Skapa bevakningar

Varför består inte guldsmycken av enbart guld?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 16.03.2022
Guldpris (XAU-SEK)
24957,40 SEK/oz
  
+ 46,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,16 SEK/oz
  
+ 12,10 SEK

Enligt Statista går cirka 37 % av allt guld som bryts i världen till smyckesindustrin som är den näst största sektorn när det gäller guldanvändning. Den sektor där det används mest guld är investeringssektorn och Investeringsguld portfolio, vilket framgår av Statistas rapport från 2020.

Den här artikeln handlar om varför guld används som material för smycken och hur detta började.

Den första användningen av guld i smycken

För att förstå varför människor började smycka sig i guld måste vi se till metallens egenskaper. Innan man började använda sig av den populära gulmetallen i smycken brukade människor använda musselskal, ben från djur, äggskal, stenar, trä och annat. Problemet med de här materialen var att de snabbt vittrade sönder.

Guldets unika egenskaper uppmärksammades av de gamla egyptierna och sumererna som redan 5000 f.Kr. använde guld i sina smycken.

Guldet började bli populärt i den antika ”smyckesbranschen” och man började använda guld i smycken eftersom det var vackert, fångade andras uppmärksamhet och blänkte på långt avstånd. Det kan mycket väl också ha handlat om status. Den andra anledningen var att det var så lätt att bearbeta guld i jämförelse med andra metaller, och dessutom förstördes det inte med tiden.

Eftersom man använde guld för att smycka gravar, troner och statschefernas bostäder blev guld snabbt en symbol för styrka och makt.

Guld och kärlek

Numera är guldsmycken inget man förknippar med styrka och makt. Det har mer blivit ett vardagsföremål, och många människor, både män och kvinnor, bär guldsmycken för att klä upp sig.

Enligt en grekisk myt tillverkades den första guldringen av Zeus som kedjade fast Prometheus ”Eldbringaren” vid en klippa. När han befriades bar han en guldring på fingret. Innan ringen började stå som symbol för kärlek var den ett tecken på ägarskap och underkastelse.

De första vigselringarna daterar sig tillbaka till 2500 f.Kr. Ringarna tillverkades först av vass, sten och läder men det dröjde inte länge innan guldet blev en symbol för ”starka känslor” och ”rikedom”. Därmed blev guldringar högt värderade bland älskande.

Är en guldring fortfarande en guldring?

Alla som kommit i kontakt med guldsmycken vet förmodligen att de guldsmycken man bär till vardags inte är gjorda av enbart guld. Förklaringen till detta är enkel och logisk. Guld med siffran 999, det vill säga med en guldhalt på 99,9 %, är alldeles för mjukt att ha i smycken – det skulle gå sönder eller förlora sin form.

Det är därför vi ofta hittar olika sifferbeteckningar på smycken. Siffrorna talar om vilken guldhalt smycket har. Ju lägre siffran är, desto fler andra metaller består smycket av. Dessa metaller används vid tillverkningen av ringarna för att öka hållbarheten och livslängden på dem. Det avspeglar sig också tydligt i smyckets pris.

De mest kända guldkaraten är:

  • Stämpeln 375 eller 9 karat guld
  • Stämpeln 585 eller 14 karat guld
  • Stämpeln 750 eller 18 karat guld
  • Stämpeln 875 eller 21 karat guld

Se de aktuella återköpspriserna för smycken i Sverige. Vi på Tavex AB Sverige köper tillbaka dina guldsmycken. Se priserna @Tavex webbsida.

Färgen på smycket bestäms av vilken annan metall som används i smycket alloy. Till exempel:

  • Koppar upplöst i guld ändrar färgen från guldgul till guldröd. Det är därför som det sydafrikanska guldmyntet Krugerrand skiljer sig i färg från andra investeringsmynt. Krugerrand har visserligen 1 uns rent guld i sig men av hållbarhetsskäl har det blandats med koppar.
  • 18 karat roséguld består av 75 % guld, 22,25 % koppar och 2,75 % silver. Denna metallblandning ger smycket en rosa färg.
  • 18 karat rosaguld har en liknande metallblandning, men mängden koppar är mindre (75 % guld, 20 % koppar och 5 % silver).
  • 18 karat rött guld innehåller dock ingen koppar utan enbart guld (75 %) och silver (25 %).
Guldpris (XAU-SEK)
24957,40 SEK/oz
  
+ 46,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,16 SEK/oz
  
+ 12,10 SEK

Läs också