Skapa bevakningar

Det amerikanska presidentvalets eventuella påverkan på guldpriset

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 30.09.2016
Guldpris (XAU-SEK)
24252,60 SEK/oz
  
- 211,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,02 SEK/oz
  
- 1,64 SEK

Den åttonde november 2016 kommer USA att välja en ny president. Guldpriset kommer troligtvis att öka om Donald Trump vinner valet, skriver Bloomberg i en av dess artiklar.

”Om Trump blir president kommer förmodligen guldpriset att göra starkt ifrån sig, då vi förväntar oss att hans politik blir inåtriktad och försvagar grunden i USAs ekonomi.”
-Georgette Boele, ABN Amro

Hittills har detta år varit ett bra år för guldet. Guldpriset har ökat med 27% i och med Brexit och på grund av att USAs centralbank inte höjt styrräntan.
”Guldpriset skulle inte gå upp lika mycket om Clinton vinner”, anar Perth Mints styrelseordförande Richard Hayes. ”Gällande den ekonomiska aspekten är hon för normal, och det skulle inte innebära lika stor chock som med Trump”.

Den första augusti 2016 stod guldpriset i 1349,37 USD per ounce. Den 29e juli gick guldpriset till sitt högsta på två veckor, på grund av att USAs ekonomi under andra kvartalet växte mindre än förväntat. ”Om Trump vinner tror jag vi kommer se högre guldpriser”, sa Hayes.

Fastighetsutvecklaren och presidentkandidaten Donald Trump har gjort ett av sina huvudämnen för valet frågan om att USA inte är i behov av många handelsavtal, då dessa inte är till hjälp för vare sig ekonomin eller anställda. Trump försöker vinna arbetarklassens röster genom att vara motståndare till Nordamerikas frihandelsavtal NAFTA. Trots att sannolikheten att Trump skulle bli USAs näste president är låg, skulle USAs ekonomi försvagas och osäkerhet uppstå om så var fallet, menar holländska banken ABN Amro.
Trump som USAs näste president vore farligt för världsekonomin då han är motståndare till nuvarande fördrag och avtal, och samtidigt spridit idén att USA bör dra sig ur World Trade Organisation WTO, rapporterar Overseas-Chinese Banking Corporation.

 

Reference: Ärileht

Guldpris (XAU-SEK)
24252,60 SEK/oz
  
- 211,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,02 SEK/oz
  
- 1,64 SEK

Läs också