Skapa bevakningar

Guld och silver har längre leveranstider? Varför är det så?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 23.11.2022
Guldpris (XAU-SEK)
24819,50 SEK/oz
  
+ 490,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,70 SEK/oz
  
+ 12,43 SEK

Det råder hög efterfrågan på fysiskt guld. Ökad osäkerhet leder till högre efterfrågan.

Världens ekonomi försvagas och vi märker ständigt av de geopolitiska problemen i vår vardag. Överallt vill investerare köpa guld för att skydda sig mot en hotande ekonomisk katastrof. Människor och myndigheter känner oro, och flera berättigade orosmoment får människor att använda ädelmetaller som ett inflationsskydd för att bibehålla sitt kapital.

Levnadskostnaderna ökar och köpkraften minskar. Det var längesedan Sverige upplevde en inflation av den här storleken. På bostadsmarknaden ser vi siffror som sjunkit till 2020 års nivåer och rädslan på marknaden påminner om den från 1990.

Centralbankernas digitala valutor (CBDC:er) och det alltmer kontantlösa samhället är ytterligare en anledning till den ökande efterfrågan på guldet.

Tavex Group ger sin syn på situationen:

”Leveranskedjan på marknaden är hårt ansträngd just nu. I själva verket har vi inte sett en sådan här hög efterfrågan i gruppen på 16 år”, säger Simon Pedersen, guldrådgivare på Tavex i Danmark.

Tavex har ett mångårigt samarbete med Valcambi i Schweiz, ett av världens främsta smältverk.

Tavex upplever ökade leveranstider från mynttillverkare och smältverk inte på grund av brist på guld och silver utan för att efterfrågan är större än vad man klarar att producera.

Tillgången på fysiskt guld och silver är begränsad, och leveransen är långsam

Ädelmetall-branschen kämpar för att möta den rekordartat ökande efterfrågan på fysiskt guld och silver. Kombinationen av att färre människor vill sälja guld och silver och att fler vill köpa stramar åt den fysiska tillgången på ädelmetallerna. Denna aldrig tidigare skådade rusning efter fysiska ädelmetaller har lett till brist över hela marknaden och leveransförseningar för vissa guld- och silvermynt liksom för guld- och silvertackor.

Tavex Group ger sin syn på situationen:

Före september var den genomsnittliga leveranstiden från beställning tills dess att varan fanns i lager cirka 4-9 dagar. Nu tar det 2-6 veckor, beroende på produkt, från det att vi betalat tills vi får dem.

Vi försöker alltid ta hänsyn till rådande världsekonomiska omständigheter och upprätthåller ett rimligt lager för att kunna tillgodose kundernas behov.

Spotpris och fysiskt guld

Det är allmänt känt att guldpriset även ökar när inflationen höjs. Att investera i aktier blir mindre fördelaktigt och investerare satsar istället på säkrare alternativ som exempelvis ädelmetaller för att skydda sin förmögenhet och sitt kapital.

Man måste komma ihåg att handel med terminskontrakt har en enorm inverkan på spotpriset på guld. Papperskontrakt är med andra ord inte samma sak som ädelmetaller i rent fysisk form. För fysiska metaller, som guld och silver, är utbudet begränsat. Som en följd av detta släpar guldets spotpris efter. Det återspeglar inte verkligheten när det gäller den faktiska efterfrågan på fysiska ädelmetaller. Det är bara en tidsfråga innan det gapet överbryggas.

Att ha guld i portföljen

Fysiskt guld och silver köps snabbare än vad raffinaderier och leverantörer kan tillhandahålla. Objektivt sett är detta en bra tid för att investera i guld för de privata investerare, banker och centralbanker som söker sig till ädelmetaller för att få en säker tillgång.

 

Guldpris (XAU-SEK)
24819,50 SEK/oz
  
+ 490,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,70 SEK/oz
  
+ 12,43 SEK

Läs också