Skapa bevakningar

Är saffran dyrare än guld?

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 02.01.2024
Guldpris (XAU-SEK)
24269,40 SEK/oz
  
- 181,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,10 SEK/oz
  
- 1,38 SEK
Är saffran dyrare än guld

Undrar du någonsin om saffran, ofta kallad “det röda guldet”, kostar mer än guld? I den här artikeln ska vi jämföra dessa två värdefulla varor, saffran och guld. Vi granskar dess kilopris och unika karaktär för att ta reda på om det stämmer att saffran är dyrare än guld.

Köp prisvärt investeringsguld här!

Kilopris på saffran och guld

Saffran – En hårt krävande skörd

Saffran är världens dyraste krydda och det höga priset kommer till följd av arbetet som krävs för att skörda och producera den “gyllene kryddan”.

Ska du få cirka ett kilo saffran krävs det handplockning av uppemot 150 000 blommor. Saffran produceras främst i:

  • Iran 
  • Sydeuropa 
  • Marocko
  • Azerbajdzjan
  • Indien.

Kilopriset på saffran kan variera, men det är inte ovanligt att priset överstiger tiotusentals kronor per kilo.

Guldets permanenta värde över tid

Guldets glans förlorar aldrig sin charm, eller hur? Känt för sitt stadiga värde genom tiderna, har guld varit en lockande investering och ett eftertraktat samlarobjekt. Priset på guld svänger med marknaden, men oftast ligger det någonstans i hundratusentals kronor per kilo. Ganska imponerande, måste jag säga.

Guldets värde kommer från dess fysiska egenskaper, historiska värde samt för dess ekonomisk tillgång – vilket skiljer det från saffrans mer “användningsbara” värde och syfte.

Saffran och guld – olika typer av värde

Det röda guldet

”Det röda guldet”, eller saffran som vi vanligtvis känner det, är ett namn som sitter precis rätt. Det handlar inte bara om dess intensiva färg, utan även dess värde. När vi jämför saffran med guld, har saffran ofta varit prissatt högre än guld per kilo genom historien.

Men guldet och saffranets värde mäts på olika sätt. Medan guld bland annat värderas för sin finansiella stabilitet och attraktionskraft, värderas saffran för sin sällsynthet samt för sina unika egenskaper som krydda.

En spännande ekonomisk skillnad mellan guld och saffran

När vi jämför saffran med guld ser vi något riktigt spännande i ekonomin. Medan guld representerar rikedom på ett mer traditionellt sätt, utmanar saffran den bilden genom sitt värde som en krydda – något vi faktiskt kan njuta av i matlagning snarare än att bara se som en investering.

Så är saffran dyrare än guld?

Svaret kan variera år för år. Under 2024 är guld definitivt dyrare. Dessa två har unika egenskaper som gör dem otroligt eftertraktade, var och en på sitt eget sätt. Du kan hitta saffran i din lokala butik för ett pris per gram som är betydligt lägre än vad guld kostar.

I skrivande stund ligger guldpriset på över 660 kronor per gram. Här kan du hålla dig uppdaterad med det senaste priset på guld i svenska kronor.

Vad tror du? Kan saffran någonsin bli mer värdefullt än guld igen? Jag är nyfiken på dina tankar, så dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
24269,40 SEK/oz
  
- 181,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,10 SEK/oz
  
- 1,38 SEK

Läs också