Skapa bevakningar

Förvirrande tider på de finansiella marknaderna och guldets roll

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 31.07.2020
Guldpris (XAU-SEK)
25940,80 SEK/oz
  
+ 308,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,33 SEK/oz
  
+ 10,33 SEK

De globala marknaderna upplevs fortfarande osäkra för många investerare, både i detaljhandeln och den offentliga sektorn. Den globala ekonomin rör sig allt mer in i okänt territorium. Ädelmetaller, särskilt guld, har för många blivit väldigt intressant.

Många länder har återigen börjat införa restriktioner för coronaviruset. Det osäkra läget fortsätter att pressa ädelmetallpriserna högre. Vissa experter menar att guld kan komma att slå rekordnivåer.

Tidigare denna månad nådde guldpriset 1800 USD per uns, vilket är en stor psykologisk milstolpe för många investerare. Denna nivå har inte uppnåtts sedan 2011.

Kuslig situation på marknaderna

Guldvärdet har ökat med mer än 19% sedan början av året och har därmed överträffat vad många investerare ser som en speciell nivå, 1800 dollar per uns.

Guld anses vara en ”säker hamn”, som vi har nämnt tidigare i otaliga artiklar, eftersom det är mindre känsligt än andra investeringar, exempelvis aktier. Historiskt sett tenderer många investerare att flytta pengar från mer känsliga tillgångsklasser till mindre volatila tillgångar under osäkra tider. Denna kris innebär dock en kuslig situation på marknaderna. Även om de ekonomiska förhållandena har försämrats fortsätter aktiemarknadens prisrallyn, vilket också guld och silver har gjort.

Cameron Alexander, Director of Metals Demand på Refinitiv sade:

Guld dras i två olika riktningar: En är osäkerhet, med hänvisning till den fortfarande eskalerande pandemin. ”Men det går fortfarande riktigt bra för aktier” som drivs av centralbankens stimulans, konstaterade han. (1)

 

Tekniska utsikter för Guld

Nyligen såg vi guldpriset bryta igenom ett starkt motståndsområde mellan 1750-1790 USD per uns. Under förra veckan (13.07.2020-17.07.2020) slutade veckopriset per uns på över 1790 dollar vilket indikerar en kontinuerlig uppåtgående trend för guld. Så, vad är sannolikt att hända härnäst för guldpriset? Litar vi på indikatorn att det översäljs? Kommer vi att se en stor korrigering? Finns det något sätt guldpriset kan nå ännu högre, om så är fallet, hur mycket högre? Dessa är de frågor många investerare ställer sig. Nästa ämne kommer att ge dig en uppfattning om vad guldinvesterare tänker om guldpriser och framtiden för det. Vi rekommenderar också att läsa vår tidigare artikel The Fed can’t print gold: guldpriset på väg mot 3000 USD, 50% över dess rekord, enligt Bank of America

Vad gör investerare?

När pandemins effekter påverkade marknaden i slutet av mars skyndade många investerare att frigöra sig från sina kontanter. Aktiemarknaden såg ett stort ras och även guld såldes av. Sedan dess har investerare återvänt till guld och ser det som en säker investering för sina pengar.

Enligt BlackRock iShares uppgifter är årets tillströmning till ETF hittills runt 12 miljarder dollar.

Är det en bra idé att köpa guld?

Stark, hausseartad drivkraft tyder på potentiellt hög avkastning, men priserna har nått rekordnivåer. Är det värt att investera nu? Här är några tankar från ädelmetallinvesterare:

  1. Albert Cheng, VD för Singapore Bullion Market Association, sade att frågan bör omformuleras från ”när” till “hur mycket?” (1)
  2. ”Det finns ingen bra tid att köpa guld,” sade Cheng, som sa att han ser tillgången nå 2,000 dollar per uns i slutet av året. ”Varje investerare bör ha lite guld i sin portfölj.” (1)
  3. ”Jag skulle inte bli förvånad över att se guld nå rekordet 2011 på cirka 1,900 dollar per uns,” sa Thomas Taw, chef för APAC iShares investeringsstrategi på BlackRock till CNBC Make It. (1)
  4. Förra månaden stödde Bank of America en liknande ”all-time high” förutsägelse. I april sade banken att ädelmetallen kunde nå 3,000 dollar per uns. BofA Securities råvarustrateg Michael Widmer sa att överspänningen skulle drivas av fortsatt global osäkerhet – åtminstone under de närmaste åren. (1)

Om du också vill investera i guld har vi den populära Sydafrikansk Krugerrand guldmynt till försäljning för endast 6,99% över marknadspriset.

Köp Krugerrand guldmynt här

Risker

Har de risker som ledde till guldets senaste uppgång lösts på något sätt? Detta är en viktig fråga. En del av guldets senaste resultat måste vägas upp mot uppfattade monetära risker. Rädsla för att centralbankerna trycker stora mängder nya pengar och försämrar sina nationella valutor, liksom rädslan kring idén med ”lägre och längre”-räntor. Har dessa specifika rädslor lagt sig? Svaret måste vara ett rungande nej. (2)

Ansvarsfriskrivning: Denna artikel är endast i informationssyfte och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation att sälja eller köpa varor. Tavex ansvarar inte för några beslut som fattas på grundval av denna information. Investeringar är förknippade med möjligheter och risker, och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska. Tidigare eller framtida avkastning på råvaror och finansiella nyckeltal som visas ovan utgör inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.


Guldpris (XAU-SEK)
25940,80 SEK/oz
  
+ 308,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,33 SEK/oz
  
+ 10,33 SEK

Läs också