Skapa bevakningar

Allt du behöver veta om rött guld och roséguld

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 02.08.2023
Guldpris (XAU-SEK)
24391,00 SEK/oz
  
- 53,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,43 SEK/oz
  
- 1,73 SEK

Guld finns att köpa här till bra priser!

Roséguld och rödguldsmycken får sin typiska färg från en andel koppar som tillsätts legeringen i varierande mängder. Ju högre kopparhalt, desto intensivare blir den rödaktiga färgen. Rött guld innehåller en högre andel koppar och har därför den speciella roströda färgen, som är mycket lik koppar. Förutom färgnyansen ger koppar rödguldslegeringen extra hårdhet och styrka.

Roséguld är en särskilt ädel variant av rött guld som vanligtvis har proportionerna 75% finguld, ca 20% koppar och ca 5% silver. Roséguld kallas ofta helt enkelt för rött guld. Andelen koppar och silver i roséguld är lägre än i de flesta andra varianter av rött guld, och andelen fint guld, som bestämmer värdet, är i motsvarande grad lite högre.

Rödaktigt guld passar särskilt bra till mörkare hudtoner, där kontrasten är som bäst.

Vill du se mer av Tavex investeringsguld? Klicka här!

Vad är skillnaden mellan roséguld och rött guld?

rött guld

Roséguld och rött guld delar liknande färgtoner, men de skiljer sig åt i komposition och nyanser av rött.

Roséguld är en guldlegering som vanligtvis innehåller cirka 75% rent guld, 20-25% koppar och en liten del silver. Kopparnivån ger den en rosa eller rosliknande färg, därav namnet ”roséguld.” Silvret i roséguldet hjälper till att balansera färgen och skapar olika nyanser, från subtilt rosa till en djupare rosa färg.

Å andra sidan har rött guld en högre kopparhalt, vilket ger den en intensivare färg som liknar koppar eller rödbrunt. Den typiska sammansättningen av rött guld inkluderar cirka 50-75% rent guld och 25-50% koppar, med lite eller inget silverinnehåll. Den högre proportionen av koppar ger en starkare röd färg.

Både roséguld och rött guld har guldlegeringar med en rödaktig nyans, men de har olika sammansättningar och visar därför distinkta nyanser av rött. Roséguld tenderar att ha en ljusare, rosa nyans på grund av dess balanserade blandning av koppar och silver, medan rött guld har en kraftigare, rödbrun färg på grund av sin högre kopparhalt. Båda är vackra alternativ för smycken och ger en unik touch till ditt stiluttryck. Vilket du väljer beror på din personliga smak och vilken nyans av rött du föredrar för dina smycken.

Kan man se skillnaden mellan rött guld och roséguld?

rött vs roseguld

Med rött guld kan man skapa fina nyanser av rött genom att variera de enskilda komponenterna. Om koppar är huvudkomponenten i rödguldslegeringen får materialet en djupt roströd färg. 333 rödguld innehåller till exempel 33,3 procent finguld och 66,7 procent koppar. Rött guld får en mer orange-guldig färg när halten finguld är högre än 585.

Kom ihåg att rött guld eller roséguld är inte standardiserade och finns i en mängd olika varianter. Därför finns det smycken som har många olika nyanser av koppar-röd.

Roséguld anses vara guld som på grund av sin guldlegering har ett färgspektrum som sträcker sig från silvrigt kallt rosa till en varm aprikosfärgad nyans. Den karakteristiska rödaktiga nyansen hos ädelt 750 roséguld uppnås genom en legering av 75 procent fint guld, 20,5 procent koppar och 4,5 procent silver.

Både rödguld och roséguld finns i allmänhet med en guldhalt på mellan 33,3 procent och 75 procent. 333 roséguld är den billigaste legeringen. Som du kan se finns det ingen exakt definition baserad på sammansättningen, så det är alltid tillrådligt att vara uppmärksam på de exakta detaljerna i guldinnehållet, eftersom högkvalitativt 750-guld också underlättar en eventuell återförsäljning.

Om kopparhalten är för hög försämras materialegenskaperna och den röda guldlegeringen tenderar att oxidera och missfärgas.

Ska jag välja gult guld eller rött guld?

Om du föredrar att bära en diamantring i rödguld eller smycken i gulguld eller vitguld är helt enkelt en fråga om personlig smak. 750 rödguld är lika värdefullt och hållbart som 750 gulguld, det avgörande för priset är innehållet av finguld. Problematiska metaller som nickel finns inte längre i de guldvarianter som säljs idag och kan på sin höjd hittas i antika smycken. Lägg märke till i bilden nedan att ju mindre guld som finns i smycket (mindre mängd Karat), desto mer koppar finns det i ringen vilket påverkar färgen.

Roséguld Källa

Fördelar och nackdelar med roséguld och rödguld

När det gäller att välja det perfekta guldet till dina smycken, erbjuder roséguld och rödguld olika alternativ. Båda materialen har sina egna fördelar och nackdelar som är bra att känna till innan du bestämmer dig för vilken du ska välja.

Fördelar med roséguld:

 1. Romantiskt och elegant: Roséguldets mjuka och varma rosa nyans utstrålar romantik och elegans, vilket gör det till ett populärt val för förlovningsringar och andra symboliska smycken.
 2. Mångsidigt och komplementärt: Roséguld kompletterar en bred skala av hudtoner och ger en touch av sofistikering och femininitet till vilken outfit som helst.
 3. Motståndskraftigt mot oxidation: Roséguld är tåligt mot oxidation, vilket gör att det behåller sin glansiga yta under en längre tid.
 4. En modern trend: Roséguld har sett en ökande popularitet de senaste åren, vilket gör det till ett samtida och modemedvetet val för de som söker en unik och stilfull look.

Nackdelar med roséguld:

 1. Begränsad tillgänglighet: Roséguld är mer sällsynt än andra guldlegeringar, vilket kan resultera i högre priser jämfört med traditionellt gult guld.
 2. Känslighet för vissa hudtoner: Även om roséguld generellt passar olika hudtoner, kan det inte vara lika passande som andra guldfärger för vissa individer. Detta är dock helt och hållet beroende på personlig smak.
 3. Inte en ren guldnyans: Många enthusiaster av guldsmycket föredrar klassiskt gult eller vitt guld, då roséguld avviker från den traditionella guldnyansen.

red gold Källa

Fördelar med rödguld:

 1. Sticker ut: Rödguldets rika rödaktiga nyans gör ett nynligt intryck och skiljer det från andra guldvarianter och erbjuder en unik look. Rödguldets sällsynthet och särskilda utseende möjliggör skapandet av unika smycken som sticker ut från mängden.
 2. Hårdare material: Den högre kopparhalten i rödguld ger extra hållbarhet och styrka, vilket gör det mindre mottagligt för repor och slitage.

Nackdelar med rödguld:

 1. Hudkänslighet: Individer med kopparallergier bör vara försiktiga när de bär rödguld, då den högre kopparhalten kan orsaka hudirritation.
 2. Begränsad användning: På grund av sin intensiva färg kan rödguld vara mindre mångsidigt och svårare att matcha med vissa ädelstenar, outfits och hudfärger.

Slutligen kommer valet mellan roséguld och rödguld ner till personlig preferens och syftet med smycket. Båda varianterna erbjuder fina alternativ för de som söker distinkta och ovanliga smycken som återspeglar deras individualitet. Oavsett om du väljer roséguldets romantiska dragningskraft eller rödguldets elegans, kommer dessa unika guldfärger säkert att göra ett bra intryck.

Vanliga frågor om roséguld och rödguld

 • Är roséguld och rödguld allergivänligt?copper Källa
  Både roséguld och rödguld kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer, särskilt de som är känsliga för koppar. Om du har känt av allergiska reaktioner mot koppar tidigare bör du vara försiktig med att bära smycken i roséguld eller rödguld. Om du är osäker på hur din hud reagerar, är det bäst att konsultera en hudläkare eller guldsmed för råd.
 • Vilket är mer värdefullt, roséguld eller rödguld?Värdet på både roséguld och rödguld beror främst på guldhalten i legeringen. Ju högre guldhalt, desto mer värdefullt blir smycket. Eftersom både roséguld och rödguld kan ha olika guldhalter finns det ingen generell regel om vilket som är mer värdefullt. Det är bäst att kontrollera guldhalten och eventuella andra ädelmetaller i smycket för att avgöra dess värde.
 • Hur kan jag vara säker på att mitt smycke är gjort av äkta roséguld eller rödguld?För att säkerställa att ditt smycke är gjort av äkta roséguld eller rödguld, leta efter en stämpel som visar guldhalten i smycket. I Sverige används stämplar som indikerar guldhalten och äktheten av smycket. Vanliga stämplar för roséguld är ”750” eller ”18K”, vilket indikerar 18 karats guld. För rödguld kan stämplar som ”585” (14K) eller ”750” (18K) användas. Om du är osäker, besök en pålitlig guldsmed eller gulexpert som kan bekräfta smyckets äkthet. På Tavex hjälper vi privatkunder att handla och identifiera guld!
 • Hur kan jag undvika allergiska reaktioner mot roséguld och rödguld?Om du har en historia av allergiska reaktioner mot koppar eller andra metaller är det bäst att välja smycken med en högre guldhalt, eftersom dessa vanligtvis innehåller mindre koppar. Alternativt kan du välja smycken i andra ädelmetaller som är mindre benägna att orsaka allergiska reaktioner, som platina eller palladium. Om du redan har smycken i roséguld eller rödguld och upplever irritation, ta av smycket omedelbart och konsultera en hudläkare för råd.

Vill du se mer av Tavex investeringsguld? Klicka här!

Guldpris (XAU-SEK)
24391,00 SEK/oz
  
- 53,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,43 SEK/oz
  
- 1,73 SEK

Läs också