Skapa bevakningar

Vilken valuta bör jag ta med mig till Tjeckien?

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 20.11.2019
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Tjeckiens huvudstad Prag är ett populärt resmål, särskilt för weekendresor. Prag är det femte mest populära resmålet för turister I Europa. I den här artikeln diskuterar vi den Tjeckiska valutan. Senaste åren har de årliga intäkterna från turism överstigit 150 miljarder Tjeckiska Kronor.

Vilken valuta används i Tjeckien?

Valutan i Tjeckien är den Tjeckiska kronan (koruna) med valutakoden CZK. Valutan infördes 1993 och ersatte den Tjeckoslovakiska kronan kort efter uppdelningen av Tjeckoslovakien. Värdet av en Tjeckisk krona är ungefär 0.42 Svenska kronor (Aktuella växlingskurser för Tjeckisk krona). En Svensk krona motsvarar ungefär 2,38 CZK. För att enkelt och snabbt jämföra priser på ett ungefär kan du räkna med att 100 SEK är 250 CZK.

Hur är den Tjeckiska kronan uppdelad?

Den Tjeckiska kronan är uppdelad i 100 haléř, mynt med lägre valör än en krona togs dock ur cirkulation 2009. Valörer på sedlar som används idag är: 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000.

Hur ser den Tjeckiska valutan ut?

På sedlarna avbildas viktiga personer i Tjeckisk historia, bland andra Tomáš Masaryk – Tjeckoslovakiens första president.

Czech Koruna

Hur betalar du i Tjeckien?

De vanligaste sedlarna är 500 och 1000 kronors-sedlarna. För mindre betalningar är det smidigare med mindre valörer som 100 och 200 kronor. Tidigare fanns det också 20 och 50 kronors-sedlar men dessa har ersatts med mynt.

Andelen falska sedlar i omlopp är försumbar och du behöver inte oroa dig för att du skulle få en falsk sedel. Ifall du är osäker på äktheten kan du kolla på vattenstämpeln på vänstra sidan och säkerhetstråden som ändrar färg i olika vinklar. Det finns också en symbol till höger om valören som består av bokstäverna “ČR”, en del av symbolen är på framsidan och en del på baksidan. När man tittar på symbolen i motljus ser symbolen hel ut utan att delarna överlappar.

Tjeckiska kronor – växla i Stockholm

Tavex AB med flera kontor i Stockholm växlar Tjeckisk valuta. Tjeckiska kronor finns normalt i lager och är tillgängligt omedelbart. Du kan också kontakta oss för att boka ett belopp i förväg och fråga om kurser. Du kontaktar oss via telefon (08-678 20 30) eller mail (tavex@tavex.se).

Du hittar våra kontor via länken: https://tavex.se/kontakta-oss-i-sverige/

Hur reser man till Tjeckien?

Prag är ett passande resmål för weekendresor då restiden är bara ungefär 2 timmar från Stockholm. Tjeckien är ett EU-land och det enda dokumentet du behöver som Svensk medborgare ha med dig för inresa är ditt pass eller nationella ID-kort.

Valutan att ha med sig Tjeckien, den Tjeckiska kronan!

Den pittoreska huvudstaden Prag med intressant mat och utsökt öl erbjuder också skidbackar på vintern och vandringar på sommaren och gör Tjeckien till en betydande aktör inom turism i Europa. Kom ihåg att ta med dig tillräckligt med Tjeckiska kronor till resan, valutan finns tillgänglig hos Tavex och du är välkommen att ringa (08-678 20 30) eller maila (tavex@tavex.se) oss för att boka din resevaluta redan idag!

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också