Skapa bevakningar

Den Skandinaviska guldmyntfoten

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Okategoriserad på 25.11.2019
Guldpris (XAU-SEK)
21397,00 SEK/oz
  
- 27,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
261,80 SEK/oz
  
+ 0,45 SEK

Den Skandinaviska guldmyntfoten

Fram tills 1873 hade silver använts i århundraden som den huvudsakliga valutan för internationell handel. Fram tills år 1873 hade silver gradvis tappat dominansen som pengar till guldets fördel. Latinska myntunionen som var guldbaserad var en överenskommelse mellan flera Europeiska länder och inrättades 1865. Tyskland och England som hade omfattande handel med de nordiska ländet hade också gått över till guldmyntfot år: Tyskland gick över 1871 med guldmark och England hade producerat sovereigns i guld sedan 1817. Anledningen till att guldet blev den föredragna valutan var att guld väger mycket mindre i förhållande till värdet, vilket innebar att transport- och hanteringskostnaderna för guld är mindre än för silver. När länderna började växla sina reserver från silver till guld minskade också silvrets värde i förhållande till guld.

Med den här situationen började också Sverige, Danmark och Norge med ett silverbaserat valutasystem att överväga att gå över till guldmyntfot. Skandinaviska myntunionen inrättades också 1873 mellan Sverige och Danmark. Norge anslöt sig ett par år senare år 1875. Tidigare hade länderna olika vikter och olika sätt att dela upp sin silverbaserade valuta; riksdaler i Sverige baserat på decimalsystemet samt ”rigsdaler” i Danmark och ”speciedaler” i Norge med en uppdelning i fraktioner. Skillnaderna i valutasystemet var en kostsam börda då betydande handel skedde mellan de tre länderna.

I den nya guldbaserade myntunionen bestämdes att kronan skulle bli den nya valutaenheten och att en krona skulle delas upp i 100 ören. Guldkronorna präglades först i valörerna 20kr, 10kr och senare även 5kr, värdet bestämdes så att 2480 kronor motsvarade ett kg rent guld. Det innebär att krona motsvarar 0,403 gram guld. Det infördes också kronor i silver och sedlar i länderna i unionen, alla dessa kronor var lagliga betalningsmedel och kunde växlas in till hos ländernas centralbanker till samma mängd lokal valuta. En viktig del i unionen var att innehav av kronor i silver eller sedlar kunde växlas in mot guld hos centralbanken.

Även om myntunionen var standardiserat med enhetligt värde var systemet decentraliserat så att ingen unionsmedlem kunde kontrollera guldflödet. Till exempel om Norge hade ett handelsunderskott med ett annat land skulle då guld flöda ut ut landet för att täcka underskottet. Systemet med guldmyntfot var på det sättet självreglerande, en minskad penningmängd leder till deflation (fallande priser). I exemplet skulle nu varorna i Norge ha lägre priser i guld räknat och intresset utifrån att handla Norska varor skulle öka, som följd skulle åter guld flöda in i landet för att balansera landets produktion och penningmängd.

Systemet fungerade så bra att centralbankerna inte intervenerade sig på finansmarknader på nästan fyra decennier, förutom att systemet var väldigt effektivt och lätt att upprätthålla så bidrog det till ökad handel och välstånd.

Hursomhelst varade inte eran med nästintill perfekt monetär harmoni för evigt. Med första världskriget tyckte Svenska centralbanken att det vore klokt att skydda landets guld och valde att temporärt upphäva den fria rörlighetetn av guld samt möjligheten att växla in papperskronor till guldkronor. Norska och Danska centralbanken följde Sveriges exempel och det var första av många slag mot mot unionen som till slut ledde till dess upplösning 1924.

Du kan nu köpa de Svenska 10 och 20 kronors Oscar II guldmynten hos Tavex AB. Det här är en möjlighet att äga en del av Svensk historia! Det är också en bra ide för en gåva.

You can now buy the Swedish gold coins, Svensk 20 kronor Oscar II and Svensk 10 kronor Oscar II at Tavex AB. This is your chance to own a piece of Swedish history! It also makes for a great idea for a gift.

På Framsidan avbildas Kung Oscar II och texten “OSCAR II SVERIGES OCH NORGES KONUNG”. Nedanför kungen finns präglingsåret.

På baksidan finns Sveriges detaljerade riksvapen och texten “BRÖDRAFOLKENS VÄL” samt det nominella värdet “10 kronor” eller “20 kronor”.

Du kan köpa Swedish Oscar II 20-kronorsmyntet och 10-kronorsmyntet:
Svensk 20 kronor Oscar II guldmynt
Svensk 10 kronor Oscar II guldmynt

Här är några anledningar att köpa dessa mynt:

  • En del av svensk historia: Svenska guldkronor utfärdade 1873-1925 är förknippade med en historisk period av fred, allmänt ökande välfärden samt, viktigast av allt, fyra decennier med stabila priser.
  • Svenska guldmynt är utmärkta gåvor: Dessa mynt har liten guldvikt och ett överkomligt pris, vilket gör dem till en perfekt present för ett nyfött barn eller för dem som värderar Sverige högt.
  • Svenska guldmynt är pengar: Mynten är momsbefriade och kan säljas i hela EU hos ädelmetallhandlare och investerare.
  • Svenska guldmynt är utmärkta för att diversifiera din portfölj: Guldets låga korrelation med andra finansiella tillgångar gör att dessa guldmynt tjänar som ett skydd mot marknadsrisk.
  • Bevara och öka värdet av dina tillgångar: Guldvärdet har ökat genom åren och är hjälper dig att bevara eller öka värdet på dina tillgångar. Guldpriset i kronor har ökat mer än 25% senaste året (från 10 982 kr/uns 9/11 2018 till 14185 kr/uns 11/11 2019, då den här artikeln skrevs)

Tavex erbjuder nu Svenska Oscar II-mynt med fri frakt, skriv in rabattkoden “OSCAR” vid utcheckning för att få den fria frakten!

Du är kan också komma till ett av våra 4 kontor i Stockholm för att köpa mynten över disk.

Du kan också boka en gratis konsultation med vår guldexpert! Boka idag genom att ringa 08 – 678 20 30 eller maila på tavex@tavex.se, alternativt kan du besöka vårt huvudkontor på Smålandsgatan 9, 111 46 Stockholm.

Läs också