Skapa bevakningar

Kan silverpriset överträffa guldpriset?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 20.08.2020
Guldpris (XAU-SEK)
26001,20 SEK/oz
  
+ 314,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
315,22 SEK/oz
  
+ 10,95 SEK
silver

Innehållsförteckning / Table of Contents

Silver har haft det största prisrallyt i modern historia, det har stigit 21% på 3 dagar från 19,3 $/uns till 23,2$/uns. Jämfört med den lägsta punkten på året den 18 mars då priset låg på (11,7USD/uns). Sedan dess har ädelmetallen på fyra månaders tid fördubblat sitt värde (räknat i USD) och gett rekordavkastning till de investerare som investerade när silvret låg lågt.

Silver och guld

Analytikernas efterlängtade silverprisrally äger rum i en kombination av flera faktorer. Till skillnad från guld, som främst är en investerings- och smyckesmetall, varav endast 12% används för industriella ändamål, står silver för cirka 60-70% av industriella råvaror, vars investeringsfunktion är fortfarande sekundär.

Osäkerheten i det finansiella systemet, i kombination med det historiskt rekordhöga spridningen mellan guld- och silverpriser, har lett till en ökande andel människor som söker skydd i fysiska tillgångar, inte bara i guld utan också i silver, vilket är en mycket attraktiv investering på lång sikt.

Du kan köpa ett av de mest populära silvermynten här: 1 oz Österrikisk Silver Philharmoniker

Medan guld fortsätter att föredras över silver som den säkraste tillgången, har silvrets högre volatilitet, i kombination med en återhämtning i den globala industriella marknaden sedan coronaviruset, en växande grön energiboom (teknik som kräver stora silverinsatser) och efterfrågan på investeringar (silvers handelsvolym är bara 10% av guldets) gör guld till ett instrument för spekulativ tillväxt från en ”galen lillebrors” perspektiv.

Således fortsätter många investerare att se stor orealiserad potential i silver, som till skillnad från guld som för närvarande handlas till sitt historiska rekordpris, priset på 23 USD/uns för silver är mindre än hälften av det historiska rekordpriset för silver i april 2011 på 48.5 USD/uns.

Det finns utrymme för högre priser, priset på silver den 23e juli 2020 når fortfarande bara hälften av värdet från toppen 2011 trots den senaste tidens snabba tillväxt. Om priset på ”den fattiga mannens guld” följer samma prisutveckling som för guld inom en snar framtid, som många analytiker förväntar sig, finns en stor spekulativ avkastning att hämta.

Guld och silvers prisförhållande

I slutet av 2019 skrev vi om guld- och silverprisförhållandet och hur man beräknar det. Historiskt sett har guld- och silverförhållandet varit i genomsnitt 66. I skrivande stund för denna artikel är prisförhållandet runt 82. Detta tyder på att silver kan överprestera guld och nå nya toppar snabbare än guld.

När vi ser nya toppar för guldpriset, finns det en hög sannolikhet för högre silverpriser också.

Boka en konsultation med vår guldexpert eller investera idag via vår e-shop.


Ansvarsfriskrivning: Denna artikel är endast i för informationssyfte och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation att sälja eller köpa varor. Tavex ansvarar inte för några beslut som fattas på grundval av denna information. Investeringar är förknippade med möjligheter och risker, och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska. Tidigare eller framtida avkastning på råvaror och finansiella nyckeltal som visas ovan utgör inte ett löfte eller en indikation på framtida resultat.

 

Guldpris (XAU-SEK)
26001,20 SEK/oz
  
+ 314,90 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
315,22 SEK/oz
  
+ 10,95 SEK

Läs också