Skapa bevakningar

Skatt på guld – 3 regler du bör veta om vid försäljning

Publicerad av Lars Maki i kategori Okategoriserad på 16.11.2023
Guldpris (XAU-SEK)
21274,60 SEK/oz
  
- 46,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
262,45 SEK/oz
  
+ 0,19 SEK
Kvinna sitter och räknar ut skatt på guld

Att investera i fysiskt guld kan vara en lysande del av din ekonomi, men det är viktigt att känna till skatt på guld och de regler som gäller. Därför har Tavex.se tagit fram 3 saker du verkligen bör ha koll på när du säljer ditt guld.

Investeringar i guld är populärt i Sverige, och det är viktigt att känna till de skatteregler som gäller. 

Köpa guld som privatperson – skatteförmåner i Sverige

När du köper investeringsguld som guldtackor eller guldmynt i Sverige, är detta inte momsbelagt. Detta betyder att du inte behöver betala skatt på guld vid inköpet. 

Vinstskatt: Du behöver bara betala skatt på guld när du säljer det och gör vinst.

Regler och skatt på guld – 3 saker som är bra att känna till

1. Investeringsguld är inte momsbelagt

Investeringsguld, såsom guldtackor och guldmynt, är undantaget från moms för att främja dess roll som ett finansiellt instrument och underlätta internationell handel. Eftersom guld ofta används för att spara pengar eller som en del av en investeringsportfölj, skulle det vara orättvist att lägga till moms, eftersom investerare redan betalar skatt på vinster från guld

Att inte ha moms på investeringsguld hjälper också till att hålla guldhandeln smidig över hela världen. Detta gör guld jämförbart med andra investeringar som aktier och obligationer, som inte heller har någon moms.

En bild som visualiserar skatt på guld

2. Skatt guldtackor – redovisa vinst vid försäljning av guld

Även om inte investeringsguld är momsbelagt behöver du ändå betala skatt på guld – om du säljer ditt guld för mer än vad du betalade för det. 

Enligt skattelagstiftningen måste du redovisa och betala skatt på guldförsäljning när du går med vinst. Därför är det viktigt att hålla god ordning på kvitton och fakturor som kan styrka ditt ursprungliga inköpspris av ditt investeringsguld för att korrekt kunna beräkna eventuell vinstskatt, samt för att ej riskera att behöva betala för mycket.

Du behöver inte betala någon skatt vid inköp av guld, men det är viktigt att komma ihåg att försäljning av guld ska deklareras och beskattas enligt Kapitalvinstbeskattningslagen om en vinst har uppnåtts.

3. Om du inte vet vad inköpspriset på ditt guld är

Minns du inte inköpspriset eller har kvar kvittot på ditt investeringsguld eller guldsmycken, kan du här hitta information om hur mycket skatt du behöver betala när du säljer ditt guld.

Om du har guldsmycken eller annat guld som du har använt privat och nu vill sälja, men du inte minns när du köpte det och inte har något kvitto, finns det en viktig regel att komma ihåg och som du kan läsa mer om i länken ovan: om du säljer ditt guld och tjänar mer än 50 000 kronor under ett år, måste du betala skatt på det du tjänar över 50 000 kronor. 

Om du tjänar mindre än 50 000 kronor på att sälja ditt guld under ett år, behöver du inte betala någon skatt på vinsten.

Skatt på guld – en smart investering?

Att köpa guld och sedan skatta på en eventuell vinst kan låta som en paradox tack vare de skatteregler som gäller för guld i Sverige, men guld är en investering som kan växa över tid utan den omedelbara skattebördan som många andra investeringar bär med sig.

Genom att hålla dig uppdaterad om de senaste reglerna och riktlinjerna kan du ta välgrundade beslut när du väljer att investera i denna skinande och värdefulla ädelmetall.

Här kan du se ett stort utbud på investeringsguld och vilket pris Tavex erbjuder i dagsläget.

Dela gärna dina tankar om skatt på guld i kommentarsfältet nedan!

Länkar:

Skatteverket

Tullverket

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
21274,60 SEK/oz
  
- 46,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
262,45 SEK/oz
  
+ 0,19 SEK

Läs också