Skapa bevakningar

Guld, Bitcoin och stimulanspaket - Vart är guld på väg?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 18.11.2020
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Featured image credits: Photo by Aleksi Räisä on Unsplash

Pandemin med orsak av Covid-19 fortsätter att påverka våra liv och antalet nya corona-infektioner når nya höjder. Det finns flera vacciner i utvecklingsstadiet och det verkar som om ett vaccin kan vara tillgängligt nästa år. Under tiden försöker regeringar hålla den globala ekonomin flytande med stimulanspaket och genom att driva in nya pengar i systemet. Under dessa tider håller fler investerare noga koll på guldet för att skydda deras sparpengar mot inflation.

Stimulanspaketet och ädelmetaller

Federal reserve har tryckt ca 3 biljoner USD för att lindra de finansiella och ekonomiska smärtorna från Covid-19 på den amerikanska ekonomin. Hittills har inte USA känt konsekvenserna av devalveringen eftersom US-dollarn fortsätter att ha en status som reservvaluta. Men, om regeringen fortsätter att trycka pengar i denna hastighet kan dollarn inom kort börja förlora sitt värde. När en valuta så viktig som US-dollarn plötsligt börjar förlora sitt värde, börjar pengar förflytta sig till tillgångsklasser som kan hålla värde. Särskilt Guld och även Bitcoin som en alternativ tillgångsklass. (1)

Guld och Bitcoin

När guld först jämfördes med Bitcoin fick jämförelsen stark och negativ feedback. Idag tror dock fler och fler analytiker att jämförelsen mellan guld och Bitcoin är motiverad eftersom prisrörelserna för båda tillgångsklasserna reagerar likadant till den rådande ekonomiska situationen.
Analytiker säger kryptovalutor (särskilt Bitcoin) och guld svarar på samma sätt till den utbredda fiskala och monetära stimulansen som härstammar från covid-19-pandemin.

Analytiker säger att om du vill veta vart guldpriset är på väg så ska man titta på Bitcoin. (2)

Greg Harmon, grundaren av Dragonfly Capital, ser också till Bitcoin och guld som bevarare av värde. Han tillade att han ser framför sig att kryptovalutor driver guldpriset högre. (2)

”Guld är en mycket mer etablerad och mycket större marknad så det kommer ta tid att få tillräckligt momentum för en stor rörelse. Bitcoin är mycket mer rörlig. Guld är som en supertanker i havet, och Bitcoin liknar mer ett kustbevakningsfartyg.” (2)

”Jag skulle inte kalla Bitcoin det nya guldet eftersom du inte kan ersätta en tillgång som har under tusentals år varit en värdebevarare,” sade Wells Fargos chef för real asset strategy John LaForge. ”Bitcoin är dock en digital värdebevarare, och det är viktigt för vissa investerare. Korrelationen mellan bitcoin och guld har aldrig varit högre.” (2)

Läs även vår tidigare artikel där vi jämför Guld och Bitcoin. Teknisk information, utsikterna för Guld, och potentiella prisrörelser

  • Guld har varit ganska volatil under de senaste månaderna men har rört sig i sidledes inom ett intervall.
  • Guld är fortfarande i en stark uppåtgående trend.
  • Det starka stödområdet är vid 1848 USD-1860 USD. Om detta område bryts kan vi se en korrektion till runt 1680-1750 USD, vilket kommer vara en idealisk tidpunkt att köpa guld.
  • Viktiga motståndsområden är 1949 USD-1972 USD. Om priset bryter över detta område kan vi potentiellt se att priset går till eller överstiger tidigare all-time high, vilket var 2075 USD den 20 augusti 2020.
  • RSI (Relative-Strength-Index) indikerar fortsatt bull-trend på den globala marknaden. Vi kan se priset nå en lägre lågpunkt i stödområdet, men en högre lågpunkt i RSI-indikatorfönstret. När denna typ av divergens sker i en tjurmarknad mellan marknadspriset och en indikator brukar vi se högre tillgångspriser.

Varning: Denna artikel är endast för informationsändamål och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation för att sälja eller köpa råvaror. Tavex är inte ansvarig för några beslut som tas baserad på denna information. Investeringar associeras med möjligheter och risker och marknadsvärdet av råvaror kan både öka och minska. Historiska eller framtida avkastningar på råvarorna och finansiella nyckeltal som visas ovan representerar inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.

(1) https://www.kitco.com/news/2020-11-10/Gold-price-is-in-a-new-chart-pattern-and-there-is-no-telling-how-high-it-will-go-Wells-Fargo.html

(2) https://www.kitco.com/news/2020-11-06/If-you-want-to-know-where-gold-is-going-follow-bitcoin-say-analysts.html

Featured image credits: Photo by Aleksi Räisä on Unsplash

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också