Skapa bevakningar

När smälter guld – och hur smälter man det hemma?

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 21.03.2024
Guldpris (XAU-SEK)
25932,10 SEK/oz
  
+ 300,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,23 SEK/oz
  
+ 10,23 SEK
När smälter guld

Det blir allt vanligare att folk smälter guld – men varför gör man det och vad är egentligen smältpunkten för guld? Det har vi tagit reda på! 

Zink, natrium, tenn och andra metaller smälter när det når en temperatur på 600 grader. Guld kräver dock en helt annan nivå för att smälta. Därför har vi, i denna artikel, tagit reda på guldets smältpunkt och om det är möjligt att smälta guld i sitt hem. 

Vad bestämmer när guldet smälter och när smälter guld?

Guld som historiskt sett bara ökar och ökar i värde, har en smältpunkt som inte bara är viktig för juvelerare, utan för de som är intresserade av att smälta guld hemma. 

Temperaturen där guld smälter, ligger på omkring 1064 grader eller mer. Att uppnå denna temperatur är vitalt om man vill göra guld till ett nytt föremål, som att till exempel smälta en guldtacka för att göra nya ringar eller återvinna guld från äldre smycken.

Köp investeringsguld här till bra pris!

Smältpunktens betydelse i olika sammanhang

Smyckestillverkning och återvinning av guld

Att veta när guld smälter är ytterst viktigt för de som arbetar med smyckestillverkning eller vill återvinna guld. Smältpunkten gör det möjligt att smälta ner guld och skapa nya, unika smycken. Med denna process återanvänder man inte bara denna värdefulla ädelmetall, utan kan också ge nytt liv till ett gammalt smycke som ligger och skräpar i byrålådan.

Smälta guld hemma: Är det möjligt?

Om du vet hur man gör och har rätt utrustning, kan du faktiskt smälta guld hemma. Men du behöver en ugn som blir riktigt het, upp till 1064°C, för att få guld att smälta. Det är extremt viktigt att man är försiktig om man ska göra detta då en så varm ugn och smält guld kan vara väldigt farligt.

Vad innebär en legering och hur påverkar det guldets smältpunkt?

En legering uppstår när guld blandas med andra metaller, till exempel silver, koppar eller palladium. När guld kombineras med dessa andra metaller, påverkas även dess smältpunkt. Det betyder att den exakta temperaturen där guld övergår från fast till flytande form kan variera beroende på vilka och hur mycket av de andra metallerna som finns i blandningen.

Detta är något som är viktigt att veta om du funderar på att smälta ner guld, eftersom det inte bara är renheten i guldet som avgör vid vilken hetta det börjar smälta. Varje legering – eller ’metallmix’, om du så vill – har sin unika smältpunkt, som behöver beaktas för att processen ska bli lyckad. 

Så när du förvandlar gammalt guld till något nytt, är det viktigt att ha koll på just din guldlegerings smältbeteende.

Priset på att smälta guld

Vad priset blir på att smälta guld har framförallt att göra med vad guldpriset står i för att köpa in guldet du ska smälta. Ju dyrare du köper in guld, ju dyrare blir hela processen. Fasta kostnader, som exempelvis ugn för nedsmältning, är inte alls lika dyrt och behöver troligtvis bara inhandlas 1 gång.

Smälta guld själv – sammanfattning

Att lära sig när guld smälter och hur man gör nya saker av smält guld är både spännande och kan vara belönande. Det spelar ingen roll om du gör det bara för skoj, som en hobby, eller på ett mer seriöst plan. Att smälta guld innebär att man måste veta vid vilken temperatur det smälter, hur man ska hantera det när det är varmt och tänka på kostnaderna och värdet av guld.

Med rätt verktyg kan du omvandla guld till nästan allt du kan tänka dig, från smycken till andra guldprodukter,

Kommentera gärna om du själv har provat eller vill testa att smälta guld!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
25932,10 SEK/oz
  
+ 300,10 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,23 SEK/oz
  
+ 10,23 SEK

Läs också