Skapa bevakningar

Betalning utomlands - kontanter eller kort? Hur betalar man på semestern?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 08.06.2021
Guldpris (XAU-SEK)
25733,40 SEK/oz
  
+ 30,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
287,84 SEK/oz
  
+ 0,07 SEK

Närmar sig dagen för utlandsresan och du har en känsla av att det är något du glömt? Kanske är det någon mer fundering som gnager i huvudet, nämligen hur du gör för att betala utomlands. I den här artikeln ska vi nysta upp oklarheterna och ge svar på de viktigaste frågorna när det handlar om betalningar under resan. Du kommer bland annat få veta följande:

  1. Hur fungerar kort med flera valutor?
  2. Vilka är för- och nackdelarna med kort med flera valutor?
  3. Är det lönt att använda betalkort när du reser utomlands?
  4. Har du nytta av kontanter när du reser utomlands?
  5. Hur undviker du avgiften för valutaomvandling?

Vi ska gå igenom för- och nackdelarna för vart och ett av dessa alternativ och ge svar på frågan: kontanter eller kort – vad är bäst att betala med utomlands?

Vilket är det bästa sättet att betala utomlands?

Det finns ett ordspråk som lyder: ”Ta seden dit du kommer”, och detta måste man onekligen hålla med om. I sin ursprungliga betydelse syftar det på att varje land har sin egen unika kultur och tradition, men om vi utvidgar innebörden stämmer det även för mycket annat. Jag tänker till exempel på sådant som rör politiska system, geopolitiska förhållanden och sist men inte minst den lokala valutan. Givetvis finns det undantag från regeln, exempelvis för länderna inom euroområdet, men de allra flesta länder som är vanliga turistmål har sin egen valuta.

Utvecklingen av ny teknik, däribland kontantlösa betalningar, har i många fall gjort det enkelt att betala med kort utomlands. Man kan inte förneka att det faktiskt är betydligt mer bekvämt med den här betalningsformen, men är den verkligen bäst? Svaret på frågan är tvetydigt och ”det beror på”. På vad? Vi ska förklara!

Först och främst beror det på vart du ska åka på din semester eller affärsresa utomlands (boende, matalternativ) och hur lång tid du ska stannat i landet. När det gäller resor inom euroområdet eller länder där dollar accepteras som ett vanligt betalningsmedel är bankernas erbjudanden mycket förmånliga, men för resor till mer exotiska länder är det annorlunda. De som förespråkar kontantfria betalningar skulle i det läget troligen välja ett kort med flera valutor. I själva verket har detta blivit en alltmer populär metod, men fungerar det verkligen i alla situationer?

Ett betalkort, många möjligheter – hur fungerar ett kort med flera valutor?

När det gäller kort med flera valutor, dvs. kort med vars hjälp vi kan göra betalningar inte bara i svenska kronor utan även i andra utländska valutor, t.ex. USD, EUR eller GBP, tas det inte ut några extra kostnader för valutaomvandling. Det viktiga är att kortet vid en betalning automatiskt känner igen valutan och tar pengar från rätt konto. Låter det som en perfekt lösning? Tyvärr inte helt och hållet. I praktiken, om vi väljer mer exotiska resmål som Thailand, Kambodja och Dominikanska republiken, är ett kort med flera valutor inte särskilt användbart. Det beror på att de allra flesta banker bara erbjuder basvalutor för ett sådant kort, så i slutändan kommer vi ändå inte undan kostnaderna för de valutor som inte medtagits i erbjudandet.

För- och nackdelar med ett kort med flera valutor

I föregående stycke tog vi kortfattat upp fördelarna med att betala med ett kort med flera valutor. Sammanfattningsvis: När vi öppnat konton i utländska valutor och kopplat dem till ett kort med flera valutor kan vi genomföra betalningar utan några kostnader för valutaomvandling och utan att behöva fylla plånboken med flera kort – vart och ett i olika valutor.

När det gäller nackdelarna – bortsett från det faktum att kortet med flera valutor inte kan användas på mer exotiska platser – innebär det även en del kostnader med ett sådant kort. Självklart kan du, som man alltid kan, undvika kostnaderna för kontot om du uppfyller vissa krav som gör att du kan ha ett kort med flera valutor helt gratis. En ytterligare kostnad är de avgifter som hänger samman med att ha ett svenskt konto som du kopplar kortet till och som därmed även kopplas till kontona med utländsk valuta. Innan du bestämmer dig för ett kort för flera valutor bör du därför först och främst noggrant läsa igenom de allmänna villkoren och ta reda på om det är så fördelaktigt som bankerna vill göra gällande.

Betalning utomlands med ett svenskt kort

Det är värt att notera att det är mycket mer fördelaktigt att betala med ett kort med flera valutor än med ett kort i enbart svenska kronor. I själva verket finns det – bortsett från bekvämligheten – inga som helst fördelar med att använda ett kort i svenska kronor utomlands. Förutom att det vid varje transaktion krävs valutaomvandling och att växelkursen nästan alltid är mycket sämre än på växlingskontoret, tillkommer dessutom kostnader i samband med uttag från bankomater.

När du köper en produkt eller tjänst i en annan valuta betalar du mer än bara köpepriset. På samma sätt är det när du tar ut kontanter i en annan valuta på bankomat, då betalar du mer än enbart uttagsbeloppet. De extra kostnaderna kan innefatta följande:

  • en avgift för utländska transaktioner som tas ut av din bank eller kortleverantör (om du inte betalar i SEK eller tar ut SEK)
  • växlingsavgift
  • en avgift som tas ut av bankomatens innehavare

Är det värt att satsa på kontanter på utlandsresan?

Reser du? Ta med kontanter!

Enligt statistik från ECB gjordes 78,8 % av inköpen i euroområdet med kontanter. Med andra ord gjordes 4 av 5 inköp med kontanter. På många platser utanför euroområdet är användningen av kontanter ännu högre.

Även om den nya tekniken utvecklas är det traditionella betalningsmedlet –kontanter ­­– alltid lika gångbart på grund av det är enkelt och fungerar överallt. Den tveklösa fördelen med kontanter är att man kan betala med dem överallt – i allt från småaffärer på landet och lokala marknader till hotell och stora butiker. Som turist bör du aldrig resa utan att ha med dig en viss summa kontanter. Färdmedel som taxi, buss och stadstrafik kräver ofta att man betalar i lokal valuta!  Att ha lokala kontanter är troligen det enklaste sättet när man spenderar pengar utomlands.

Oavsett vilket betalkort du har kan det vara betydligt svårare att göra betalningar i de två förstnämnda fallen, om det överhuvudtaget går. Det är inte kul att upptäcka att man inte kan köpa den där souveniren man så gärna vill ha bara för att man faktiskt inte har något sätt att betala för den. Tack vare kontanter i plånboken har vi möjlighet att kontrollera våra utgifter och behöver inte oroa oss för att överskrida några begränsningar som lan leda till ytterligare kostnader. Givetvis är det opraktiskt att bära med sig en massa kontanter – och riskfyllt med tanke på stöld – men ändå är om så bara en liten summa kontanter ett ”måste-ha” när du reser utomlands, särskilt när det gäller länder som är mindre tekniskt utvecklade.

Bästa tipsen när du betalar utomlands

  1. Enklast är att betala med den lokala valutan när du är utomlands. Det lönar sig att hitta en förmånlig växlingskurs, helst innan du lämnar Sverige, till exempel på Tavex-kontor i Stockholm.
  2. Det är alltid bra att ha lite lokala kontanter med på resan för att kunna betala i situationer där du inte kan använda kort.
  3. Att betala med ett kort i svenska kronor är det minst fördelaktiga betalningsalternativet utomlands då du måste räkna med avgifter och dåliga kurser vid valutaomvandling.

Tavex valutaväxling – ett bekvämt sätt att köpa valuta inför resan

Tavex valutaväxling har ett av Sveriges största sortiment för valutor – vi säljer över 40 olika valutor från hela världen, däribland de mest exotiska valutorna som du inte hittar någon annanstans! Viktigt, särskilt när du reser i sista minuten, är att de flesta valutorna alltid finns tillgängliga hos oss.


1https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpops/ecb.op201.en.pdf

 

Guldpris (XAU-SEK)
25733,40 SEK/oz
  
+ 30,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
287,84 SEK/oz
  
+ 0,07 SEK

Läs också