Skapa bevakningar

Vilken valuta ska jag ta för en semesterresa till Kroatien?

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 15.08.2019
Guldpris (XAU-SEK)
24441,40 SEK/oz
  
- 2,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,98 SEK/oz
  
- 1,18 SEK

Vilken valuta ska jag ta för en semesterresa till Kroatien? 

Växla på plats, köpa euro i Sverige och växla till lokal valuta i Kroatien, eller kanske köpa kroatiska kuna på en gång i Sverige? Eller kanske ta med ett kort och gör ett uttag från lokala bankomater? Sådana frågor ställs tusentals svenska turister inför varje år. I dagens artikel kommer vi att försöka visa reda ut de bästa alternativen!

I artikeln är basbeloppet som beräkningarna utgår ifrån 2000kr.

Inköp av kroatiska kunas i Sverige.

På grund av Kroatiens popularitet bland resenärer är tillgången på kroatiska kuna i växlingskontor god – på de flesta valutaväxlingskontor, särskilt under semesterperioden, finns denna valuta i tillräckliga kvantiteter.

Hur ser valutakursen ut? Här, tyvärr, måste du vara försiktig – det är värt att jämföra kursen på olika sidor och på flera valutaväxlingskontor. Den kroatiska Kuna kursen på Tavex idag (26-06-2019) är 1.53942. Det betyder att för 2 000 SEK skulle vi få 1302 kroatiska kuna. Bland fördelarna med denna lösning kan nämnas det faktum att vi inte behöver oroa oss för att söka bank / växlingskontor / bankomat på plats, utan bara njuta av semestern.

Inköp av kroatiska kuna för euro köpt i Sverige.

Ett alternativ, som ofta utövas av turister är inköpet av euron i hemma i Sverige och dess utbyte från euron i en kroatiskt bank- eller valutaväxlingskontor. Låt oss kolla hur denna lösning prissätts. Det är värt att notera att det finns en dubbel valutaomvandling – först från svenska kronor till euro, sedan från euro till kuna. Eurons växelkurs vid tidpunkten för skrivandet av artikeln är 11.2395  vilket innebär att för 2 000 SEK skulle vi få 178 euro. Då du får färre kuna med det här alternativet rekommenderar vi att växla direkt till kuna från svensk valuta.

Kortbetalningar och uttag från bankomater

I det här fallet kan vi tyvärr inte noggrant uppskatta kostnaderna – mycket beror på kostnaderna för uttag från bankomater, bankprovisioner och valutakurser. Det är definitivt värt att ha kortet som reserv – du vet aldrig om du kommer att stöta på oväntade kostnader, för vilka vi borde vara förberedda.

Prislista för valutaväxling 

Guldpris (XAU-SEK)
24441,40 SEK/oz
  
- 2,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,98 SEK/oz
  
- 1,18 SEK

Läs också