Skapa bevakningar

Kan man äta guld?

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 10.01.2024
Guldpris (XAU-SEK)
24271,20 SEK/oz
  
- 173,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,33 SEK/oz
  
- 1,15 SEK
En person som äter guld

I en tid där extravagans och lyx ofta tar sig uttryck i maten vi äter, väcks frågan – kan man faktiskt äta guld? I denna artikel tar vi på Tavex reda på om det verkligen går att äta guld, och hur mycket guld man i så fall kan äta.

Ätbart guld har faktiskt länge varit en symbol för lyx och överflöd. Från de tidigaste civilisationerna till nutidens kök, har guld använts för att dekorera och berika matupplevelser. Men går det att äta guld, och i så fall, hur mycket guld kan man äta?

Går det att äta guld?

Svaret är ja, man kan äta guld. Men guldet ska då ha en hög renhet, vanligtvis mellan 22 till 24 karat. Tunna blad eller flingor av guld används ibland för att dekorera olika typer av maträtter och drycker. Guldflingor används i vissa likörer och spritsorter för att ge dryckerna en lyxig touch.

Här kan du köpa guld med hög karathalt.

Hur mycket guld kan man äta?

Man vet inte om det finns någon gräns för hur mycket guld en person klarar av att äta, det man vet är att guldet varken ger en positiv eller negativ effekt på kroppen. 

Det betyder att när du äter ätbart guld – det vill säga guld som innehåller minst 22 karat, påverkar guldet inte kroppen på ett dåligt sätt, men det ger samtidigt inte kroppen den näring som behövs som man får av riktig mat.

Guld passerar matsmältningssystemet utan att tas upp av kroppen. Så, när vi äter guld, är det egentligen mer för dess estetiska värde än för någon näringsmässig fördel.

Saker att tänka på när man äter guld

Även om guld kan ätas bör det göras med försiktighet, då guldet inte ger den näring en kropp behöver. Varför man har guld i mat och dryck handlar snarare om att gör maten eller drycken till en unik upplevelse. Guldet kan aldrig ersätta riktig mat men vill du prova att äta guld kan du tänka på dessa saker:

  • Renhet: Ätbart guld bör vara av hög karathalt.
  • Mängd: Även om det inte finns någon känd skadlig mängd, bör guld konsumeras i måttliga mängder.
  • Användning: Guld används vanligtvis i mat och dryck för dess estetiska värde.

På Livsmedelsverket kan du se vad exakt för mat och dryck som du kan dekorera guld med!

Reflektioner över ätbart guld

Även fast det som sagt inte ger några näringsmässiga fördelar att äta guld kan det kännas lyxigt och vara en trevlig upplevelse.

Så nästa gång du ser mat eller dryck som är dekorerad med guld så vet du att guld inte bara är till för investeringar och vackra smycken, utan även något som man faktiskt kan äta. Vi på Tavex rekommenderar dock att man investerar i guld – och inte äter upp det.

Om du vill börja investera i guld är detta guld ett bra val!

Kommentera gärna nedan om du har provat att äta guld eller om du skulle vilja göra det i framtiden!

 

Comments

  • Iisa 5 månader sedan

    Guld inte äter alls men investera till svart dag i framtid!

Guldpris (XAU-SEK)
24271,20 SEK/oz
  
- 173,80 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
306,33 SEK/oz
  
- 1,15 SEK

Läs också