Skapa bevakningar

Kryptovalutor och ädelmetaller - skillnader och likheter

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 10.01.2020
Guldpris (XAU-SEK)
25065,60 SEK/oz
  
- 354,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,25 SEK/oz
  
- 1,78 SEK

Ädelmetaller och kryptovalutor – vad är likheterna och vad är skillnaderna? Vilken av dessa tillgångsklasser kan du lita på och vilken kan göra dig rik? Ädelmetaller behöver ingen introduktion. Metaller har funnits sedan början av vår civilisation. Faktiskt redan före dess. Du kan hålla ädelmetaller i handen, du kan bära dem som smycken på fingret, handleden eller halsen. Du kan också investera i dem som en fysisk tillgång eller så kan du handla dem genom olika finansiella instrument. Du kan också investera i dem som en fysisk tillgång eller så kan du handla dem genom olika finansiella instrument. De kan inte spåras av vanliga statliga enheter. Kryptovalutor sköts elektroniskt med hjälp av ett öppet källkodsprogram baserat på blockchain-teknik.

Här kan du följa kurser för kryptovalutor

Här kan du följa kurser för ädelmetaller

Kryptovalutor och ädelmetaller per definition

Kryptovalutor
En kryptovaluta är en digital eller virtuell valuta som är säkrad med kryptografi, vilket gör den mycket säker. Det är nästan omöjligt att förfalska eller dubbelspendera. Många kryptovalutor är decentraliserade nätverk baserade på blockchain-teknik – en distribuerad huvudbok som upprätthålls av ett nätverk av datorer. En viktigast egenskap hos kryptovalutor är att de i allmänhet inte utfärdas eller kontrolleras av någon central myndighet. Detta gör dem teoretiskt immuna mot regeringens ingripande eller manipulation. [1]

Ädelmetaller
Ädelmetaller är en term för klassificering av metaller som anses vara sällsynta och/eller har ett högt ekonomiskt värde. De högre värdena för dessa metaller drivs av olika faktorer. Till exempel deras sällsynthet, industriella användning och investeringsvolymer. De mest populära ädelmetallerna för investerare är guld, silver och platina. [2]

Ädelmetaller vs kryptovalutor

Kryptovalutor, som fiatvalutor, har inte någon fysisk stöd. Det är en total digital lösning som stöds av datorkod och ”miners” eller noder. Å andra sidan finns det ädelmetaller, som är naturliga. Det finns en bestämd mängd ädelmetaller på planeten jorden.
Bitcoin är den ledande kryptovalutan idag med ett marknadsvärde på cirka 180 miljarder dollar. Det finns idag strax över 18 miljoner bitcoins och den totala mängden är begränsad till 21 miljoner bitcoins. Som ett resultat är ädelmetaller och kryptovalutor (i synnerhet Bitcoin) lika eftersom de båda har ett begränsat utbud.

Mining

Även om processen för anskaffning av ädelmetaller såväl som kryptovalutor kallas ”gruvdrift” eller ”mining”, innebär det olika saker i de båda fallen. I ädelmetallens sammanhang behöver gruvföretag maskiner och annan utrustning för att gräva ädelmetaller ur marken.
I samband med kryptovalutor behövs kapitalinvesteringar för att använda så kallade gruvgårdar (mining farms). Dessa gruvgårdar kräver mycket ström och kraftiga datorer för att skapa nya kryptovalutor.

Skillnad i värde

Teknologin och nätverket bakom kryptovalutor är huvudsakligen inriktade på transaktioner, för att möjliggöra säkra betalningar där det underliggande Blockchain-nätverket måste hantera transaktionerna. Detta görs i form av digitala tokens som kan användas för att överföra värde över nätverket. Kryptografi används vid varje kryptotransaktion: det kryptografiska pusslet gör protokollet extremt svårt att hacka därför mycket säkert. Om du jämför kryptovalutor mot fiatvaluta kan man säga att kryptovalutor är säkrare och mycket mer kostnadseffektiva i samband med transaktioner. I den digitala världen vi lever i, får kryptovalutor ett högt värde eftersom de är så lätta att överföra. Man måste dock ta hänsyn till energiförbrukningen bakom kryptovalutorna. Enligt källor [3] i mitten av 2019 var Bitcoins energiförbrukning lika med Schweiz.

Den stora fördelen med ädelmetaller

Guld som ädelmetall har klarat tidens test: den har bevisat sitt värde i över 3000 år vilket gör den till en mycket pålitlig finansiell tillgång. Guld har också visat sig vara en bra försäkring mot inflation eller annan monetär kris på global skala. Som ett resultat förväntas guld behålla sitt inre värde och behandlas som en form av pengar.
En av de största skillnaderna mellan ädelmetaller och kryptovalutor är att ädelmetaller används som faktiska råvaror i flera branscher. Guld och silver är materiella tillgångar och kan användas för att producera varor.

7 Skillnader mellan ädelmetaller och kryptovalutor

 1. Låt oss börja med det uppenbara. Kryptovalutor finns bara på internet, guld finns i den verkliga världen.
 2. En fysisk Gold Eagle, Philharmoniker eller Krugerrand i din hand är en konkret form av rikedom – Kryptovalutor förlitar sig på el och internet.
 3. Kryptovalutor kan hackas och många av dem har blivit utsatta – Du kan inte hacka ett Gold Bullion Coin
 4. De flesta kryptovalutor är för volatila för att fungera som en riktig valuta (Naturligtvis kan detta förändras i framtiden) – Guld har visat sig vara mycket stabilare investeringar med enormt avkastning och långsiktigt värde i tusentals år.
 5. Guld har bevisad meritlista – Kryptovalutor har ännu inte en bevisad meritlista. För tillfället är kryptovalutor en ganska en vild chansning och mestadels spekulativ.
 6. Guld anses vara undervärderat just nu – Kryptovalutor verkar vara i en bubbla.
 7. Guldmynt och guldtackor kan bli våta – en USB-enhet med Bitcoins på tål inte vatten.

4 Likheter mellan ädelmetaller och kryptovalutor

 1. Båda är sällsynta. Både Bitcoin och guld är sällsynt. Du kan inte bara skapa dem som du kan med FIAT-valuta. Det finns begränsade mängder guld och även Bitcoins. Det kommer att finnas bara 21 000 000 Bitcoins och en begränsad mängd guld. Dessutom har regeringar inte kontroll över någon av tillgångsklasserna. Mjo, de har dem, men de äger dem inte.
 2. Hållbarhet. Guld kan vara i århundraden och du kan återanvända det genom att smälta och skapa något nytt. Kryptovalutor är också hållbara, så länge Internet lever.
 3. Dela upp i så många delar du vill. Naturligtvis är det lättare att dela kryptovalutor. Till exempel kan du dela upp Bitcoin i 0.00000001 delar. I teorin kan du göra samma sak med guld.
 4. De är väldigt svåra att förfalska. Återigen kan du naturligtvis förfalska guld, men idag finns det så många sätt att testa guldets renhet, så det är svårt att göra pengar med falskt guld. Detsamma gäller kryptovalutor – de är nästan omöjliga att förfalska.
 5. Båda tillgångsklasserna kan vara för investerare som vill ha sina tillgångar utanför det traditionella finansiella systemet.

Vad har framtiden på lager för dessa två tillgångsklasserna?

Ädelmetallernas framtid kan ganska lätt förutsägas. När en finansiell kris är runt hörnet tenderar ädelmetaller att bli dyrare eftersom investerare flyttar sina pengar till säkrare tillgångsklasser. Ädelmetaller är en mycket populär råvara och används i flera industrier över hela världen. Den globala industrin växer på global skala på grund av den ökande efterfrågan från Indien och Kina. Som ett resultat av denna industriella efterfrågan som tillförs efterfrågan från finansmarknaderna ger en hausseartad syn på ädelmetaller för de kommande åren. Kryptovalutors framtid kan förutsägas men den är mycket spekulativ eftersom denna tillgångsklass är ett spädbarn jämfört med ädelmetaller som har funnits i tusentals år. Även om kryptovalutor kan vara framtiden är det för spekulativt att förutsäga dess prisrörelser. Bara tiden kommer att visa detta.

Slutsats

Kryptovalutor är mycket spekulativa och mycket flyktiga eftersom de först introducerades till världen för bara 10 år sedan. Att investera i kryptovalutor kan göra dig rik snabbt men det kan också orsaka konkurs. Guld, å andra sidan, har en bevisad historik i tusentals år och det har haft sitt värde. Det har också visat stabil tillväxt och mycket bra skydd mot inflation och finansiella osäkerheter.

Följ oss på Instagram

Följ oss på Facebook

Friskrivningsklausul: Den här artikeln är endast för informationssyften och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation för att sälja eller köpa råvaror. Tavex ansvarar inte för några beslut som fattas baserat på denna information. Investeringar är förknippade med möjligheter och risker, och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska. Tidigare eller framtida avkastning på råvaror och finansiella förhållanden som visas ovan representerar inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.

[1] Investopedia – https://www.investopedia.com/terms/c/cryptocurrency.asp
[
2] Investopediahttps://www.investopedia.com/terms/p/preciousmetal.asp
[
3] BBC – https://www.bbc.com/news/technology-48853230

Guldpris (XAU-SEK)
25065,60 SEK/oz
  
- 354,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
325,25 SEK/oz
  
- 1,78 SEK

Läs också