Skapa bevakningar

Kan silvrets prisuppgång dra med sig guldpriset?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 25.05.2021
Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Alltsedan juni 2019 har guldmarknaden befunnit sig i en uppåtgående trend. Den första mer omfattande vågen av coronavirus, som fick en bred spridning i mars, ledde till en stark uppåtgång för guldet. Pandemin skapade osäkerhet på finansmarknaderna, vilket fick många såväl institutionella som privata investerare att satsa på säkrare tillgångar som till exempel ädelmetaller, och då framför allt guld och silver, men även platina.

Under den första veckan i augusti 2020 nådde guldpriset sitt högsta någonsin på 2 077 USD/uns. Sedan dess har det korrigerats och priset per uns har sjunkit.

I slutet av mars 2021 började guldet återigen stiga och i skrivande stund (15.05.2021) handlas det för 1843 USD/uns. För att guldet ska nå ett nytt historisk högsta måste priset bryta igenom det stora motståndsområdet som ligger mellan 1952-1973 USD/uns.

Samtidigt har även silvret visat styrka och har enligt teknisk analys följt stödområden och trender. En anledningen till den starka utvecklingen för silverpriset hänger säkerligen samman med Historien om den nya gröna energin som 2021 blev ett aktuellt ämne, särskilt efter att Joe Biden valts till USA:s president. Ett av hans första åtaganden när han tillträtt sitt ämbete var att presentera ett nytt grönt infrastrukturpaket. Du kan läsa mer om detta här.

Silverpriset blir allt högre. Kommer guldpriset haka på?

Silvermarknaden bjöd på veckans största prisökning sedan början av februari. Silverpriset steg till 27 dollar per uns, det högsta priset på två månader.

Måndagens genombrott för silver är ett avgörande tekniskt genombrott och silverpriset handlas precis över 27 dollar, vilket ligger på linjen för ett starkt stödområde. (1)

Kommentar från Ole Hansen, analytiker på Saxo Bank: Silvermarknaden skiljer sig från guldmarknaden, och guldets senaste oförmåga att bryta sig igenom en viktig motståndsnivå orsakar frustration och förvirring hos många handlare. Han poängterade också att han ställer sig neutral när det gäller guld men att guldpriset så småningom kommer bryta iväg uppåt från sitt nuvarande konsolideringsmönster. (1)

De viktigaste faktorerna att hålla ögonen på: (1)

  • Historiskt låg avkastning på obligationer
  • Ökande förväntad inflation på obligationsmarkaden

Han tillade också att silvrets nya uppåtkraft kan bidra till att även guldpriset ökar.

Andra indikatorer som exempelvis rörligt medelvärde talar också för ett högre silverpris. Den 3 maj passerade 21MA över 50MA, vilket antyder en uppåtgående trend. Efter att de korsat varandra steg silverpriset och bröt igenom den tidigare motståndsnivån och handlas nu över denna. Motståndsnivån har nu blivit ett stödområde.

I Bild 1 kan vi se att silverpriset handlas i en avsmalnande triangel. Ju smalare triangeln blir, desto mer sannolikt är det med högre prisrörelser. Det fundamentala för silver ser mycket optimistiskt ut på grund av det statliga stödet runtom i hela världen som gynnar grön energi och genomförandet av den. När tillverkningsvolymerna ökar är det mycket troligt att silverpriset försöker nå tidigare högsta nivåer och kanske till och med nå nya toppar.


Bild 1. Teknisk analys av XAGUSD

Historiskt sett har guldpriset haft stor inverkan på silverpriset, men i dag ser det förhållandet ut att vara det motsatta. En ökning av silverpriset skulle därmed mycket väl kunna bana väg för en starkare uppåtgående rörelse även för guldet.


Ansvarsfriskrivning: Den här artikeln är endast avsedd för informationsändamål och ej avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation för att sälja eller köpa råvaror. Tavex ansvarar ej för beslut som fattas grundat denna information. Investeringar innebär möjligheter och risker och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska. Tidigare och framtida avkastning på råvaror samt de finansiella nyckeltal som visas ovan ska inte ses som löfte om eller indikation på framtida förtjänster.

(1) https://www.kitco.com/news/2021-05-04/The-silver-price-is-breaking-out-and-could-drag-a-reluctant-gold-market-with-it-Saxo-Bank.html

 

Guldpris (XAU-SEK)
25870,30 SEK/oz
  
+ 385,30 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,83 SEK/oz
  
+ 19,50 SEK

Läs också