Skapa bevakningar

Vad gör att det Sydafrikanska Krugerrandmyntet är så populärt?

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 04.12.2017
Guldpris (XAU-SEK)
25969,50 SEK/oz
  
- 179,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
320,31 SEK/oz
  
- 10,72 SEK

Guld har genom tiderna erbjudit försäkring mot icke förväntade ekonomiska katastrofer såsom valuta devalveringar, kraftig nedgång i aktier, internationella kriser och under ekonomiska osäkerheter.

Sydafrikansk Krugerrand är ett högkvalitativt guldmynt till ett bra pris, som tar stor plats inom världens guldhandel. Krugerrand är än idag en av de mest lyckade moderna ädel guldmynten.

Historia
Krugerranden är överlägset det mest populära guldmyntet. Det första Krugerrand-myntet var präglat 1967 och sedan dess har det sydafrikanska myntet behållit sitt intresse hos investerare. Sydafrikas ikoniska mynt är en hörnsten i det privata ägarskapet av guld och har varit en stor del i industrins utveckling
Krugerrand blev så populär världen över att den lyckades inspirera flertal andra nationer till att prägla deras egna ett-uns guldmynt, exempelvis: kanadensisk guld maple leaf, australisk nugget, kinesisk guld panda, amerikansk guld eagle och de brittiska Britannia-mynten.
En av krugerrandens viktigaste tillgångar är dess historia och popularitet. Det är det mest lukrativa myntet inom handel och samling världen över och om du är intresserad i att investera i guld, så är den sydafrikanska krugerranden den mest säkra och rätta vägen att gå.

Överlag så har guldmynt en fördel över guldtackor och smycken. En anledning till detta är att de är utfärdade av ländernas egna regeringar vilket gör att de är igenkännliga världen över. Detta betyder att du kan sälja dina guldmynt nästan överallt i världen utan några problem med att verifiera auktoritet.

Lagligt betalsätt
De sydafrikanska mynten har fungerat som lagligt betalsätt sedan myntets första prägling. Krugerrand har inget pengavärde, vilket innebär att deras värde är guldets marknadspris.
Så du är lagligen inom dina rättigheter att få utbyta ett krugerrand-mynt mot motsvarigheten till ett uns guld i pengar.

Kostnad
Krugerrand har en vag fördel i jämförelse till andra ett-uns guldmynt på grund av att de säljs för ett lite lägre pris än dess största konkurrenter amerikansk guld eagle och kanadensisk maple leaf. Ett-uns guldmynt är generellt sett den mest kosteffektiva guldinvesteringen och lägre priser på krugerranden ger det extra övertaget över andra mynt.

Hållbarhet
Krugerranden innehåller 22 karat guld och har en guldhalt på 91.67%. Utöver guld så finns det ungefär 8.33% koppar i myntet, vilket skapar roséfärgen. Koppar är en slagtålig metall till skillnad från guld, vilket gör att detta mynt klarar sig bättre och blir inte lika lätt förstört.

 

Guldpris (XAU-SEK)
25969,50 SEK/oz
  
- 179,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
320,31 SEK/oz
  
- 10,72 SEK

Läs också