Skapa bevakningar

Österrikiska Philharmoniker - guldmyntets historia

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 16.02.2021
Guldpris (XAU-SEK)
27120,50 SEK/oz
  
+ 32,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
317,02 SEK/oz
  
+ 1,67 SEK

Det Österrikiska Philharmoniker-guldmyntet är idag ett av världens mest populära mynt. Ett stort antal investerare föredrar att investera i detta österrikiska guldmynt. I den här artikeln ska vi ta en närmare titt på philharmoniker-myntet, dess historia och lite intressant fakta.

Det österrikiska philharmoniker-guldmyntets början

Det Österrikiska Philharmoniker-gulmyntet presenterades för första gången 10 oktober 1989. Den ursprungliga valören var 2000 österrikiska schilling*. Samma år blev det Österrikiska Myntverket också ett börsnoterat företag. Det Österrikiska Philharmoniker-guldmyntet är ett lagligt betalningsmedel tillverkat av 99,99% rent guld. Philharmoniker-guldmyntet blev oerhört populärt vid utfärdandet.

Intressant fakta: Det Österrikiska Philharmoniker-myntet utsågs av World Gold Council till världens bäst säljande mynt 1992, 1995 och 1996. (2)

*2000 österrikiska schilling var 1989 värda ungefär 93-94 EUR

Utformningen av det Österrikiska Philharmoniker-myntet

Thomas Pesendorfer, Österrikes chefsgravör sedan 1993, utformade båda sidor av det berömda Österrikiska Philharmoniker-guldmyntet. När Nationalbanken 1989 tog över myntverket fick gravyravdelningen i en intern tävling uppdraget att utforma ett mynt i form av en guldinvesteringsprodukt. Man hade olika idéer kring motiv – Stefansdomen, Stift Melk, guldhattar från Oberösterreich eller musik. Pesendorfer fastnade för musikmotivet. Han fick idén att skapa ett motiv i samband med Wienerfilharmonikerna. (1)

Så han begav sig till orkesterns sekretariat och bad om en intervju. Kvinnan i väntrummet var skeptisk – Pesendorfer kunde inte få fram något officiellt brev (Ärendet kring med myntet var än så länge hemligt) (1)

Intressant fakta: administratören nära på förhindrade att utformningen av myntet alls blev av.

Tack var en lycklig slump fick man äntligen kontakt med filharmonikerna. Nu kunde man börja söka efter ett motiv. Och den 10 oktober 1989 var tiden inne och resten är historia. (1)

Österrikiska philharmoniker-guldmyntets framsida (Åtsida)

Kanske det mest ikoniska inslaget i Wiener Musikverein – Wienerfilharmonikernas konserthall – är orgeln som är centralt placerad. Orgeln har en dubbel funktion eftersom den också är centralpunkten i mönstret på framsidan av det österrikiska  philharmoniker-guldmyntet. Med sin grekisk-inspirerade utformning är detta det fjärde instrumentet som installerats hos Wiener Musikverein sedan 1870.

Orden ”REPUBLIK ӦSTERREICH” (”Republiken Österrike”) står på det Österrikiska  philharmoniker-guldmyntets framsida. På framsidan finns också orgeln i konserthuset Musikverein i Wien avbildat. Musikverein är hemmascenen för Wienerfilharmonikerna och anses vara en av världens främsta konserthus när det gäller akustiken. Ovanför orgeln på myntet syns texten ”REPUBLIK ÖSTERREICH”. Ingraverat under orgeln är vikt, renhet, präglingsår och myntets nominella värde på 100 euro.

Österrikiska philharmoniker-guldmyntens baksida (Frånsida)

På tal om det Österrikiska Philharmoniker-guldmyntet bakgrund måste vi nämna musikinstrument. Pesendorfers utformning av myntets baksida säger en hel del. På baksidan (från vänster till höger) återfinns Wienhornet, fagott, harpa, två violiner, cello och ytterligare två violiner. Tillsammans representerar dessa de spännande orkestrar som besökare kan förvänta sig att få höra på konserter där. Ovanför instrumenten står orden ”WIENER PHILHARMONIKER” (Wienerfilharmonikerna).

 

På Tavex kan du köpa följande Österrikiska Philharmoniker-guldmynt:


(1)   https://kunstundform.com/thomas_pesendorfer

(2)   https://www.providentmetals.com/knowledge-center/austrian-philharmonic-gold-coins.html

Guldpris (XAU-SEK)
27120,50 SEK/oz
  
+ 32,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
317,02 SEK/oz
  
+ 1,67 SEK

Läs också