Skapa bevakningar

Kommer Bidens plan skjuta silverpriset i höjden?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 30.04.2021
Guldpris (XAU-SEK)
24892,70 SEK/oz
  
- 18,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
324,67 SEK/oz
  
+ 0,61 SEK

Innehållsförteckning / Table of Contents

Förra veckan presenterade USA:s president Joe Biden ett grönt infrastrukturpaket värt 3 biljoner dollar. Detta är utöver det ekonomiska lättnadspaketet på 1,9 biljoner dollar som nyligen klubbades igenom. Nästa månad kommer Biden troligtvis att lägga fram planer på ytterligare biljoner till sjukvård, utbildning, bostäder, med mera.

Även om planen fokuserar på infrastruktur innefattar den ändå betydande utgifter som kan inverka på marknaden för ädelmetaller och då särskilt silver. Här är tre sätt på vilka Bidens infrastrukturplan skulle kunna få priset på silver att öka.

Grön energi

Gröna energikomponenter kan skapa en enorm efterfrågan på metaller, däribland silver.

Biden-administrationen har gett alla federala myndigheter i uppdrag att byta ut sin fordonsflotta mot elmotorer. Man försöker även uppmuntra att sälja elbilar till konsumenter med målet att i slutändan förbjuda försäljningen av bensindrivna bilar. (1)

Bidens infrastrukturplan innehåller utgifter på 100 miljarder dollar för att uppdatera USA:s elnät samt en ny nationell standard för energieffektivitet och ren energi som skulle kräva att en viss minsta mängd el produceras från utsläppsfria källor som sol- eller vindkraft. (2)

Silver är en utmärkt elektrisk ledare. Silver är metallen med den bästa ledningsförmågan och det är viktigt i alla delar av infrastrukturen för elektrifiering, i allt från solpaneler, laddningsstationer till batterianslutningar och nästan alla elförbrukande elektroniska system. Elektrifieringen har en silverkant – rent bokstavligt. (2)

Det är inte heller bara solenergi som använder sig av silver. Silver har en otroligt bra elektrisk ledningsförmåga och det är korrosionsbeständigt. Det är en perfekt metall att använda i elektroniska och batteridrivna apparater. När Biden planerar att spendera 174 miljarder dollar för att sätta fart på elbilsmarknaden kan de här pengarna i slutändan även öka silverpriset. (2)

Högre skatter

De skatter som Biden planerar att höja för att bekosta sin infrastrukturplan är enligt New York Times den högsta skattehöjningen sedan andra världskriget. Det är främst tre skattehöjningar som kan påverka investerare.

  • Höjd bolagsskatt – USA hade tidigare en av världens högsta bolagsskatter, 35 procent. President Trump tvingade kongressen att sänka den skattesatsen till 21 procent. Biden vill höja den igen, till 28 procent.
  • Socialförsäkringsskatt på höga inkomster – Socialförsäkringsskatten fasas för närvarande ut vid inkomster över 142 800 dollar. Biden planerar att införa socialförsäkringsskatt på inkomster över 400 000 dollar.
  • Höjda skattesatser för kapitalvinster

Stigande inflation

Världen har redan sett följden av tidigare stimulanspaket i form av högre priser på bensin, i mataffären och på bostadsmarknaden. Det finns knappt en enda aspekt av våra liv som inte har påverkats av den monetära och skattemässiga tsunami som sköljt fram över ekonomin under det senaste året.

Högre inflation, ökande skatter och en stagnerande ekonomi kan bli kännetecknande för 2020-talet. Den typen av ekonomiskt klimat och investeringsatmosfär borde vara gynnsam för ädelmetaller som skulle kunna bli några av årtiondets mest toppresterande tillgångar.

Ju sämre ekonomin är, desto bättre går guld och silver, där silver ofta presterar bättre än guld i tider när marknaden är gynnsam för ädelmetaller. (2)


(1)    https://seekingalpha.com/article/4416773-what-bidens-big-infrastructure-push-means-for-silver

(2)    https://www.kmjnow.com/news/how-bidens-infrastructure-plan-could-boost-silver/

Guldpris (XAU-SEK)
24892,70 SEK/oz
  
- 18,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
324,67 SEK/oz
  
+ 0,61 SEK

Läs också