Skapa bevakningar

5 enkla knep för att rengöra silver hemma

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 19.07.2023
Guldpris (XAU-SEK)
26146,10 SEK/oz
  
+ 84,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
312,73 SEK/oz
  
+ 2,76 SEK

Silver är en speciell metall som inte rostar eller blir smutsigt så enkelt. Den är utmärkt att använda i elektriska ledningar i och med att den leder värme och elektricitet mycket bra. Det hjälper också till att döda bakterier och är säkert att använda i medicin och vardagsprodukter. För att silver ska hålla sig glänsande är det viktigt att rengöra det ordentligt.

Ibland kan det hända att smycken i sterling-silver missfärgas och mörknar med tiden på grund av slitage eller miljön den befinner sig i! Vi har därför sammanställt några tips kring hur du undviker missfärgning av silverarmband, ringar och liknande.

Dessutom får du lära dig allt du behöver veta om rengöring av silversmycken och hur du tar bort den mörka ytan som orsakas av vardaglig användning.

Smutsigt silver

Varför missfärgas sterling silversmycken över huvud taget?

Silver är en ädelmetall som inte oxiderar snabbt. Men den har en svag punkt: svavel. Silver reagerar med svavel och bildar ett tunnt mörkt lager – och det är precis vad som händer när silversmycken missfärgas. Svavel finns bland annat i små mängder i luften, men ibland också i hudsvett. Dessutom innehåller 925 sterlingsilver en liten mängd (0.5%) koppar som legering, vilket gör silvret mer robust och reptåligt – men kan också reagera med luft och få smycket att se mörkare ut.

Rent silver är för mjukt för att fungera som smycke eller bestick. Först genom att blanda silver med koppar blir den resulterande legeringen betydligt hårdare. Men en avgörande nackdel är att koppar är mottagligt för angrepp. När svavelväte angriper metallen blir den bildade silver sulfiden missfärgas ytan gradvis.

För att undvika missfärgning bör du undvika att bära dina 925 sterling silversmycken då du tränar eller då du utför svettigt arbete. För att dina silversmycken ska hålla länge är det klokt att ta av dem på natten, inte bära dem när du duschar eller städar (för att undvika kontakt med kemikalier) och att förvara dem så lufttätt som möjligt eller i en förseglad ask.

Den bör dock inte lämnas oburen för länge: Detta beror på att om silversmycken bärs ofta tärs silversulfiden bokstavligen bort – men om smycket ligger länge kan mer silversulfid bildas ostört med tiden, och ditt smycke kommer att missfärgas.

Klicka här om du vill veta mer om vårat (rena) investeringssilver!

Huskurer för rengöring av silversmycken

För att ta bort den mörka ytan som orsakas av missfärgning av silversmycken kan man ofta använda små huskurer. Bakpulver och tandkräm innehåller t.ex. mycket fina slipande partiklar så att du kan använda dem och en liten (tand)borste för att ta bort silversulfidskiktet från dina smycken.

Rengör silver med tandkräm

Rengöring av silversmycken med aluminium och en saltlösning

Ett annat mycket effektivt sätt att avlägsna silversulfid är aluminiumsaltmetoden:

Rengöring av silver med alumninium

Att rengöra silver med aluminium, bakpulver (eller bikarbonat) och kokande vatten kan vara en effektiv metod för att ta bort missfärgningar och smuts från silver. Det här är definitivt det vanligaste sättet att rengöra silver i och med att det går snabbt, är billigt och är väldigt effektivt. Följ dessa steg för att rengöra ditt silver på bästa sättet:

  1. Förbered en rengöringslösning: Fyll en skål eller en behållare med tillräckligt med varmt vatten för att täcka de silverföremål du vill rengöra. Placera en aluminiumfolie i vattnet så att den täcker botten och sidorna på behållaren. Det går bra om du använder samma aluminiumfolie som du använder till matlagning. Aluminiumfolien spelar en viktig roll i den kemiska reaktionen som tar bort den svarta hinnan från silverytor.
  2. Tillsätt bakpulver eller bikarbonat: Tillsätt en till två teskedar bakpulver eller bikarbonat i vattnet. Blanda väl tills pulvret har lösts upp i vattnet.
  3. Lägg silvret i lösningen: Placera silvret i lösningen så att de kommer i direktkontakt med aluminiumfolien. Se till att de är helt täckta av vattnet.
  4. Vänta och låt det reagera: Låt silvret ligga i lösningen i cirka 5. Under tiden kommer aluminiumfolien reagera med svaveloxiderna som finns på silverytan. Denna reaktion hjälper till att ta bort missfärgningar genom en process som kallas jonbyte.
  5. Skölj av silverföremålen: Ta upp silverföremålen ur rengöringslösningen och skölj dem noggrant under rinnande vatten. Se till att avlägsna alla rester och smuts från ytan på silvret.
  6. Torka av och polera: Använd en mjuk trasa eller en silverputsduk för att försiktigt torka av silverföremålen och ge dem en fin polering. Var försiktig så att du inte repar ytan på silvret under torkningen och poleringen.

Det är viktigt att notera att denna rengöringsmetod fungerar bra för de flesta silverföremål, men det kan finnas undantag. Vissa silverföremål, särskilt de med ädelstenar, pärlor eller andra känsliga material, kan vara mer känsliga för kemiska reaktioner och bör inte rengöras med denna metod.

Om du är osäker på rengöringsmetoden eller har värdefulla eller antika silverföremål rekommenderas det starkt att du rådfrågar en professionell silversmed eller en expert på smycken för råd och rekommendationer om lämpliga rengöringsmetoder för dina specifika föremål.

Tavex rengöringsmedel för guld och silver

Du kan också hitta hjälpmedel för rengöring av silversmycken på vår hemsida eller i andra specialbutiker: Du hittar så kallade silverbad, silverrengöringsdukar (finns även i vår butik) och ultraljudsrengöringsapparater med vilka du kan få dina silversmycken rena igen. Missfärgade ytor avlägsnas däremot bättre med ett kemiskt silverbad, eftersom detta specifikt kan angripa och avlägsna silversulfiden (var försiktig här med svärtade silversmycken, se nedan).

Rengöringsmedel för silvermynt

Man bör dock vara försiktig med känsliga ädelstenar (t.ex. tigeröga eller korall) eller pärlor – ett silverbad eller rengöringsmedel kan snabbt angripa ytan och göra den matt. Ultraljudsrengöring i flera minuter kan ha en liknande skadlig effekt.

Använd Ultraljud för att rengöra silversmycken

En mer effektiv rengöringsmetod är ultraljud: En ultraljudsenhet finns också att köpa och fylls med vatten där silversmycket placeras. Ljudvågorna når även svåråtkomliga områden och missfärgningar försvinner. Ultraljudsbad kan avlägsna talg och ytföroreningar så att dina smycken återfår sin glans.

Rengöring av smycken med ultraljud

Vill du veta mer om hur smycken kan rengöras med ultraljud? Klicka här!

Ta dina smycken till ett proffs

Ett sätt att göra så att dina smycken ser ut att vara så nya som möjligt är att helt enkelt ta bort den missfärgade ytan genom att låta silversmycket poleras av ett proffs (i en guldsmeds- eller juvelerarbutik) eller genom att ge det en ny matt yta. För blanka silverhalsband, ringar eller silverarmband har polering fördelen att även små repor, som tenderar att uppstå genom dagligt slitage, kan tas bort samtidigt. På så sätt ser dina 925 sterling silversmycken ut som nya igen!

När det gäller matta silversmycken kan du ibland göra det själv. Det bästa sättet är att använda en bit matt fleece från byggvaruhuset eller en grov kökssvamp. Ju stadigare hand du har och ju mer exakta rörelser du gör när du polerar ditt silver, desto snyggare blir resultatet.

Sandpapper

För silversmycken med en matt yta är det lite enklare: Här kan du även använda grovt sandpapper (kornstorlek 40 eller 80) och avlägsna det anlöpta lagret med cirkulära rörelser och låta det glänsa igen som en isande matt yta. Särskilt om du sedan polerar din ring med vår silverpoleringsduk.

Rengör dina silversmycken med bakpulver eller citronsaft

Rena silver med bakpulver

Bakpulver och citronsaft är ytterligare två effektiva sätt att rengöra silver.

Bakpulvret löses upp i en liten skål med vatten och silversmycket placeras i det. Med en mjuk tandborste kan även mörka fläckar i skåror och porer avlägsnas. Slutligen kan du lägga dina silversmycken i en annan skål, strö lite salt över dem och sedan droppa citronsaft över dem. För rengöring kan återigen en mjuk tandborste användas. Genom att skölja och polera får silver sin glans tillbaka.

Här hittar du några fler råd om hur man kan rengöra silver, om allt ovan inte har funkat: klicka här!

Guldpris (XAU-SEK)
26146,10 SEK/oz
  
+ 84,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
312,73 SEK/oz
  
+ 2,76 SEK

Läs också