Skapa bevakningar

“In Gold we trust”: Nederländernas centralbank uppger att guld ger säkerhet även när det pågår en finanskris.

Publicerad av tavex i kategori Artiklar 13.03.2022
Guldpris (XAU-SEK)
25409,00 SEK/oz
  
+ 11,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,00 SEK/oz
  
- 1,29 SEK

Nederländernas centralbank (De Nederlandsche Bank, “DNB”) har nyligen uppgett på sin hemsida att det enda sättet att överleva en kollaps av det ekonomiska systemet är att äga guld. (Källa: https://www.dnb.nl/en/payments/goud/index.jsp).

DNB uppger att guld är den perfekta sparbössan och tjänar som en grundbult för tilltron till det finansiella systemet. DNB uppger i sitt meddelande: ”Om (finans)systemet kollapsar kan guldkapitalet tjäna som en bas för att bygga upp systemet efter en kollaps.”

DNB’s äger mer än 600 ton guld, guldet är geografiskt utspritt och finns i: Amsterdam, New York, Kanadas centralbank i Ottawa och Storbritanniens centralbank i London. DNB uppger att i tider av finanskris tjänar guldkapitet som en slutlig reservtillgång och som en grund för förtroende. Utöver det tjänar guldet som täckning mot systemrisker. Guldet finns fysiskt på olika ställen för att ha en bred geografisk spridning.

Aktiemarknaderna är på höga nivåer med vissa marknader på rekorknivå. Tyska centralbanken, Bundesbank, har varnat för en kommande recession. DNB uppger att aktier, obligationer och andra värdepapper inte är utan risk och priserna kan gå ner. En guldtacka bevarar däremot sitt värde även i tider av finanskris och det är anledningen till DNB och andra centralbanker har en tradition att äga betydande mängder guld.

Enligt World Gold Council (WGC) ökade centralbankernas nettoköp av guld år 2018 med 74% från föregående år. Det är den största mängden sedan guldmyntfoten i USA avskaffades 1971 och den näst största mängden historiskt sett.

En ökad geopolitisk och ekonomisk osäkerhet under året har drivit på centralbankernas köp av säkra och likvida tillgångar i syfte att ha mer diversifierade reserver. (Källa: Gold.org)

Var förberedd och bevara värdet av dina tillgångar, gör som centralbankerna och köp guld, den perfekta tillgången utan motpartsrisk! Kom ihåg att historiskt sett har guld bevarat sin ställning som en värdebevarare.

Ifall du är inte har investerat i guld tidigare och är osäker på vilka produkter du bör köpa kan vi rekommendera vårt startpaket: https://tavex.se/guld/investering-startpaket/

Ifall du fortfarande tvekar inför investering i fysiskt guld kan du hitta 6 bra anledningar att äga guld här: https://tavex.se/6-anledningar-att-aga-guld/

Du kan också boka en gratis konsultation med vår guldexpert! Boka idag genom att ringa 08 – 678 20 30 eller maila på tavex@tavex.se, alternativt kan du besöka vårt huvudkontor på Smålandsgatan 9, 111 46 Stockholm. Chatta med oss på vår LiveChat

Guldpris (XAU-SEK)
25409,00 SEK/oz
  
+ 11,60 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
323,00 SEK/oz
  
- 1,29 SEK

Läs också