Webbplats uppdatering kl 22:00 2'a mars - kl 10:00 3'e mars
Dags att investera i guld!
Dags att köpa resevaluta!
Skapa bevakningar

Är saffran dyrare än guld?

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 02.01.2024
Guldpris (XAU-SEK)
21514,30 SEK/oz
  
+ 293,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
238,67 SEK/oz
  
+ 3,64 SEK
En bild som visar saffran och guld

Undrar du någonsin om saffran, ofta kallad “det röda guldet”, kostar mer än guld? I den här artikeln ska vi jämföra dessa två värdefulla varor, saffran och guld. Vi granskar dess kilopris och unika karaktär för att ta reda på om det stämmer att saffran är dyrare än guld.

Kilopris på saffran och guld

Saffran – En hårt krävande skörd

Saffran är världens dyraste krydda och det höga priset kommer till följd av arbetet som krävs för att skörda och producera den “gyllene kryddan”.

Ska du få cirka ett kilo saffran krävs det handplockning av uppemot 150 000 blommor. Saffran produceras främst i:

  • Iran 
  • Sydeuropa 
  • Marocko
  • Azerbajdzjan
  • Indien.

Kilopriset på saffran kan variera, men det är inte ovanligt att priset överstiger tiotusentals kronor per kilo.

Guldets permanenta värde över tid

Guld däremot är känt för sitt bestående värde och har sedan urminnes tid varit en väldigt attraktiv investering och samlarobjekt. Kilopriset på guld varierar beroende på marknadsvärdet, men priset ligger ofta i området hundratusentals kronor per kilo.

Guldets värde kommer från dess fysiska egenskaper, historiska värde samt för dess ekonomisk tillgång – vilket skiljer det från saffrans mer “användningsbara” värde och syfte.

Saffran och guld – olika typer av värde

Det röda guldet

Att kalla saffran för ”det röda guldet” är passande, och det beror inte enbart på grund av dess färg utan också för värdet på saffranet. I jämförelsen mellan saffran och guld ser vi att saffran ofta historiskt har varit dyrare än guld per kilo. 

Men guldet och saffranets värde mäts på olika sätt. Medan guld bland annat värderas för sin finansiella stabilitet och attraktionskraft, värderas saffran för sin sällsynthet samt för sina unika egenskaper som krydda.

En spännande ekonomisk skillnad mellan guld och saffran

När vi jämför saffran med guld ser vi något riktigt spännande i ekonomin. Guld har alltid setts som en symbol för rikedom, men saffran bryter mot den idén eftersom det är så värdefullt som krydda – och något som man kan konsumera snarare än att investera i. De har båda unika egenskaper som gör dem väldigt eftertraktade, men på helt olika sätt.

Så är saffran dyrare än guld?

Svaret kan variera år för år. Under 2024 är guld definitivt dyrare. Du kan hitta saffran i din lokala matbutik för ett bra mycket lägre pris per gram än vad man skulle få för guld. 

Guld är i skrivande stund värt över 660 kronor per gram, här kan du följa det dags-aktuella guldpriset i svenska kronor.

Diskutera gärna i kommentarsfältet om du tror saffran i framtiden kommer vara mer värt än guld igen.

Comments

Läs också