Skapa bevakningar

Pressmeddelande från Tavex AB: Nordens största guldhandlare

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 31.03.2020
Guldpris (XAU-SEK)
24334,30 SEK/oz
  
- 98,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
308,58 SEK/oz
  
- 1,84 SEK

Guldhandeln upplever för närvarande en explosiv efterfrågan i Sverige. Svenskar vänder sig till guld för att skydda sig från krisen som uppstår till följd av coronaviruset och börskraschen. Tavex AB, som genom Tavex-gruppen är Nordens största leverantör av guld för fysiska investeringar, har  sett en betydande ökning av efterfrågan på fysiskt guld och silver under de senaste veckorna.

Vi upplever en enorm efterfrågan och det har varit utmanande att hålla jämna steg. Oro på aktiemarknaden och rädslan för coronaviruset har lett till att svenskar söker sig till fysiskt guld.

Den stora efterfrågan på fysiskt guld kommer i en tid då det finns logistiska problem som uppstår på grund av stängda gränser samt avbrott i produktionen hos många schweiziska guldraffinaderier (som Valcambi, Pamp, Argor-Heraeus) på grund av virushotet. Dessa raffinaderier ligger i den schweiziska kantonen Ticino som gränsar till Italien, där coronautbrottet och dess effekter har varit som värst. (1) Dagens scenario innebär att kombinationen av dessa faktorer försvårar tillgången till fysiskt guld.

Guldmarknadspriset har varit ganska högt och har inte sett något brant fall som på aktiemarknaden. Guldpriset i SEK fortsätter att vara nära toppnoteringen på  530 SEK/gram. (2)
I dessa tider med osäkerhet och nedgångar på aktiemarknaden har investerare vänt sig till säkrare tillgångar som guld, som har klarat tidens prov. Utsikterna till långsiktig stabilitet i investeringsportföljen och en säkring mot marknadsvolatilitet har fått fler kunder att komma till Tavex butiker och webbshop.

Även om guldpriset i SEK är som högst någonsin, rör det sig upp och ner dag för dag. Det finns också en förklaring till det kortsiktiga fallet i guldpriset.

När de finansiella marknaderna – som nu – faller mycket kraftigt, är det delvis på grund av datorerna som kontrollerar mycket av den kortsiktiga aktiespekulationen. Detta kommer att resultera i en förlust som måste täckas. För att få in pengarna på kontot säljer investeringscheferna alla tillgångarna som de kan med kort varsel. Det kan till exempel vara guld, även om guld vanligtvis stiger när aktierna sjunker.  När finanskrisen började 2008 sjönk guldet ursprungligen från 1,000 $ till 760 $ för 1 uns (31,1 g) i början av 2009. Men när finanskrisen debuterade 2011 satte guld ett världsrekord med ett pris på över 1 900 USD för en uns, medan hela världens aktiemarknader var i ruiner.

Efterfrågan på guld är hög inte bara i Sverige utan i alla länder där Tavex har butiker: de skandinaviska och baltiska länderna, Polen, Rumänien och Bulgarien.

Våra kunder tror att guld är det bästa att äga eftersom vi står inför mycket osäkra tider. Folk köper investeringsguld för försäkringsändamål. Åtminstone är det vad kunderna säger till oss. De är rädda för vad som kommer att hända på andra sidan av coronaviruset. Ingen har någon aning om vad som kommer att hända, och investerare misstänker att vi kan vakna upp till en stor finansiell baksmälla. Och det är vad guld kan hjälpa mot.

Tavex är Nordeuropas största leverantör av fysiskt guld i mynt och tackor. Tavex har varit närvarande i Sverige sedan 2005 och har kontor i nio länder i Europa. Tavex säljer exklusiva produkter som Sydafrikanska Krugerrand, Amerikanska Eagles och Österrikiska Philharmoniker från världens ledande mynttillverkare samt tackor från respekterade schweiziska raffinaderier som Valcambi och PAMP. Tavex AB är AAA-rankat av Bisnode sedan 2016.

1 uns guld kostar just nu 1624 USD eller 16203 SEK. (USDSEK = 9 977) (2)

Försäljningschef Juha Miettinen svarar gärna på frågor på telefon 086782030 eller tavex@tavex.se


(1)https://www.reuters.com/article/precious-refining-argor/update-1-three-swiss-gold-refineries-suspend-production-due-to-virus-threat-idUSL8N2BG3ZJ
(2)
https://tavex.se/en/live-charts-gold-silver/ (då detta skrevs, 2020-03-30 at 11:08, UTC+1))

Guldpris (XAU-SEK)
24334,30 SEK/oz
  
- 98,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
308,58 SEK/oz
  
- 1,84 SEK

Läs också