Skapa bevakningar

Kontantlöst Samhälle - fördelar och negativa effekter som det kan innebära

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 30.11.2020
Guldpris (XAU-SEK)
25301,50 SEK/oz
  
- 95,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
322,98 SEK/oz
  
- 1,32 SEK

Världen är sakta men säkert på väg mot ett kontantlöst samhälle och förändringen verkar ostoppbar. Sverige ligger verkligen i framkant när det gäller att främja ett kontantfritt samhälle.
I Sverige är det svårt att hitta ett café eller en butik som tar emot kontanter och enligt European Payments Council var endast 1% av Sveriges BNP 2019 kontanttransaktioner. Dessutom minskar kontantuttag med cirka 10% per år. (1)
I dagens inlägg talar vi om de positiva såväl som negativa aspekterna av det kontantlösa . I slutet av artikeln nämner vi också ett annat land som har experimenterat med att gå mot ett kontantlöst samhälle, det här landet kan komma som en överraskning.

Fördelar med ett kontantfritt samhälle

 • Det är mycket bekvämare än att bära runt papper och metallmynt.
 • Förmodligen lägre brottslighet. Att transportera kontanter gör en till ett lätt mål för kriminella. När pengarna har tagits från din plånbok och läggs i en brottslingens plånbok blir det svårt att spåra kontanterna eller bevisa att de är dina. En studie av amerikanska och tyska forskare fann att brottsligheten i Missouri minskade med 9,8% då staten ersatte kontanta socialstöd med Electronic Benefit Transfer (EBT)-kort (2)
 • Automatiska pappersspår (detta bör också listas under negativ effekt)I likhet med föregående punkt kan ekonomiska brott minska i ett kontantlöst samhälle. Exempelvis, spel och drogverksamhet använder typiskt sett kontanter, vilket innebär att de enkelt kan gömma och tvätta pengarna. Med det kontantlösa samhället blir det svårare. Såvida inte brottslingar hittar ett kryphål eller ett smart sätt att dölja/transferera pengarna. Tiden får avgöra.
 • Internationella betalningar blir enklare. När du reser måste du växla dina pengar till den lokala valutan, men om du reser i ett land som accepterar kontantlösa transaktioner behöver du inte oroa dig för växelkurser eller hur mycket av den lokala valutan du behöver ta ut. Istället hanterar din mobila enhet allt åt dig. (2)

Negativa effekter som det kan innebära

Beroende på perspektiv, så kan kontantlösheten faktiskt orsaka fler problem. Den första punkten på listan är det absolut största problemet och det största argumentet mot det kontantlösa samhället idag.

 • Digitala transaktioner offrar den personliga integriteten. Nästan alla i dag sätter sitt förtroende till banker och andra tjänsteleverantörer med sin information, men när någon (i gott eller ont syfte) vill hitta en viss transaktion kan de lätt göra det. Det har rapporterats om att information om kundtransaktioner i fysiska butiker har sålts till online-sökmotorer för att användas till annonsering på nätet. Du kan läsa mer om det i The Verges artikel “Google reportedly bought Mastercard data to link online ads with offline purchases”. Detta är potentiellt bara ett av fallen där vår transaktionsdata har sålts eller kommits åt utan vårt uttryckliga tillstånd.
 • Detta är det näst största argumentet mot det kontantlösa samhället. Varje dag blir världen mer digitaliserad och avgörande ”delar av livet” flyttar till Internet. Allteftersom pengar har flyttat online så har brottslingar och hackare följt efter.
 • Tillgång till medel. Alla finansiella företag arbetar hårt för att se till att inga avbrott sker, men det finns vissa risker, till exempel mänskligt fel, tekniskt fel, elavbrott, banker som går i konkurs med mera. Om privatekonomin bara är i digital form och det inte finns någon tillgång till den, kan det sluta dåligt. För att inte tala om att det är väldigt irriterande när något sådant händer.
  En intressant sidonotis: Om en bank går i konkurs eller en stor ekonomisk attack sker och du har mindre än ca 1 miljon kronor på ditt konto bör dina pengar vara säkra. I Sverige finns en statlig insättningsgaranti ifall din bank skulle gå i konkurs på upp till 950 000 kr per person och institut (höjt till 1 050 000 kr från 1 januari 2021). Businessinsider har skrivit en bra artikel om vad som händer om din bank går omkull.
 • Negativa räntor kan överföras till kunder. När alla pengar är elektroniska kan negativa räntor ha en mer direkt effekt på konsumenterna. Länder som Danmark, Japan och Schweiz har redan experimenterat med negativa räntor. (3)

Enligt Internationella valutafonden minskar negativa räntor bankernas lönsamhet och banker kan frestas att höja avgifterna för kunderna för att kompensera för underskottet. Idag är bankerna begränsade i deras förmåga att överföra dessa kostnader eftersom kunder helt enkelt kan ta ut sina kontanter från banken om de inte gillar avgifterna. I framtiden, om kunder inte kan ta ut kontanter från banken, kan de behöva acceptera ytterligare avgifter. (2) Från och med 1 januari 2021 kommer Danske Bank att börja debitera sina kunder en ränta på -0,6% om kunden har mer än 250 000 danska kronor på sitt konto (ca 340 000 svenska kronor). Gränsen för negativ ränta var tidigare 1 500 000 eller 750 000 danska kronor beroende på kontotyp. Du kan läsa mer om det på Reuters.

 • Större utgifter. Det är lätt att betala med ett kort, bara vidrör, svep, eller ange en PIN-kod. Psykologiskt sett när du betalar kontant tänker du till innan du lämnar över dina pengar eftersom du måste räkna dem.
 • Genom att vara kontantfria riskerar att vi blir attackerade’: Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank: Om digitala nätverk läggs ner eller om det finns en omfattande cyberattack eller fel i elnätet, rekommenderar Riksbankens chef (att som land) ha tillräckligt med fysiska kontanter för att vid behov återgå till kontantanvändning. Faktum är att krisinformationsbroschyren till och med rekommenderar alla individer att förvara kontanter i mindre valörer för att använda dem om det behövsLäs mer om det på The Guardian

I början av den här artikeln, nämnde vi ett annat land som har experimenterat med kontantfrihet. Detta land är Indien.
Den indiska regeringen tog i november 2016 beslutet att över en natt ta sedlar på 500 och 1000 rupier ur cirkulation (dessa sedlar omfattade cirka 86% av kontanter i omlopp), i ett försök att bestraffa brottslingar och de som arbetar i den informella sektorn. Implementeringen var kontroversiell, delvis för att ungefär 99% av dessa sedlar så småningom sattes in på konton. Det faktum att sedlarna sattes in innebär att brottslingar inte straffades för att inneha ospårbara kontanter, vilket var avsikten med att ta pengarna ur cirkulation. The Economic Times citerade Indiens centralbank då de rapporterade att elektroniska transaktioner ökade tillfälligt, men kontantanvändningen hade i slutet av 2017 återgått till tidigare nivåer. (2) För Indien är en kontantlös ekonomi fortfarande en avlägsen dröm.

Nu när du känner till fördelarna och nackdelarna med kontanter och ett kontantlöst samhälle kan du planera därefter!


Varning: Denna artikel är endast för informationsändamål och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation för att sälja eller köpa råvaror. Tavex är inte ansvarig för några beslut som tas baserad på denna information. Investeringar associeras med möjligheter och risker och marknadsvärdet av råvaror kan både öka och minska. Historiska eller framtida avkastningar på råvarorna och finansiella nyckeltal som visas ovan representerar inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.

(1) https://www.europeanpaymentsc Council.eu/news-insights/insight/sweden-cashless-society-and-digital-transformation     

(2) ( https://www.thebalance.com/pros-and-cons-of-moving-to-a-cashless-society-4160702 )     

(3) ( https://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2020/03/what-are-negative-interest-rates-basics.htm )     

 

Guldpris (XAU-SEK)
25301,50 SEK/oz
  
- 95,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
322,98 SEK/oz
  
- 1,32 SEK

Läs också