Skapa bevakningar

Hur påverkas guldet av räntesänkningarna 2024?

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 16.04.2024
Guldpris (XAU-SEK)
24956,00 SEK/oz
  
+ 44,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,14 SEK/oz
  
+ 12,08 SEK
Man som är intresserad av hur guldet påverkas av räntesänkningarna

Räntor upp och ner – men hur står sig guldet i dessa osäkra tider? Tavex har sammanfattat hur styrräntans förväntade räntesänkningar påverkar guldpriset och vad det kan innebära för dig och ditt guld under 2024.

Guldets reaktion på räntevindarna

Under de senaste två åren har vi sett Riksbanken höja styrräntan från noll till fyra procent för att motverka den stigande inflationen. Nu när inflationen ser ut att ge med sig, väcks frågan: Kan vi förvänta oss en räntenedgång snart? 

Det här berör inte bara ekonomin i stort, utan påverkar även värdet på guld, som traditionellt sett är en trygg investering när ekonomin känns osäker.

Under 2024 har intresset för guld varit högt, mycket tack vare guldprisets känslighet för ränteförändringar.

Passa på att köpa guld till ett väldigt bra pris med detta erbjudande!

Vad styrräntan betyder för dig och ditt guld

Styrräntan är det verktyg Riksbanken använder för att styra ekonomin och det påverkar allt från vår nationella ekonomi till din egna plånbok. Det blir tydligt när du ser hur mycket du betalar på exempelvis bolånet

När räntan ändras, blickar många mot guld som en trygg hamn att förvara sina pengar. Under 2024 har priset på guld ökat rejält, drivet av bland annat förväntade räntesänkningar runt om i världen.

Diagrammet nedan visar styrräntan de senaste 10 åren:

En graf som visar styrräntan i Sverige senaste 10 åren

Källa Riksbanken.

Globala ekonomiska beslut och deras inverkan i Sverige

När stormakter som USA och EU rör sina räntor, påverkas även Sverige. Dessa förändringar slår direkt mot guldpriset, eftersom många investerare flyr till guld när andra tillgångar verkar riskfyllda. De senaste åren har gjort det extra tydligt hur internationella räntebeslut verkligen styr guldmarknaden.

Att ha koll på Riksbanken är att ha koll på guldpriset

Det blir fler räntebesked från Riksbanken detta år, vilket speglar den osäkerhet som råder i ekonomin. Varje nytt besked kan vara en signal om ekonomins framtid och påverkar direkt dem som investerar i guld. Att hålla ett öga på de olika räntebeskeden kan ge dig försprång på guldmarknaden.

Alla planerade datum för Riksbankens räntebesked 2024

En nyhet för året är att antalet räntebesked från Sverige har ökat – vi kan förvänta oss åtta tillfällen under året:

  • 1 Februari
  • 27 Mars
  • 8 Maj
  • 27 Juni
  • 20 Augusti
  • 25 September
  • 7 November
  • 19 December.

Vad ligger framför oss?

Spänningen ökar inför resten av 2024. Guld fortsätter att vara en viktig faktor i många ekonomiska strategier och kanske mer än någonsin är det viktigt att förstå hur styrräntor, inflation och guldpriser samspelar. 

Är du intresserad av ekonomi eller funderar på att investera i guld, är det här ett år du förmodligen inte vill missa – boka en gratis konsultation med Tavex guldexperter idag ifall du vill veta mer!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
24956,00 SEK/oz
  
+ 44,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,14 SEK/oz
  
+ 12,08 SEK

Läs också