Skapa bevakningar

Miljardärer investerar i guld: Varför?

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 01.03.2021
Guldpris (XAU-SEK)
26112,50 SEK/oz
  
+ 66,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
311,90 SEK/oz
  
+ 1,39 SEK

Innehållsförteckning / Table of Contents

Lord Jacob Rothschild, David Einhorn, Ray Dalio, Stanley Druckenmiller. Det här är bara några av de miljardärer som tror på och investerar i guld, men av skilda orsaker. Vissa köper guld för att säkra sig inför inflation, andra för att få diversifiera sin portfölj. I den här artikeln tar vi upp fyra miljardärer och varför de har valt att investera i guld.

Lord Jacob Rothschild

Profil: Investeringsbankir och medlem av den framträdande bankirfamiljen Rothschild med en nettoförmögenhet på 5 miljarder amerikanska dollar. (1)

Jacob Rothschild har sagt: ”Centralbankerna håller på med det största experimentet inom världshistoriens penningpolitik” och att investerare bör fokusera på att bevara sina tillgångar. Han har också sagt: ”Vi befinner oss därför i okända farvatten och det är omöjligt att förutsäga de oavsiktliga konsekvenserna av mycket låga räntor, med cirka 30% av den globala statsskulden som har negativa avkastningar i kombination med kvantitativa lättnader i enorm skala.” – Jacob Rothschild år 2016 i ett brev till delägarna i Rothschild Investment Trust. (1)

Han äger guld av två huvudsakliga skäl:

  • Bevarande av tillgånar
  • Som värdereserv

David Einhorn

Profil: Grundare av Greenlight Capital. Hans portfölj: cirka 11 miljarder dollar, och han är ytterligare en ansedd miljardär som har lockats av guld. Enligt Alternative Investment Coach fortsätter hans fond att ha 10% av värdet i investeringsguld. (2)

Firman är känd för att ha blankat Lehman strax innan kraschen 2008. (1)

”Vi tror att den alltmer vådliga penningpolitiken driver upp priset på guld” – David Einhorn, Greenlight Capital.

Han äger guld för att:

  • Säkra sig inför inflation

Ray Dalio

Profil: Grundare av Bridgewater Associates, världens största hedgefond, nettovärde cirka 16,8 miljarder amerikanska dollar.

”Om du inte äger guld kan du inget om vare sig historia eller ekonomi” – Ray Dalio

Han äger guld:

  • Som värdereserv
  • Som portföljdiversifiering

Stanley Druckenmiller

Profil: Investeringsmiljardär med en genomsnittlig årlig avkastning på 30% från sin fond, utan att haft ett enda dåligt år. Hans investeringsfond var aktiv mellan 1986 och 2010. Enligt diverse källor har han fortfarande cirka 20% guld i sin portfölj.

”Jag har alltid gjort stora koncentrerade investeringar. Jag tror inte på diversifiering. Jag tror inte det är så man tjänar pengar” – Stanly Druckenmiller

Han äger guld:

  • För framtida fördelar
  • Som en grund

Om du någonsin funderat över att investera i guld kan du ta en titt på våra månatliga specialerbjudanden på www.tavex.se

Läs mer: För första gången i historien: Till och med Warren Buffet satsar på guld


Guldpris (XAU-SEK)
26112,50 SEK/oz
  
+ 66,50 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
311,90 SEK/oz
  
+ 1,39 SEK

Läs också