Skapa bevakningar

Vad har hänt med guldpriset och vad kan vi vänta oss i framtiden

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 21.08.2019
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Vad har hänt nyligen?
Senaste månaden har vi sett en enorm ökning av guldpriset. Guldpriset i USD nådde en viktig nivå av 1500 USD / oz. Guldpriset har inte varit på de här nivåerna på 4 år. Frågan är vad som har orsakat den stora prisändringen?

Vi vill uppmärksamma dig om att guld betraktas som en riskfri investering, som framgick av finanskrisen 2007-2008. När ekonomin saktar ner går guldpriset upp. Investerare vänder sig till guld och andra säkra tillgångar när ekonomin visar tecken av att sakta ner. Låt oss ta en till på de stora händelserna som har bidragit till till prisförändringen.

18-19 juni, Federal Open Market Committee-möte
Räntorna förblev oförändrade på 2.5%-nivån medan många banker och investerare som Deutsche Bank, JP Morgan med flera hade väntat sig en minskning av räntenivån. Ekonomin visade tecken av nedsaktning. Guldpriset rörde inte på sig mycket och markaden var osäker på vad som skulle hända härnäst. Skulle vi se en korrektion eller eller ännu en kraftig uppgång.

28-29 juli, Osaka G20-mötet
*Vad är G20? – Huvudmålet med G20 är att föra samman länder för att diskutera frågor rörande världsekonomin. Ledarna för G20-länderna möttes två gånger både 2009 och 2010. Efter G20-mötet i november 2011 i Cannes har G20-möten hållits årligen. Investerare såg fram emot mötet mellan Trump och Xi på grund av handelskrig. Nyheterna efter mötet var att det inte skulle bli fler tullavgifter vid det detta tillfälle. Guldpriset fortsatte utan större rörelser på grund av osäkerheten…

5 july, ändring av antalet anställda utanför jordbruksindustrin.
Nyheterna om anställningssiffrorna grumlade till vattnet. Efter FOMC-mötet 18-19 juli var det mycket spekulation inför vad som skulle hända under nästa möte. Mycket av spekulationen indikerade att Federal Reserve skulle sänka räntorna. Sedan släpptes nya anställningssiffrorna, och det var mycket positiva nyheter för ekonomin. ”Jobbskapande är en ledande indikator för konsumption vilket står för största delen av den ekonomiska activiteten.”

Den väntade siffran var 162 000 nya jobb och nyheterna om 224 000 nya jobb imponerade marknaden. Den här nyheten är en stark positiv indikator för ekonomin. Efter nyheten fortsatte guldpriset utan större rörelse i väntan på nästa FOMC-möte. Som sagt var det mycket diskussioner på marknaden, olika tankegångar och osäkerhet kring de nya anställningstalen.

30-31 july, Federal Open Markets Committee-möte
Räntorna sänktes med 0.25% och guldpriset hade en kraftig uppgång och nådde 1500 USD / oz. Som tidigare nämnts har guldpriset inte varit så högt på 4 år. Efter FOMC-mötet kom en tweet från USA’s president Trump att ytterligare tullavgifter på kinesiska produkter skulle införas. Bara en liten avgift på 10% produkter med ett värde av 300 miljarder dollar…

 

Framtiden för guld, prognoser och idéer
Motståndet var starkt kring 11900 kr, röda pilar markerar tidpunkter med misslyckade försök att bryta igenom motståndet. Efter sänkningen av räntorna fortsatte handelskriget och nya tullavgifter infördes samtidigt som ekonomin visade tecken på nedsaktning. Guldpriset bröt igenom motståndet på 11900 kr-nivån i februari och fortsatte under några månader sidledes. Det tidigare motståndet vid 11900 kr hade nu blivit en stark stödnivå som testades i mitten av april. Från den tidpunkten har guldpriset ökat med mer än 2500 kr per uns. Det är en prisökning på mer än 20% under 5 månader.

Det är svårt att göra säkra prognoser vad som kommer att hända härnäst, vi visar ett par olika möjligheter för prisutvecklingen:

  1. Priset fortsätter att stiga till runt 15500 kr / oz innan nästa korrektion, priset kan möjligen gå tillbaka till 12500-13000 kr / oz.
  2. Det blir en korrektion av guldpriset inom ett par månader, oklart till vilken nivå. Priset kan gå ner så lågt som 12500 kr, men vi tror inte att det är sannolikt då guld har mycket momentum i ryggen.
  3. Priset bryter igenom 15500kr / oz nivån. När det händer befinner vi oss på okänt territorium då guldpriset aldrig varit så högt.

Slutligen är det många investerare och förvaltare för hedgefonder som tror att den här handelscykeln kommer inte att vara lik någon tidigare. Investerarare tror att det bara är fråga om tid innan priset passerar 2000 USD / oz-nivån. För närvarande är trenden starkt uppåtgående och vi tror att det kommer att fortsätta med mindre justeringar på vägen. Det är också viktigt att ha koll på vad som händer med räntor, handelskrig, sysselsättningstal och liknande ekonomiska indikatorer.

Observera att när ekonomin saktar ner går guldpriset upp!

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också