Skapa bevakningar

Vilken valuta ska jag ta med till Sri Lanka?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 16.01.2020
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Sri Lanka har blivit en populär destination för turister från väst de senaste åren. Detta ö-land är förknippat med imponerande teplantager som är en av dess unika turistattraktioner! Vi har alla provat Ceylon-te någon gång i vårt liv. Sri Lanka har också stora, täta djunglar bebodda av exotiska djurarter som längre varit orörda av mänsklig aktivitet. Så en resa till Sri Lanka är väl motiverad. Runt de mest besökta av turiststränderna finns det många restauranger och mindre pubar som gör det möjligt för turister att prova lokala specialiteter som innehåller många exotiska och/eller kryddiga rätter, som i sin tur garanterar en intensiv upplevelse för den mest krävande gommen. Sri Lanka är också ett måste för alla arkeologentusiaster. De gamla ruinerna, historiska byggnaderna och templen i området kommer att glädja alla som vill utvidga sin kunskap om de bevarade monument som skapades under koloniseringsperioden. Några av platserna och föremålen har bevarats fram till idag och finns på UNESCO:s världsarvslista. De mest populära monumenten bland turister inkluderar Buddhans tempel i Kandy, Sigiriya, Golden Temple i Dambulla eller Anuradhapura.

Men för att kunna se och uppleva det unika med detta land med egna ögon måste man först tänka på vilka pengar som används på Sri Lanka innan man reser dit. I artikeln besvarar vi därför frågan, vilken valuta ska jag ta med till Sri Lanka?

Vilken valuta ska jag ta med till Sri Lanka? Vad är Sri Lankas valuta?

Den nuvarande monetära enheten på Sri Lanka (valuta på Sri Lanka) är Lankesiska rupier. Den internationella standarden för den Lankesiska rupien är LKR (ISO 4217).

En kort historia av Sri Lankas valuta

Den nuvarande använda valutan i Sri Lanka – Lankesiska rupier – är den officiella monetära enheten som gäller i Sri Lanka från 1 januari 1872.

Tidigare, 1825, blev det brittiska pundet en officiell monetär enhet och ersatte den då den nuvarande valutan – Ceylon thaler. 1836, när Sri Lanka återvände till den indiska valutzonen, blev indiska rupier ett vanligt betalningsmedel, men olika typer av avgifter, t.ex. räkningar, samlades fortfarande in i brittiska pund.

1844 grundades den första privata banken på Sri Lanka, som började utfärda Ceylon-sedlar – rupier. Det var först i januari 1872 som den brittiska valutan helt ersattes av rupier.

Om du letar efter ett ställe att köpa Lankesiska rupier i Stockholm är du precis i tid att dra nytta av vårt erbjudande. Sri Lankas valuta är tillgänglig hos oss på plats hos våra lokaler i Stockholm. Sri Lankas valuta kan reserveras online och du kan boka din ränta och belopp innan du kan hämta det personligen på närmaste Tavex-butik.

En srilankansk rupie motsvarar 100 cent. För närvarande i omlopp är:

  • mynt som oftast används 1, 2, 5 och 10 rupier;
  • mynt som sällan används 1, 2, 5, 10, 25 och 50 cent;
  • sedlar som oftast används 20, 50, 100, 500, 1000 och 5000 rupier;
  • sedlar som sällan används 200 och 2000 rupier.

Sri Lanka valuta – hur ser Lankesiska rupier ut?

Förutom teorin om vilken valuta som används på Sri Lanka är det värt att praktiskt bekanta sig med dess sedlar. På framsidan kan vi se motiv från utvalda utvecklingsprojekt i Sri Lanka, liksom lokala fjärilar och fåglar. Baksidan av sedlarna visar i sin tur traditionella srilankanska dansare.

Hur ser Sri Lankas LKR-valuta ut?

Hur betalar jag på Sri Lanka?

Det finns flera alternativ för att betala under din vistelse på Sri Lanka. Den vanligaste och mest gångbara formen är kontanter. I större städer, restauranger eller exklusiva hotell kan du betala med kreditkort. Det är dock värt att komma ihåg att i mindre städer kan det vara problem med att ta emot elektroniska betalningar, så du bör ha tillräckligt med kontanter med dig. Dessutom finns bankomater tillgängliga i stora städer som accepterar kort som Visa, MasterCard eller American Express. Du bör dock vara medveten om de höga avgifterna som uttagsautomater har för valutakonvertering.

Lankesiska rupies – valutaväxling Stockholm

För att njuta av din resa är det bäst att köpa kontanter i Stockholm innan du reser. Genom att göra detta kan du undvika besvär som rör resan som att betala en taxichaufför från flygplatsen som endast accepterar kontanter. Stockholms valutaväxling Tavex erbjuder Lankesiska rupier på alla sina kontor. Sri Lanka rupier finns vanligtvis på lager på alla våra kontor i Stockholm. Vi rekommenderar starkt att du förbokar det lämpliga beloppet i Sri Lanka och får information om den aktuella växelkursen. För detta ändamål, kontakta oss via telefon 086782030 eller skicka ett e-postmeddelande till tavex@tavex.se. För dig som inte kan hämta den bokade valutan från vårt kontor på Smålandsgatan 9 i Stockholm, kan vi erbjuda hämtning på ett av våra andra Tavex-kontor som du hittar här: https://tavex.se/kontakta-oss-i-sverige/!

Resa till Sri Lanka – nödvändiga dokument

De dokument som krävs av svenska medborgare för att resa till Sri Lanka är:

  • ett pass som är giltigt i minst 6 månader;
  • visum.

Turistvisum för att resa till Sri Lanka kan erhållas elektroniskt. Turistvisumet kan erhållas elektroniskt genom att fylla i ansökan och betala 35 USD. Detta visum är giltigt i 90 dagar, och tiden för att få det är 1-2 dagar. Observera att det är nödvändigt att ha en returbiljett, eftersom det finns en möjlighet att ni blir ombedda att visa den på flygplatsen. Dessutom måste varje utlänning ha tillräckliga ekonomiska resurser för att kunna täcka sina utgifter under vistelsen. *

Hur kommer jag till Sri Lanka?

Många flygbolag erbjuder flyg till Sri Lanka, inklusive SWISS, Emirates, Qatar Airways, British Airways LOT, Sri Lankan eller Lufthansa. Flyget med rutten Stockholm-Colombo tar ungefär 17 timmar, och rutten är nästan 9 tusen kilometer! Flygbiljettpriserna börjar från cirka 6000 SEK och priset beror på antalet tillgängliga biljetter, resdatumet och hur länge i förväg de köps.

Det är värt att ta del av aktuell information på webbplatser för olika transportörer, om det aktuella erbjudandet och när det är bäst att resa till Sri Lanka. Sri Lankas huvudstad – Colombo – betjänas av Ratmalana Airport som ligger cirka 15 kilometer söder om stadens centrum.

Intressanta fakta om Sri Lanka

  1. Vad är Sri Lanka känt för? Utsökt te som är välkänt och omtyckt över hela världen. Sri Lanka är inte den största producenten, men det är i framkant bland de producerande länderna – de intar fjärde plats för produktionsvolym. Te nådde inte Sri Lanka från Kina förrän 1824. Teproduktionen började 1867 av James Taylor, vars experimentella odling gav upphov till det berömda Ceylon-teet.
  2. Sri Lanka kallas också främst ”The Tear of India”, men också ”Island of Gems” eller ”Pearl of the Indian Ocean”. Dessa namn är inte utvalda av en slump. Uttrycket ”Tear of India” gavs till Sri Lanka av hinduer, vilket beror på att dess form liknar en tår. De nästa två namnen hänvisar till öns skönhet och unika miljö, som imponerar med sina ”ädelstenar” och naturliga rikedom.
  3. 13:e april är dagen då innevånarna på Sri Lanka firar det singalesiska nyåret. Denna allmänna helgdag börjar vid midnatt och varar i ytterligare 12 timmar (den kan pågå i upp till 7 dagar, beroende på familjens sociala status). Detta specifika val av tid för att fira det nya året är relaterat till det religiösa inflytandet av hinduismen och buddhismen på Sri Lanka. En av de traditioner som är förknippade med firandet av det nya året är att föräldrar smörjer in sina barn med oljor, vilket garanterar välsignelse under det kommande året.

Vilken valuta används i Sri Lanka? Lankesiska rupier!

Sri Lanka, som kallas Indiens tår, är ett exotiskt paradis med många vilda stränder med fantastisk utsikt. Stränder omgivna av det varma vattnet i Indiska oceanen gör Sri Lanka till en idealisk plats för avkoppling för aktiva älskare av vattensporter, som dykning, bad och surfing, såväl som för dem som vill koppla av och ligga på sanden.

Köp Lankesiska rupier i Stockholm på Tavex kontor idag. Boka din ränta idag genom att ringa 086782030 eller skicka ett mail till tavex@tavex.se

* Resinformation är endast för referensändamål. Vänligen kontrollera den officiella webbplatsen för visum på Sri Lanka innan du reser (https://www.eta.gov.lk/slvisa/visainfo/center.jsp?locale=sv_US)

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också