Skapa bevakningar

Hur man kan avgöra om guld är äkta: 7 enkla sätt identifiera äkta guld hemma

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 19.07.2023
Guldpris (XAU-SEK)
25349,30 SEK/oz
  
+ 249,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
324,60 SEK/oz
  
- 2,40 SEK

Guld är en av de mest värdefulla och eftertraktade råvarorna på jorden. På grund av sitt värde kan billigare smycken göras för att se dyrare ut om de verkar innehålla guld, även om guldet inte är äkta.

Om du har en guldföremål, vare sig det är skrot eller ett värdefullt arv, bör du veta hur du kan se om guldet är äkta och hur man kan undvika förfalskningar. Här är några sätt du kan avgöra om det guld du har eller tittar på att köpa är äkta.

Guldstämplar

guldstämpel

Ett guldsmycke är ofta ingraverat med en guldstämpel som identifierar dess innehåll och/eller tillverkare. Guldstämplarna visas vanligtvis på en diskret plats, till exempel på insidan av en ring eller längst ner på en guldtacka.

De vanliga renhetsgradsskalorna baseras på karat och tusendelar. Hallmark-testet, även känt som förstoringsglasetestet, är en bra början för att kontrollera om ditt guld är äkta.

Vill du se hela Tavex utbud av investeringsguld? Klicka här!

Guldstämplar kan inkludera:

Karat tabell

  • Giltiga renhetsgradsnummer enligt karat-tabellen ovan.
  • Giltiga renhetsgradsnummer enligt tusendelssystemet.
  • Falska renhetsgradsnummer (alla andra än ovanstående)
  • Tillverkare (som ESPO för Esposito, osv.)

Om du till exempel ser en guldstämpel med markeringen 16K så kan du vara säker på att det inte är riktigt guld i och med att den markeringen inte finns på tabellen ovan.

Guldstämplar visar guldets renhetsgrad och tillverkare för att ge större trovärdighet till smyckets äkthet och för att göra det lättare att identifiera och verifiera. Eftersom vem som helst kan gravera valfri guldstämpel, är detta test inte 100% felfri.

En annan sak att leta efter är om märkningarna indikerar att värdet har mätts i karat eller tusendelar. Alla andra siffror än de ovanstående indikerar att guldet är falskt.

Inte alla äkta guldsmycken har guldmarkeringar – till exempel kan äldre smycken ha haft ursprungliga märkningar som har nötts bort.

Leta efter bokstavsmarkeringar

Allt guld som är markerat mindre än 10K (41,7% renhet) anses vara falskt.

Den som är bekant med de olika kvalitetsnivåerna kommer snabbt att känna igen följande markeringar:

  • GP – GuldPläterad
  • GF – GuldFylld
  • GE – Guld-Elektropläterad
  • GEP – Guld-Elektro Pläterad
  • HGP – Kraftigt Förgyllad
  • HEG – Kraftigt Guld-elektropläterad

Du bör undvika ovanstående beteckningar om du letar efter äkta guld. De indikerar att tillverkaren bara har dragit över föremålet med ett tunt lager av guld.

Kom ihåg renhetsgraderna: 24k guld är 99,9% rent, medan 18k guld är 75% rent. Helt 100% rent guld är ovanligt i och med att guld är mycket mjukt och skulle inte vara hållbart som smycke. Om någon säger till dig att de säljer smycken som är gjorda av 100% rent guld bör du därav vara vaksam i och med att det är extremt ovanligt.

Testa med din egna hud

Grön hud fejk guld

Håll ett guldsmycke mellan dina händer i några minuter. Svettet från dina händer kommer antingen att reagera med metallen och ändra färgen på din hud eller inte påverka den alls. När äkta guld är i direkt kontakt med din hud sker ingen missfärgning. Om guldet är falskt kommer det att få din hud att bli svart, blå eller grön där det kommer i kontakt.

En undantag inträffar om du testar guld på din hud när du har smink på dig. När guld kommer i kontakt med sminket kommer din hud kan det bli svart på kontaktpunkterna. Att ta bort allt smink innan testet gör testet mer trovärdigt.

Alternativt kan smink också användas för att testa äktheten hos guldet. Applicera en flytande foundation och lägg sedan puder över den. Då sminket har torkat kan du trycka smycket mot din hud och dra det lätt över huden där du har sminket. Om smycket lämnar ett svart spår på sminket har du förmodligen äkta guld.

Guld är extremt reaktionsfritt, så äkta guldsmycken kommer aldrig att missfärga din hud. Men att använda sminktestet är ett unikt sätt att också kontrollera om det är äkta.

Om det finns missfärgningar på guldsmycken innebär det att du har en legering där det finns andra metaller blandade.

Jämför storlek och vikt på guldet

Tavex guld

Jämföra en bit guld du vill testa med en som redan är känd för att vara äkta.

Guld har högre densitet än de flesta andra metaller. Om du använder en exakt våg och ser att guldet du har är för stor för sin vikt alternativt känns för lätt för sin storlek så har du förmodligen falskt guld.

Det här testet fungerar bäst på mynt och tackor i och med att man enkelt kan ta reda på guldets volym. Det här är en av de mest pålitliga testen man kan utföra om man inte har tillgång till en guld-testningsmaskin.

Investeringsmynt är faktiska mynt gjorda av ädelmetaller, inklusive guld, silver, palladium eller platina. De fungerar som samlarobjekt, investeringar eller som skydd mot inflation. Deras mått brukar vara skrivna på själva framsidan av myntet.

Magnettestet

Håll i en stark magnet vid guldet och se om guldet rör på sig. Guld är inte magnetiskt, så det bör inte finnas något attraktionskraft till magneter. Om det finns det, har du förmodligen inte äkta guld.

Men vissa av de basmetaller som kan blandas med guld är också icke-magnetiska, så du kan få ett falskt resultat. Testet är inte felfritt, så det är en bra idé att göra detta i kombination med en annan mer noggrann testmetod.

Testa guldets densitet

Om man håller några enstaka gram av guld så kan det vara svårt att avgöra om det är för lätt eller tungt för sin storlek. Ibland används icke-metalliska material för att förfalska guld. Därför kan du prova att lägga ner guldet i vatten. Om det är en metall så kommer det att sjunka till bottnen av behållaren.

Skrapa en keramisk eller klinkerplatta med guldet

Ta en oglasad keramisk tallrik eller en bit klinkerplatta och skrapa en bit guld över dess yta. Äkta guld kommer att lämna ett gyllene märke eller spår. Andra metaller kommer att lämna ett svart spår. Detta är en av de snabbaste sätten att testa om guldet är äkta men det är inte alltid personer har tillgång till varken keramik eller klinker. Du kan alltid besöka Tavex för att få ditt guld testat och värderat!

Testa med syror

Guld är en ädelmetall, vilket innebär att det är motståndskraftigt mot oxidation och syror. Av den anledningen bör du ha på dig skydd för ögon, händer och kläder utifall du spiller under testets gång. För att utföra detta test bör du gnida ditt guld mot en svart sten för att lämna en synlig markering. Applicera sedan salpetersyra på märket. Syran kommer att lösa upp eventuella basmetaller som inte är äkta guld.

Guld syra test

Om märket kvarstår, applicera kvävekloridsyra, även kallad kungsvatten (75% salpetersyra och 25% saltsyra), på märket. Denna blandning löser upp guld, så om märket försvinner är guldet äkta. Vi kan se i bilden ovan att två av linjerna försvann när de täcktes med syra. I det här fallet betyder det att två av linjerna gjordes med 18K guld.

Läs mer om hur man kan testa guldets renhet med syror här!

Testa hos en guldexpert

Om du vill veta säkert hur rent ditt guld är, är det mest pålitliga sättet att ta det till en pålitlig juvelerare och låta det testas där.

Juvelerare och guldexperter har en mängd olika metoder tillgängliga för allmänheten för att autentisera guld. Men de som försöker sälja mindre ädelmetaller som äkta guld har blivit alltmer sofistikerade i sitt ”hantverk”, så även juveleraren kommer förmodligen att använda maskinverifiering för att vara säker.

De flesta hemanalyser kan ge dig en uppfattning om huruvida ditt guld är äkta eller inte. Även om de alla är bra på att visa sannolikheten är ingen av dem 100% slutsatsgivande.

Det bästa sättet att vara säker på om ditt guld är äkta är att låta en erfaren och pålitlig juvelerare utvärdera det åt dig.

Kontakta Tavex idag så kan vi hjälpa dig att identifiera hur rent ditt guld är!

Guldpris (XAU-SEK)
25349,30 SEK/oz
  
+ 249,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
324,60 SEK/oz
  
- 2,40 SEK

Läs också