Skapa bevakningar

Skatt på guld – 3 regler du bör veta om vid försäljning

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 16.11.2023
Guldpris (XAU-SEK)
26057,20 SEK/oz
  
+ 7,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
310,97 SEK/oz
  
+ 0,83 SEK
Kvinna sitter och räknar ut skatt på guld

Att blanda in lite guld i din ekonomiska portfölj kan verkligen sätta lite extra glans på saken. Men, det är smart att hålla koll på skatteregler och annat juridiskt smått och gott som kommer med. För att göra det enklare för dig har vi på Tavex.se listat tre grejer som är bra att ha i bakhuvudet när du funderar på att sälja av ditt guld.

Köp guld här idag!

Guldinvesteringar är ett hett ämne i Sverige, och att vara uppdaterad på skattereglerna är nyckeln.

Köpa guld som privatperson – skatteförmåner i Sverige

När du köper investeringsguld som guldtackor eller guldmynt i Sverige, är detta inte momsbelagt. Detta betyder att du inte behöver betala skatt på guld vid inköpet. 

Vinstskatt: Du behöver bara betala skatt på guld när du säljer det och gör vinst.

Regler och skatt på guld – 3 saker som är bra att känna till

1. Investeringsguld är inte momsbelagt

När du köper guldtackor och guldmynt, eller vad vi brukar kalla investeringsguld, behöver du inte oroa dig för moms. Anledningen? Jo, det är för att uppmuntra användningen av guld som ett finansiellt instrument och göra det enklare att handla med guld internationellt.

Tänk, guld används ju ofta för att spara eller som en del av en investeringsstrategi. Att lägga moms på det blir inte rätt, särskilt eftersom du redan betalar skatt på eventuella vinster du gör på ditt guld.

Så, tack vare att det inte är någon moms på investeringsguld, kan guldhandeln flyta på utan krångel världen över.

Detta gör guld jämförbart med andra investeringar som aktier och obligationer, som inte heller har någon moms.

2. Skatt guldtackor – redovisa vinst vid försäljning av guld

Fastän investeringsguld inte är momspliktigt, så innebär det som sagt inte att skatten är helt ute ur bilden. Om du säljer ditt guld för ett högre pris än vad du ursprungligen betalade, ja då ska det skattas.

Skattelagarna säger att du måste hålla reda på och skatta för vinsten du gör när du säljer guld. Därför är det viktigt att spara alla kvitton och fakturor. Detta  visar vad du ursprungligen betalade för guldet, vilket är nyckeln till att räkna ut din skatt korrekt för att undvika att betala mer än nödvändigt.

Bara så du vet, när du köper guld betalar du ingen skatt på det. Men om du säljer guld och går med vinst, måste du deklarera det och skatta enligt reglerna för kapitalvinst.

3. Om du inte vet vad inköpspriset på dina guldsmycken är

Om du saknar kvitto eller inte kommer ihåg vad du betalade för dina guldsmycken, kan du kolla in länken här för info om hur skatten fungerar när du säljer.

Står du i startgroparna för att sälja lite av ditt gamla guld, kanske några smycken du inte längre använder, men har tappat bort kvittot eller minnet av inköpsdatum sviker? Här kommer en viktig regel att hålla koll på: Om du lyckas tjäna mer än 50 000 kronor på din guldaffär under ett år, då ska du betala skatt för allt som överstiger den gränsen. (Se länken för en djupdykning)

Om du däremot inte når upp till 50 000 kronor i försäljning under året, då kan du pusta ut – ingen skatt behövs på den vinsten.

Skatt på guld – en smart investering?

Att köpa guld och sedan skatta på en eventuell vinst kan låta som en paradox tack vare de skatteregler som gäller för guld i Sverige, men guld är en investering som kan växa över tid utan den omedelbara skattebördan som många andra investeringar bär med sig.

Genom att hålla dig uppdaterad om de senaste reglerna kring skatt på guld kan du ta välgrundade beslut när du väljer att investera i denna värdefulla ädelmetall.

Här kan du se ett stort utbud på investeringsguld och vilket pris Tavex erbjuder i dagsläget.

Dela gärna dina tankar om skatt på guld i kommentarsfältet nedan!

Länkar:

Skatteverket

Tullverket

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
26057,20 SEK/oz
  
+ 7,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
310,97 SEK/oz
  
+ 0,83 SEK

Läs också