Skapa bevakningar

Vad är Karat? [Hur experter mäter guldets renhet]

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 19.07.2023
Guldpris (XAU-SEK)
24954,70 SEK/oz
  
+ 43,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,13 SEK/oz
  
+ 12,07 SEK

Innehållsförteckning / Table of Contents

När du letar efter smycken eller investerar i guld är det viktigt att förstå begreppet ”karat” och vad det innebär för guldets renhet. I den här artikeln förklarar vi innebörden av karat och hur experter mäter guldets renhet för att hjälpa dig att välja rätt karat för dina smycken.

guldstämpel

Vad är Karat?

Karat är ett mått på guldets renhet och anger den procentuella andelen rent guld i en legering. Karatskalan sträcker sig från 1 till 24, där 24K motsvarar helt rent guld (eller så rent guld som kan erhållas). Vid 24K är guldhalten minst 99,9 procent, vilket är känt som fint guld. 24K-guld används främst vid tillverkning av guldtackor och guldmynt.

Vill du se hela Tavex sortiment av 24K investeringsguld? Klicka här!

Varför Karat?

Guld är en anmärkningsvärt mjuk och dyrbar metall. På grund av sin mjukhet skulle smycken gjorda av rent guld vara svåra att tillverka och mycket ömtåliga. För att göra guldsmycken hårdare och mer hållbara måste guld blandas med andra metaller som silver och koppar. Genom att blanda guld kan du skapa en legering som är starkare och mer hållbar än rent guld.

Karatnivåer: Karatnivåer anger guldets renhet och guldhalt. Här är några vanliga karatnivåer och deras egenskaper:

Karat tabell

  1. 24K GULD: 24 karat guld är den renaste formen av guld som finns på marknaden. Med en renhet på 99,9 procent betraktas 24K-guld som investeringsguld eller rent guld. Eftersom det är så rent föredras 24K-guld ofta av investerare och samlare.
    Guldtackor och guldmynt i 24K är populära val för den som vill ha äkta guld av högsta renhet. Inom industrin används 24K-guld också i vissa tekniska tillämpningar, t.ex. elektronik och medicintekniska produkter.
  2. 18K GULD: 18 karat guld är ett av de vanligaste valen för guldsmycken. Med en renhet på 75 % består 18K-guld av en betydande mängd rent guld, vilket ger smyckena en djup och naturlig gul färg. 18K-guldsmycken är starka, hållbara och perfekta för vardagsbruk. Den höga renheten gör också 18K-guld till ett bra val för guldsmycken som vigselringar och andra symboliska smycken.
  3. 14K GULD: 14 karat guld är en populär valuta för guldsmycken, särskilt i Nordamerika. Med en renhet på 58,5 procent är 14K-guld hållbart och mindre känsligt för repor och deformation än högre karatnivåer. Samtidigt har 14K-guldsmycken en vacker ljusare gul färg, vilket ger dem ett unikt estetiskt utseende. Den lägre renheten hos 14K-guld gör det också något billigare för den som vill ha guldsmycken av hög kvalitet till ett överkomligt pris.
    9K GULD: 9 karat guld är den lägsta karathalt som får säljas som guld i många länder, däribland Sverige. Med en renhet på 37,5 procent är 9K-guld det mest prisvärda alternativet för den som vill ha guldsmycken till ett lägre pris. 9K-guldsmycken har en ljusare gul färg och är lämpliga för vardagsbruk. Det är också viktigt att notera att 9K-guld är mer motståndskraftigt mot repor och skador än högre karatnivåer, vilket gör det idealiskt för aktivt bruk.

Guldmärken

För att garantera konsumenternas förtroende och säkerställa att guldprodukter är äkta måste guld stämplas med en guldstämpel som anger guldets karatinnehåll och renhet. Guldstämplar är vanliga och ger dig viktig information när du köper guld.

Guldstämplar spelar en avgörande roll när det gäller att fastställa guldprodukters äkthet och renhet. Dessa stämplar ger konsumenterna förtroende och visar att guldprodukten uppfyller specifika kvalitetskrav. Här är en närmare titt på varför guldstämplar är viktiga och vilken information du kan få genom att titta på dem.

guldstämpel

Genom att se siffran 18 i bilden ovan kan vi omedelbart avgöra att ringen är tillverkad av 75% guld!

Genom att titta på guldstämplar kan du få viktig information om guldets renhet, ursprung och tillverkare. Här är några vanliga typer av guldstämplar och vad de representerar:

Karatstämpel: En karatstämpel anger guldets renhet och karatinnehåll. Du kan till exempel se märken som ”24K” för helt rent guld, ”18K” för 18 karats guld, ”14K” för 14 karats guld, och så vidare. Karatstämpeln bekräftar att guldets renhet matchar den angivna karatinnehållet.

  • Tillverkarens märke: Tillverkarens märke visar vem som har tillverkat guldet eller smycket. Det kan vara företagets eller tillverkarens initialer eller logotyp. Denna stämpel kan vara användbar för att identifiera och verifiera äktheten hos guldsmycken.
  • Ursprungsstämpel: Ursprungsstämpeln anger guldets eller smyckets ursprungsland. Detta kan vara särskilt viktigt för att bekräfta äktheten hos importerat guld och för att undvika förfalskade produkter.
  • Kvalitetsmärkning: Vissa länder har särskilda kvalitetsmärken som garanterar att guldet har genomgått standardiserade kvalitetskontroller. Dessa stämplar kan vara officiella kontrollstämplar som garanterar att guldprodukterna uppfyller de fastställda kvalitetsstandarderna.

Läs mer om hur Sveriges centralbank arbetar med guld och hur de märker det här!

Slutsats

Nu när du har en bättre förståelse för karat och dess betydelse för guldets renhet kan du fatta mer välgrundade beslut när du köper guldsmycken. Var noga med karatinnehållet och guldstämplarna för att se till att du köper äkta guld med önskad renhet.

Kom ihåg att karat inte bara påverkar guldets renhet utan även dess pris. Renare guld med högre karathalt tenderar att vara dyrare än guld med lägre karathalt. Välj därför den karatnivå som passar dina preferenser och din budget.

Du kan alltid kontakta Tavex om du har frågor om guld eller investeringar i ädelmetaller!

Guldpris (XAU-SEK)
24954,70 SEK/oz
  
+ 43,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,13 SEK/oz
  
+ 12,07 SEK

Läs också