Skapa bevakningar

Hur rengör man guld hemma? (Steg-för-steg guide med bilder)

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 19.07.2023
Guldpris (XAU-SEK)
24803,90 SEK/oz
  
+ 478,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,28 SEK/oz
  
+ 11,96 SEK

Hur man rengör guld och guldsmycken hemma

Har du en vigselring, örhängen eller armband i guld hemma som har tappat sin glans genom slitage? Smuts och fett kan ha fastnat i länkarna, guldet har blivit missfärgat och du undrar hur du ska få tillbaka deras ursprungliga glans? Precis som med silverrengöring kan guldrengöring enkelt göras (dock inte på samma sätt). Med några praktiska knep kan du göra det själv.

Om du dock är osäker på hur man gör eller om du vill att en expert rengör ert guld kan du alltid kontakta Tavex för frågor och hjälp med dina ädelmetaller!

För många människor är guld ofta det bästa valet när de ska välja rätt smycke. Guld är mycket hållbart och dess yta skadas inte ofta. Förutom att följa våra råd om hur du bäst tar hand om guldsmycken bör du också regelbundet rengöra dina guldsmycken enligt följande råd.

Polera

polera guld

Det enklaste sättet att fräscha upp glansen på en ring, ett halsband eller örhängen i rent guld är att polera metallen med en bomullsduk. Smyckesbutiker säljer också en speciell trasa med en lösning som garanterar glans och skydd.

Tvål

I många fall räcker det att använda en klassisk tvål eller smörjmedel för att ta bort de vanligaste orenheterna som fett eller damm. Tvätta guldsmycket noggrant med tvål, sedan ska du skölja det med varmt vatten.

Citronsyra

Har du hittat gröna fläckar på dina guldsmycken? Du kan enkelt ta bort dessa fläckar med citronsyra. Lägg smycket i blöt i 5-10 minuter, skölj med rent vatten och rengör med en trasa. Ofta räcker det med citronsaft, droppa det på smycket och tvätta av det med ljummet vatten efter några minuter.

Bakpulver

rengör guld med bakpulver

Ett annat tips är att rengöra guldet med bakpulver. Var dock försiktig här för att inte repa ditt smycke. Gnid in bakpulvret med en fuktig bomullsduk eller en mjuk tandborste och rengör juvelen långsamt och mycket försiktigt. Följ gärna följande steg:

 1. Förbered en rengöringslösning: Blanda bakpulver och vatten för att skapa trögflytande lösning. Du kan använda en ren skål eller en liten behållare för att blanda ingredienserna.
 2. Gnid in lösningen: Använd en mjuk tandborste eller en trasa och lägg lösningen på ytan av guldet. Se till att täcka hela ytan eller de områden som behöver rengöras.
 3. Gnugga försiktigt: Använd tandborsten eller trasan för att försiktigt gnugga guldets yta med den bakpulverbaserade lösningen. Var noga med att vara försiktig och undvik att använda för mycket kraft för att undvika repor på guldet.
 4. Skölj av: Efter att ha gnuggat ytan noggrant, skölj guldet i varmt vatten för att få bort bakpulvret pastan och smuts som har lossnat. Se till att skölja ordentligt för att undvika att bakpulvret kvarstår på guldytan.
 5. Torka av och polera: Använd en ren och mjuk trasa för att torka av guldet och ge det en fin polering. Var försiktig så att du inte skadar guldytan.

Det är viktigt att notera att denna metod för rengöring av guld med bakpulver kan vara lämplig för vissa typer av guldsmycken eller guldobjekt, men det kan inte vara lämpligt för alla guldvarianter. Vissa guldprodukter kan vara känsliga för vissa kemikalier eller rengöringsmetoder. Om du har värdefulla eller historiskt viktiga guldobjekt, kan det vara bäst att rådfråga en guldsmed eller juvelerare för råd om lämpliga rengöringsmetoder för dina specifika smycken.

Koka i vatten med rengöringsmedel

rengör guld med kokande vatten

Att rengöra guld med kokande vatten och diskmedel kan vara en effektiv och säker metod. Följ dessa steg för att rengöra ditt guld:

 1. Förbered en rengöringslösning: Fyll en skål med kokande vatten. Tillsätt några droppar milt diskmedel och rör om för att blanda det.
 2. Lägg guldet i lösningen: Placera guldsmycket du vill rengöra i lösningen. Se till att guldet är helt täckt.
 3. Låt guldet ligga i rengöringslösningen i cirka 15-20 minuter. Under denna tid kommer diskmedlet att hjälpa till att lösa upp smuts och fett.
 4. Borsta försiktigt: Använd en mjuk tandborste eller en trasa för att försiktigt borsta guldets yta och avlägsna eventuell smuts. Var försiktig så att du inte använder för mycket kraft och undvik att repa guldet.
 5. Skölj av: Skölj guldet noggrant under rinnande varmt vatten för att avlägsna rester av diskmedlet och eventuell smuts som har lossnat. Kontrollera att allt rengöringsmedel har sköljts bort.
 6. Torka av och polera: Använd en ren och mjuk trasa för att torka av guldet och polera det varsamt. Se till att det är helt torrt innan du förvarar eller bär smycket igen.

Det är viktigt att notera att denna rengöringsmetod är lämplig för många typer av guld, men det är alltid bra att vara medveten om eventuella känsligheter hos specifika guldföremål. Om du är osäker på rengöringsmetoden eller har värdefulla eller antika guldföremål rekommenderas det att rådfråga en professionell guldsmed eller juvelerare för råd och rekommendationer om lämpliga rengöringsmetoder för dina specifika föremål.

Anledningen till att vi inte kan säga med 100% säkerhet att det här är en metod som passar dina guldsmycken är för att alla guldsmycken består av olika metaller som har smälts samman (om guldsmycken vore gjorda av 100% guld skulle de helt enkelt vara för mjuka och förstöras enkelt.) Olika metaller kan reagera på olika sätt mot dessa metoder.

Det finns även professionella lösningsmedel för guld som avlägsnar smuts som har fastnat i smycket. Flytande rengöringsmedel är ett mycket pålitligt och effektivt alternativ.

Hur man rengör guld med professionella metoder

Förutom de huskurer som nämns ovan, som verkligen är värda ett försök, finns det naturligtvis andra sätt att rengöra guld. Om huskurer inte är rätt för dig kan du använda garanterad säkerhet: speciella rengöringsmedel som har utvecklats direkt för rengöring av guld. Du kan köpa dessa antingen i guldsmedsaffärer eller på apotek.

Guldexperter du kan lita på

Om du vill ta det säkra före det osäkra bör du vända dig till en specialist. I smyckesbutiken kommer de kunna rengöra dina guldsmycken perfekt och du behöver inte oroa dig för att skada dem. En specialist hjälper dig också att ta bort smuts som orsakats av ålder, där huskurer kanske inte fungerar. Vanligtvis rengörs guldet med ultraljud hos experterna (vilket du också kan göra hemma!)

Klicka här om du vill läsa om hur experter rengör guldsmycken med ultraljud.

Hur man rengör guldsmycken med ädelstenar

När man rengör smycken som pryds av ädelstenar måste man vara mycket mer försiktig. Stenarna kan lätt lossna och falla ut ur smycket. Rengör därför endast dessa guldsmycken med försiktiga rörelser. Det är också viktigt att veta vilken typ av ädelsten smycket innehåller. Vissa av dem kan skadas av ett kemiskt ämne.

När det gäller diamanter, safirer eller rubiner finns det ingen anledning att oroa sig, eftersom de är mycket tåliga stenar och rengöringsmedel inte lämnar några märken. Du bör dock undvika huskurer för smycken med pärlor och smaragder, eftersom de är mycket mer känsliga för skador.

Om ditt guldsmycke är utsmyckat med ädelstenar rekommenderar vi starkt att du överlåter rengöringen till specialister. Ta med dina örhängen eller din smyckeskedja till en sådan specialist för att säkerställa att juvelen inte skadas av rengöringen.

Hur man rengör vitt guld

Samma procedur rekommenderas för rengöring av smycken i vitt guld som för gult guld. Klicka här om du vill läsa mer om just vitt guld och hur man vanligtvis rengör det.

Tips om hur du bäst tar hand om guld

 • Förvara det på rätt sätt: För att dina guldsmycken ska hålla sig som nya är det bäst att förvara dem på en mörk plats, skyddat från solljus. Ett smyckeskrin eller en tygpåse används ofta för att förvara guldföremål.
 • Ta av dig smycket innan du går på toaletten: Tar du aldrig av dig dina guldsmycken, inte ens när du ska duscha? Då vet du säkert att detta inte kommer att bidra till din juvel briljans och skönhet. Det är faktiskt lätt att repa ytan, inte bara med en tvättsvamp utan också med en duschgel som innehåller exfolierande partiklar.
 • Lägg ner juvelen innan du går och lägger dig: Du bör ta av dig din dyrbara accessoar, även innan du går och lägger dig. När du kommer ut ur duschen, t.ex. med en våt ring, kanske vissa områden inte torkar tillräckligt, eller smuts inklusive fibrer från sängkläderna kan fastna i fukten.
 • Det är viktigt att rengöra guldsmycken regelbundet och att göra det på rätt sätt. Om du är osäker på hur du ska ta hand om dina smycken ska du inte tveka att kontakta en fackman.
Guldpris (XAU-SEK)
24803,90 SEK/oz
  
+ 478,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,28 SEK/oz
  
+ 11,96 SEK

Läs också