Skapa bevakningar

För första gången i historien: Till och med Warren Buffet satsar på guld

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 30.09.2020
Guldpris (XAU-SEK)
24804,30 SEK/oz
  
+ 657,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,48 SEK/oz
  
+ 10,93 SEK

Warren Buffett, den legendariska amerikanska investeraren som länge haft titeln som den rikaste personen i världen (för närvarande innehar han 7:e plats på listan över de rikaste), tog ett oväntat steg och köpte aktier i ett guldgruveföretag för första gången någonsin. Den position som förvärvats genom det ikoniska kapitalförvaltningsföretaget Berkshire Hathaway i det kanadensiska guldgruveföretaget Barrick Gold är värd 563 miljoner dollar, och står för närvarande för 0,3% av Berkshires totala aktieportfölj med 44 företag.

Historiskt sett har Buffett varit den förmodligen mest kända guldskeptikern i världen. Det är viktigt att notera att Buffett parallellt med förvärvet av guldgruvorna gav upp en stor del av aktierna i Amerikas största banker. Samtidigt som han gjorde sin investering i guldgruvor sålde Buffett 26% och otroliga 61% av sina innehav i de största amerikanska bankerna, Wells Fargo och JP Morgan Chase. Som ett resultat av detta minskade bankernas andel i Berkshire Hathaway-portföljen från 5,3% till 3% respektive från 3% till 1%.

Analytiker tillskriver försäljningen av storbankernas aktier till Buffett önskan att minimera riskerna för den finansiella sektorn från den globala ekonomiska krisen som orsakas av stagnation i och med coronapandemin.

Läs även

Vad finns i Warren Buffetts portfölj? (2)

”Oraklet från Omaha” är en stor institutionell ägare av Apple-aktier, man kan kalla Warren Buffett affischpojke för aktier på grund av hans starka resultat, avkastning och förvaltning. Buffetts företag Berkshire Hathaway behöll positionen i Apple, som förvärvades 2016.  Berkshire höll också en mindre position i Amazon.com (AMZN) under andra kvartalet.

Under andra kvartalet i år avyttrade Berkshire Goldman Sachs (GS) och Delta Air Lines (DAL), eftersom coronaviruset påverkade finansmarknaderna och flygbranschen. Även positionen i Wells Fargo (WFC) minskades med mer än en fjärdedel.

Under de senaste åren har Berkshire Hathaway också gjort sig av med IBM och General Electric. Barrick Gold är Berkshire Hathaway näst största aktieinnehav (2) med 564 miljoner USD.

Historiskt hade Buffet varit pessimistisk om guld och hans plötsliga vändning återspeglar ekonomins tillstånd liksom riskerna för inflation på grund av överdriven penningtryckning, bland annat.

Guldpris YTD (SEK)

Guld har ökat med mer än 20% i SEK enligt nedan. Guldpriset vid årets början var cirka 459 SEK/gram och ligger för närvarande 555.16 SEK/gram (i skrivande stund 20200915)

Silver Price YTD (SEK)

Silver har ökat med mer än 40% i SEK enligt nedan. Silverpriset vid årets början var cirka 168 SEK/gram och ligger för närvarande (i skrivande stund 20200915) på 241,15 SEK/gram. Priset på Silver YTD (hittills) för 2020 har ökat med mer än 43% i SEK.

Slutsats

Buffet är en av de ledande investerarna i världen och hans fantastiska avkastning, år efter år är en indikator för detta. Buffett är en buy-and-hold-typ av investerare, vilket innebär att han tror på högre priser för guld. Historiskt sett har guld i tider med ekonomisk osäkerhet fungerat som ett skydd för att säkra besparingar och behålla köpkraften.

Du kan börja investera i guld idag:


Disclaimer: Denna artikel är endast i informationssyfte och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation att sälja eller köpa råvaror. Tavex ansvarar inte för några beslut som fattas baserat på denna information. Investeringar är förknippade med möjligheter och risker och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska i värde. Tidigare eller framtida avkastning på råvaror och finansiella förhållanden som visas ovan representerar inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.

(1) https://tavid.ee/ka-sina-warren-maailma-rikkaim-kullaskeptik-asus-kullakaevandusi-kokku-ostma/

(2) Warrens portfolio

Guldpris (XAU-SEK)
24804,30 SEK/oz
  
+ 657,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,48 SEK/oz
  
+ 10,93 SEK

Läs också