Skapa bevakningar

Vilken valuta bör jag ta med mig till Indien?

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 26.09.2019
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Är du nyss hemkommen från en semester och längtar efter nästa? Om du redan planerar din nästa semester kan Indien vara ett fint resmål…

Ifall du drömmer att uppleva någonting helt nytt så är en Indienresa perfekt! Det fantastiska landskapet med Himalayas toppar med blänkande snö i solen kan uppmuntra vem som helst att vandra i bergen för att njuta av naturen i lugn och ro. Badrinath-dalen med blommor och vackra bergsströmmar och den utomordentliga Ladakh-regionen i närheteten är perfekt för äventyrslystna. Det finns också tempel med gångna tiders hemligheter som kan fängsla vem som helst, inte bara historieälskare. Dessa höga och majestätiska tempel visar på en utomordentlig utveckling av arkitektur under gångna tider. Bland dessa tempel finns det fantastiska 9 våningar höga Virupakshatemplet i Hampi. Börja spara ihop till din drömresa redan nu, vilken valuta bör du ta med dig till Indien?

Vilken valuta använder du i Indien?

Valutan i Indien är Indiska Rupier med den internationella förkortningen INR. Namnet rupie härstammar från sanskritiska ordet “rūpya” som betyder ”bearbetat silver”. Det indiska ordet paisa som rupien delas upp i betyder ”del” eller ”fjärdedel”.
De första utgivarna av mynt tros komma från forntida Indien runt 1000-600 f.Kr., där ordet rupie först användes för att benämna silvermynt.
Valutan rupie infördes på 1500-talet och den första Indiska rupien infördes under Sultanen Sher Shan Suris styre under åren 1540-1545 där en silver-rupie motsvarade 40 koppar-paisa.
De nuvarande indiska rupierna infördes 1957.

Hur delas Indiska rupien upp?

1 rupie delas upp I 100 paise. I cirkulation idag finns följande valörer:

  • Mynt med valörerna 1, 2, 5 och 10 rupier;
  • Sedlar med valörerna 10, 20, 50, 100, 200, 500 och 2000 rupier;
  • Sällan använda 50 paisa-mynt samt sedlar med valörer 1, 2 och 5 rupier.

Efter ett beslut av premiärministern Narendra Modi drogs sedlar med valörerna 500 och 1000 rupier ur cirkulation i november 2016. Nya sedlar på 500 och 2000 rupier utgavs i samband med detta.

Indian Rupee – utseende

På framsidan av Indiska banksedlarna finns Mahatma Gandhi, en av grundarna till den moderna Indiska staten.

Hur betalar du i Indien.

Bankomater finns i större städer som Delhi och Kolkata, det kan dock vara svårt att hitta en bankomat i mindre städer. På turistorter och större städer kan du handla med Visa eller MasterCard.

Du bör tänka på hur stora avgifterna inklusive valutaväxling är för att handla med kort utomlands.

Indiska rupier – valutaväxling i Stockholm

För att kunna njuta av resan fullt ut är det fördelaktigt att inhandla rätt valuta innan resan. Om det inte finns någon bankomat i närheten eller om det skulle vara problem med kortbetalning så kan du ändå köpa vad du behöver. Tavex AB i Stockholm är en av få ställen där du kan köpa Indiska rupier. Du är välkommen till våra kontor för att köpa eller sälja Indiska rupier. Du är välkommen att ringa eller maila för information om kursen och för att boka valuta.

Indiska rupier – Växlingskurs

INR Växlingskurs (2019-08-21)
1000 INR 141.4 SEK
1000 INR 13.244 Euros

 

För 100 kr skulle du få 707 Indiska rupier med kursen ovan.

Vilka document behövs vid en Indienresa?

För att resa till Indien som Svensk medborgare krävs det ett visum. För att ansöka om turistvisum behöver du giltigt pass, passkopia och bekräftelse att du har en flygbiljett eller bokning.  Vid ansökan om en annan typ av visum kan det krävas ytterligare dokument. Du bör ansöka om visum senast en månad innan avresa. Minderåriga ska också bifoga föräldrars eller vårdnadshavares passkopior i sin ansökan.

Resa till Indien, hur tar man sig dit?

Många kända flygbolag erbjuder resor till Indien, till exempel: Air India, Swiss, Air France, Lufthansa, British Airways, KLM, QATAR AIRWAYS, LOT och Emirates. Priset på flygbiljetterna tur och retur till Indien varierar men kostar runt 4500 kr. Ifall du är ute i god tid kan du hitta billigare resor eller erbjudanden och kan då hitta biljetter för run 3500-4000 kr. Det kan vara värt att bevaka erbjudanden från flygbolagen för att hitta biljetter till bra pris.

Ett annat alternativ är att resa till Indien från en av de större flygplatserna, så som London, Moskva, Istanbul eller Berlin. Du kan ofta hitta en billig flygresa till en av dessa städer. London är särskilt intressant eftersom det är många britter som reser till Indien, därmed är det också många fler flyg som går från London till Indien.

Ett mindre vanligt alternative är en resa via Mellanöstern. Det finns lågprisflygbolag som erbjuder resor till indien från exempelvis Istanbul. Air Arabia har resor på rutten Istanbul – Kuwait – Dubai – Bombay och Jezeera Airways har resor på rutten Istanbul – Kuwait – Bombay. Du kan hitta tur och retur-biljetter för runt 3 500 kr om du bokar i förväg.

Intressant fakta om Indien

Bruk av bestick är inte särsilt vanligt i Indier. Indier föredrar att äta med handen, och då är det högerhanden som gäller.

Enligt testamente ströddes askorna efter Beatles-medlemmen George Harrison ut i floden Ganges vid staden Varanasi. George tillhörde Hare Krishna och utspridandet av askorna symboliserar själens resa till det eviga medvetandet.

I Indien är det vanligt att folk använder tutan flitigt, och det är en anledning till höga ljudnivåer. Många lastbilar har en skylt som uppmanar att man tutar när man ska köra om.

Yoga har sitt ursprung i Indien och det är också därifrån Lotusställningen kommer ifrån. Med sina rötter i Hinduism är yoga ett utmärkt sätt att finna frid mellan kropp, psyke och själ. Yoga-entusiaster har möjligheter att gå direkt till källan vid en resa till världskända „Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute“ i Pune eller „Ashtangi Institute“ i Mysore.

Vilken valuta i Indien? Indiska rupier!

Det färgstarka och livfulla Indien erbjuder mycket variation som kan locka vem som helst. Ett Bollywood-besök är intressant för filmälskare och andra som vill upptäcka nya platser och äventyr. Till den här oförglömliga resan bör vi ha med oss Indiska rupier från Tavex!

 

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också