Skapa bevakningar

10 gånger personer hittade guld

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 12.02.2024
Guldpris (XAU-SEK)
24269,90 SEK/oz
  
- 155,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
305,87 SEK/oz
  
- 0,97 SEK
Person som hittade guld med en metalldetektor

Att hitta guld kan verka som en omöjlighet, men för vissa människor blir denna dröm sann på de mest oväntade platserna. Här är tio gripande berättelser om vanliga människor som plötsligt hittat en gyllene skatt.

Att hitta guldtackor är inte bara förbehållet skattjägare i äventyrsfilmer. Runt om i världen, och inte bara i Mölndal efter JLC-profilernas sensationella fynd, har det vid ett flertal tillfällen blivit en verklighet för vardagliga människor. 

Därför har vi på Tavex tagit fram tio av de mest fascinerande tillfällena då personer stött på oväntade rikedomar.

Köp Guld till ett marknadsmässigt pris idag!

Topp 10 spektakulära upptäckter av guld

1. Saddle Ridge-skatten, USA

2 personer hittade guld

I början av 2013 upptäckte ett par i Kalifornien, på en vandring över sin egendom, en rostig burk som stack upp ur marken. Denna oskyldiga upptäckt ledde dem till 1 427 glänsande guldmynt från 1800-talet, värda mer än $10 miljoner.

Dessa välbevarade amerikanska mynt, dolda under århundraden, blev kända som Saddle Ridge-skatten, ett sensationellt fynd som visar att äventyr och upptäckter väntar runt varje hörn.

2. Skattfyndet i Staffordshire

Person försöker hitta guld

Det var under år 2009 som en hobbydetektorist, med sin trogna metalldetektor i hand, vandrade över Staffordshires fält. Det han snubblade på blev historiskt: en imponerande samling av anglosaxiska reliker, skimrande i guld och silver, daterade tillbaka till det sjunde århundradet. Denna upptäckt, rik på historisk betydelse, blev snabbt ett av de mest omtalade fynden i England.

3. Projekt Black Swan

Personer hittade guld i vattnet

Långt från land, i de djupaste haven, gjorde ett team från ett dykföretag år 2007 vad som skulle bli livets fynd. På Atlantens botten låg ett skeppsvrak, dess last bestående av mer än en halv miljon mynt i guld och silver, tyst vittne till en förlorad epok. Värdet? Ovärderligt – mätt både i dollar och historiska värden.

4. Skatten i Hoxne

En man hittade guld

Det var en kylig höstdag 1992 när en mans dagliga rutin med sin metalldetektor förvandlades till en historisk händelse. I Suffolk fann han över 15 000 romerska mynt, smycken av guld och silver, ett tidskapsel från forntiden. Denna skatt, en av de största av sitt slag i Storbritannien, vittnar om romarnas närvaro och rikedom.

5. Vikingaskatten vid Cuerdale

Person hittade guld vid vattnet

En dag år 1840, nära Ribble-flodens stränder, avslöjades en vikingatida hemlighet. En massiv skatt av guld och silver, dold av vikingar runt år 900, kom i ljuset. Denna upptäckt, en av de mest betydande i sitt slag, erbjuder en glimt in i vikingarnas värld.

6. Den sjunkna skatten vid Caesarea

Dykare hittade guld i vattnet

År 2015 gjorde dykare vid Israels kust en upptäckt som överträffade alla förväntningar. Nära den antika staden Caesarea hittade de romerska guldmynt, förlorade i tidens djup. Denna skatt, en av de största undervattensfynden, binder samman nutid med forntid.

7. Jersey och Le Catillon II

Personer hittade guld på ett fält

På den lilla ön Jersey, 2012, grävde några lokala skattjägare fram en skatt som skulle bli legendarisk. Keltiska mynt från första århundradet f.Kr., en samling så stor att den saknar motstycke, berättar en saga om öns antika förflutna.

8. Australiens ’Hand of Faith’

En man hittade guld med en metalldetektor

En sensommardag 1980, i Victorias utmarker, hittade en man med sin metalldetektor något extraordinärt. ’Hand of Faith’, en kolossal guldklump på över 27 kilo, blev ett fynd som fortfarande talas om i guldgrävarcirklar världen över.

9. ’Boot of Cortez’, en ökenlegend

En man hittade en stor guldklump

I den brännheta Sonoraöknen, 1989, gjorde en envis prospektör det fynd som skulle definiera hans liv. ’Boot of Cortez’, den största guldklumpen upptäckt i västra halvklotet, väger tungt både i guld och historia.

10. ’Welcome Stranger’, ett australiensiskt mirakel

Personer hittade guldklump

1869 var året då två prospektörer, i sökandet efter lycka, fann ’Welcome Stranger’ i Victoria. Denna enorma guldklump, den största av sitt slag, väger in på över 72 kilogram och berättar en historia om tur och tålamod

Dessa fantastiska historier visar att skatter av guld kan dyka upp på de mest oväntade platserna runt om i världen. Varje upptäckt är unik och bär på en fascinerande historia om äventyr och spänning.

Kommentera gärna nedan om du själv skulle vilja leta efter guld!

Relevant länk:

Lovemoney

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
24269,90 SEK/oz
  
- 155,70 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
305,87 SEK/oz
  
- 0,97 SEK

Läs också