Skapa bevakningar

Virtuellt guld jämfört med fysiskt guld

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 28.10.2021
Guldpris (XAU-SEK)
25088,30 SEK/oz
  
- 350,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
326,64 SEK/oz
  
- 0,57 SEK

Har du hört andra prata om fysiskt gul, pappersguld och virtuellt guld och undrat vad det är och vilket som skulle passa dig bäst? Att guld kan vara fysiskt känns ganska självklart, men att det kan vara virtuellt verkar lite underligt.

Vi reder ut termerna

  • Fysiskt guld – mynt, guldtackor, smycken. Du kan köpa guld på nätet eller i en fysisk butik och få en fysisk investering eller ett fysiskt smycke.
  • Pappersguld och virtuellt guld – Virtuellt guld innebär så kallat pappersguld eller börshandlade fondandelar i guld (ETF:er), aktier i guldgruvor eller andra ekonomiska instrument som inte är fysiskt påtagliga. Det innebär att du kan handla med guld på internet som vilken annan tillgång som helst utan att gå hemifrån.
    Det här begreppet används ofta i handel där det regelbundet köps och säljs. Handlare köper och säljer finansiella instrument för guld, till exempel ETF:er och CFD:er. Handeln sker uteslutande virtuellt, och innehavet av guldet utbyts inte rent fysiskt, och det är inte så att man nödvändigtvis äger guldet på något sätt.
  • Obligationer och aktier – Förutom att handla med och fysiskt äga guld kan man även investera i statliga guldobligationer, värdepappersfonder, börshandlade guldfonder, aktier i guldgruvor osv.
  • Digitalt guld – Digitalt guld kan också vara fysiskt, där handelsföretag säljer fysiskt guld till en kund medan de själva förvarar det. Kunden betalar en månads- eller årsavgift till företaget för säkerhet och förvaring av kundens fysiska guldprodukter.

Vad är digitalt guld och hur fungerar det?

Med anledning av pandemin har man uppmärksammat ett annat sätt att investera i guld: Digitalt guld.

När du köper fysiskt guld finns det ett och annat att tänka på. Det kan finnas problem med att avgöra hur lagligt guldet är, hur rent det är och kanske till och med hur du ska förvara det.

När du köper ädelmetaller från Tavex kan du vara säker på att du får etiskt anskaffade, legitima och högkvalitativa produkter – vi samarbetar flera av världens största guldtillverkare – Perth Mint, Valcambi Suisse, PAMP, Österrikiska myntverket (Münze Österreich) osv.

Digitalt guld kan kännas som ett bekvämt sätt att investera i guld, särskilt eftersom många transaktioner numera sker på internet. Digitalt guld kan köpas på nätet och förvaras av säljaren för kundens räkning i försäkrade valv. Det kan vara bekvämare att köpa guld virtuellt, och du behöver inte tänka på var det ska förvaras eftersom försäljaren redan erbjuder detta.

Att köpa digitalt guld fungerar på samma sätt som att köpa aktier och andra tillgångar digitalt. Du behöver öppna ett konto hos guldhandlaren och investera pengar i guld genom dem. Man bör dock vara medveten om att digitalt guld kan innebära risker vad gäller den som förvarar guldet (motpartsrisk). (konkurs, finansiell oro, osv.)

Varför äga fysiskt guld?

När du äger fysiskt guld är du inte beroende av tredje parter och finansinstitut. Du behöver inte heller oroa dig för eventuella transaktioner då guld handlas fritt och överallt på den öppna marknaden. Dessutom kan du sälja tillbaka ädelmetaller på alla Tavex-kontor.

Att äga guld på papper eller digitalt är alltid kopplat till riskerna med en tredje eller till och med fjärde part. Fysiskt guld kan du dock känna och röra vid själv, och om du behöver kan du ta alltid ha det med dig. I princip är det säkraste sättet att äga guld att själv ha direkt kontroll över det fysiska guldet.

Vilka fysiska guldprodukter bör man köpa?

Vi på Tavex har månatliga erbjudanden där de erbjudna produkterna har ett rabatterat pris. För närvarande har vi en kampanj för två välkända 1 oz investeringsmynt:

Vi på Tavex har månatliga erbjudanden där vi erbjuder vissa produkter till rabatterat pris. För närvarande har vi en kampanj för två välkända investeringsmynt på 1 oz:

Amerikansk $20 Liberty Head Double Eagle

Amerikansk $20 Saint Gaudens Double Eagle

För investerare som funderar på att investera mer än 45 000 SEK erbjuder vi tre olika investeringspaket med världens mest kända och populära produkter. Du kan ta en titt på dem här:

Guldinvesteringspaket – Start

Guldinvesteringspaket – Medium

Guldinvesteringspaket – Avancerat

För en komplett lista över våra produkter, gå till vår sida med guldpriser.

Guldpris (XAU-SEK)
25088,30 SEK/oz
  
- 350,00 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
326,64 SEK/oz
  
- 0,57 SEK

Läs också