Du bör fråga dig själv frågor som; vill du se och röra på guldet innan du köper eller är du mer intresserad av bekvämligheten med hemleverans. I många butiker kan du inte få din order direkt, och vissa nätbutiker erbjuder leverans inom 45 dagar där betalning krävs redan på beställningsdagen. Dessa butiker har förmodligen inte något fysiskt lager och agerar bara som mellanhand. Därför rekommenderar vi att du handlar där du kan få guldet omedelbart, eller få det skickat inom 24 timmar. Tid är pengar!

På Tavex AB skickar vi ut guld inom 1-3 arbetsdagar.

Var kan man köpa fysiskt guld på internet?

Trots bekymret om transaktionens säkerhet, så är inköp av fysiskt guld via internet hos en lämplig återförsäljare det bästa alternativet för att garantera ett bra pris och ett snabbt genomförande av transaktionen.

+ Vi rekommenderar att alltid välja en återförsäljare som både säljer och köper olika guld produkter.
+ Vi rekommenderar att välja en återförsäljare som varit verksam under en lång period.
+ Vi rekommenderar att välja en återförsäljare som erbjuder försäkring på produkter som köps online.
+ Vi rekommenderar att välja en återförsäljare som skickar produkterna inom en kort tid.
+ Vi rekommenderar att välja en återförsäljare som också har en butik.
+ Vi rekommenderar att du gör egna undersökningar innan du köper.

– Vi rekommenderar att inte köpa guld från hemsidor där leveranstiden är längre än en vecka  – detta är en onödig risk för köparen
– Vi rekommenderar att inte köpa guld från hemsidor där det finns vagt eller ingen information alls om företaget.
– Vi rekommenderar att inte köpa guld från hemsidor där företaget inte har något eget lager.

När du handlar guld på nätet är det värt att kolla återförsäljaren på några sätt. Det första är att kolla om företaget köper tillbaka guld från kunder och till vilka priser. Du kan självklart sälja ditt guld till något annat företag men en brist på återköpserbjudande är dåligt för säljaren. En annan viktig aspekt är att kolla vad återförsäljaren har för omdömen på internet – många portaler och hemsidor där åsikter om nätbutiker finns – bra guldhandlare finns också där. Strukturen hos företaget som erbjuder oss guld är också viktigt, oavsett om det tillhör en större kapitalgrupp eller om det är en direkt distributör av guldet. Återförsäljare av investeringsguld går ofta att hitta på guldproducenternas hemsidor.

Var kan man köpa guld på plats?

Inköp av fysiskt guld på plats är vanligtvis det föredragna sättet att köpa investeringsguld. Detta av flera anledningar.

 • Möjligheten att kontrollera ordern
 • Möjligheten till kontantbetalning
 • Konsultation med en expert
 • Sekretess och anonymitet

Vissa människor föredrar att köpa på hemsidor för ett snabbt och smidigt inköp samt bekvämligheten, medan andra föredrar att handla i en butik där de kan se och känna på produkterna och att sedan kunna lämna butiken med produkten i hand – snabba affärer. Den grundläggande frågan om vilken butik man ska välja är priset. Vi rekommenderar att du kollar upp olika återförsäljare och ser vilka som erbjuder de bästa priserna, de flesta brukar erbjuda rabatter för större inköp och har även mängdrabatter för olika produkter. Om företaget har ett stort lager visar det att dom tror på att investera i guld och dessutom har de investerat tillräckligt mycket för att kunna betjäna kunder över disk och erbjuda snabb service.

Betalningsmetod

Vad är det mest effektiva sättet att betala på? Av vår erfarenhet visar det sig bäst att betala för guldet genom banköverföring, Trustly eller kontant.

*Kontant – ger dig anonymitet om du vill ha det.
*Kort – bekvämt sätt att betala på – ingen anonymitet.

Betala online

Trustly – Det enklaste sättet att betala via bank.
Kredit/Betalkort – också ett bekvämt sätt att betala på.
Faktura –  Vi skickar faktura, kund betalar, produkter skickas.

Vilken form ska man köpa guld i?

Först och främst, kom ihåg att de mest värdefulla formerna är guldtackor och mynt. Större enheter har generellt lägre premie och spread. Detta är för att produktions- och hanteringskostnader är högre för mindre mynt och guldtackor. När det kommer till skillnaden mellan guldtackor och mynt, kan du välja efter eget tycke. De populära guldtackorna och mynten har liknande spread.

*Fördelen av mynt: lättare att kontrollera myntets äkthet.
*Fördelen av guldtackor: bättre grampris (speciellt om det väger över 100 gram)

Sammanfattning

Innehav av fysiskt investeringsguld är ett perfekt komplement till portföljen för alla investerare. Det ger en god försäkring i händelse av betydande förändringar i ekonomin och är en av de mest likvida tillgångarna.

Guldpris (XAU-SEK)
25961,90 SEK/oz
  
- 173,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
320,52 SEK/oz
  
- 10,11 SEK

Läs också