Skapa bevakningar

Vad kostar egentligen guld och silver?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Okategoriserad på 31.08.2020
Guldpris (XAU-SEK)
20981,40 SEK/oz
  
- 93,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
240,79 SEK/oz
  
- 6,48 SEK

De enklaste frågorna är ibland de svåraste att svara på. Som liten pojke så började jag samla på gamla mynt många år sedan. Det var en rolig hobby som gav mig en tidig inblick i storleken på jorden vi bor på. Det fanns mynt från alla världens hörn, massvis med länder som jag aldrig sett eller hört talas om. Genom mynten kunde jag resa till platser jag aldrig varit.

Ibland stötte jag på mynt som var tyngre och mer gedigna än andra. Det tog många år innan jag förstod att dessa var gjorda av silver. En metall som var så ovanlig att den ersattes av billigare metaller vid en tidpunkt.

Jag insåg med tiden att dessa silvermynt var värda mer än de andra mynten. Inte bara det. Ibland var de värda mycket mer än myntets egna värde. Exempelvis en silverdollar hade ett myntvärde på en dollar. Men butiker var redo att erbjuda mig 15 dollar för samma mynt.

Det var något som inte stämde med värdet och priset. Där föddes ett livslångt intresse för ädelmetaller. En av de mest häpnadsväckande upptäckterna under hela den tiden var att priset på silver och guld egentligen aldrig ändras. Men vad menar jag med det?

Låt oss ta ett steg tillbaka. För länge sedan så användes både guld och silver som pengar. Med tiden blev det mer praktiskt att sätta in dessa pengar på en bank i utbyte mot en pappersbekräftelse på din insättning. Detta blev med tiden början på det vi idag kallar papperssedlar. Dessa var lättare att bära, men var fortfarande uppbackad av värdet på det guld och silver du hade på banken.

När pengar vid en tidpunkt inte länge var knutet till ett uppbackat värde såsom guld eller silver, så byttes pengarnas värde mot en tilltrosvaluta. Papperspengar idag har ett värde eftersom vi har kommit överens om att det ska ha det. Men pengar idag kan ju återskapas, eller tryckas nya.

Så vad säger sedlars värde om kostnaden på guld eller silver? Egentligen väldigt lite. Silver och guld användes ju historiskt för att ge pengar ett värde. För att räkna ut kostnaden på exempelvis ett guldmynt så kan man ju inte utgå ifrån vad det kostar i kronor eller dollar.

Tittar man under de senaste 100 åren så har guldpriset varit högt när tilltron på papperspengar har varit låg. Det betyder ju inte att guld blivit dyrare. Guld har ju i princip samma användningsområden och samma värde som det haft de senaste decennierna. När guld kostar mer så betyder det däremot att dina kronor är värda mindre.

För att göra det enkelt så kan man tänka så här. Guld har ju inget pris, för att guld är ju bara guld. Det är precis vad det har varit och vad det kommer att vara om 50 år.
Visst kan till viss del dess användningsområden inom exempelvis industrin göra det mer åtråvärt och ”dyrare”.  Men om du mäter pris i ädelmetall så blir ju bilden en helt annan.

Hade du köpt en bil med silver för 100 år sedan så hade den kostat i princip exakt samma mängd silver som om du köpt en ny bil idag. Men hade du köpt samma bil med sedlar så hade bilens pris varit betydligt högre idag än då. Papperspengar tillskillnad från silver tappar ju värde över tid genom inflation, medan silvrets ”pris” i princip är ett fast värde. I korthet. Du behöver därför mer valuta för att köpa samma produkt i framtiden, eftersom inflation förstör värdet på dina sedlar.

När mina vänner och familj frågade mig hur mycket sparpengar jag hade brukade jag säga: 50 000 kronor och 5kg silver. Att blanda ihop silvervärde, valuta och värde över tid är lätt hänt.

Ädelmetallers inneboende värde gör det till perfekta försäkringar mot inflation. Papperspengars värde bygger ju endast på förtroende, och när det förtroendet försvinner så försvinner också dess värde.

Ädelmetaller används inom industrin, som sparmedel eller som smycken. Dessa praktiska användningsområdet ger metaller ett värde som inte behöver backas upp av något annat.

För att återkomma till frågan om vad guld och silver kostar. Som ung och ivrig myntsamlare så var det fantastiskt kul att byta mynt med andra. Mina silvermynt var de mest ovanliga, och därför de jag satte ett högre värde på. Det skulle krävas mycket för mig att byta bort ett sådant.

På samma sätt sätts värde idag. Det som är ovanligt och eftertraktat blir alltid dyrt. Och det som är lätt att få tag på, och som ingen vill ha blir billigt. Både silver och guld används inom ett flertal områden och finns i extremt begränsade mängder. Det kan dessutom inte återskapas. Detta ger det ett högre värde. Ett värde som varit intakt de senaste 6000 åren.

Kollar man på historien så pekar allt på att både guld, silver och platina kommer att fortsätta att ha ett värde för oss människor under en lång tid framöver. Dess kostnad kommer att ändras över tid, eftersom pappersvalutor ändras över tid men deras värde kommer att bestå som ett fast värde.

Oavsett hur främmande det kan kännas för en svensk idag att äga metaller som sparform, så är det en självklarhet för alla som vill spara värdet av sitt hårda arbete över tid. Man får dessutom en billig försäkring mot många olika katastrofer som riskerar att förstöra tilltron på papperspengar som system. Utan denna tilltro så finns det inga pengar kvar. Bara guld, silver och andra värdebevarare.

Kort om folketspengar:
Vår organisation Folketspengar fokuserar på att lära vanliga människor om investering i ädelmetaller som värdebevarare. Tillsammans med Tavex kan vi idag erbjuda ett medlemserbjudande som ger dig rabatt på din order när du beställer antingen Philharmonic Silvermynt från Österrike eller på alla 1oz guldmynt. Du får dessutom fri frakt när du beställer för över 1000 kronor.

Text by: Folketspengar
www.folketspengar.se
CR 2020

Guldpris (XAU-SEK)
20981,40 SEK/oz
  
- 93,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
240,79 SEK/oz
  
- 6,48 SEK

Läs också