Skapa bevakningar

Vad är vitt guld och vad kännetecknar det? [Hel guide gjord av en guldexpert | Tavex]

Publicerad av Lars Mäki i kategori Artiklar 02.08.2023
Guldpris (XAU-SEK)
24381,80 SEK/oz
  
- 62,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,31 SEK/oz
  
- 1,85 SEK

Guldsmycken kan ha olika färger. Det beror på att grundämnet guld – den kemiska beteckningen Au – är en ädelmetall som är relativt mjuk. I sin rena form är den därför inte tillräckligt hård för att användas i smycken, särskilt inte i ringar. Den skulle repa sig på nolltid och till och med förlora sin form. Andra ämnen tillsätts för att bilda en legering. Förutom rött och gult guld är vitt guld en vanlig legering. Vad exakt är vitt guld och vad kännetecknar det?

På Tavex kan du alltid köpa guld till priser. Köp här!

Vi har jobbat med guld och ädelmetaller sen 1991 och är norra Europas största handlare! Klicka här om du vill ta en närmare titt på vårt investeringsguld!

Vad är vitt guld?

platinum Källa

Vilken sammansättning har vitt guld? En exakt definition på vitt guld finns inte. Det finns inget ”bästa sätt” att tillverka vitt guld – nästan varje guldsmed har sin egen individuella sammansättning. Ett smycke av 18 Karats vitt guld består av 75% fint guld blandat med totalt 25% andra metaller som palladium, nickel, zink och silver i varierande mängder och proportioner.

Vitt guld finns inte i naturen, utan genom att man blandar gult 999 finguld med andra metaller. Processen kallas legering och den färdiga ädelmetallen kallas legering, vilket kommer från det latinska ordet ”ligare”, som betyder ”att sammanfoga”.

Hur kan du se kvaliteten på en vitguldsring? Stämpeln är ingraverad på insidan av din vitguldsring. Det är en kvalitetsstämpel som ger dig försäkran om legeringens kvalitet. Koden i vitguldsmycken är alltid au750. Du kan läsa mer om hur man ser hur äkta ens smycken är genom att klicka här.

Vad är rodiumplätering av vitt guld?

 rhodium-plating Källa

Att tillsätta ”vita metaller” till fint guld är inte tillräckligt för att skapa vackra smycken i vitt guld. Vitguldet får sin rena vita färg tack vare den rodiumbeläggning som appliceras på smycket. Detta kallas rodiumplätering eller rodiering av vitt guld. Rhodiumbeläggningen skyddar mot korrosion och skyddar dina vitguldsmycken mot värme, slitage och till och med vissa syror.

Rodiumplätering ger ett smycke i 18 karat vitt guld dess vackra silverfärg och förhindrar att det vita guldet gulnar. Å andra sidan kräver den lite mer omsorg och blir lite mer känslig för repor.

Därför kräver vitguldsmycken en viss mängd skötsel. Med tiden (vart 2:a till 10:e år, beroende på hur intensivt du använder smycket) måste rodiumpläteringen av dina vitguldsmycken upprepas, eftersom ädelmetallen inte har en färg som håller för alltid. Detta skiljer sig från platina.

På grund av detta extra steg är vitguld dyrare hos vissa guldsmeder än t.ex. vanligt gult guld. Vitguld med 18 karat är dock i princip inte mer värdefullt än gult guld med 18 karat; andelen guld är identisk. Priset på ett gram gult, rött eller vitt guld kan variera beroende på i vilket smycket det används, kostnaden på konstverket mm. Detta skiljer sig från gult investeringsguld som följer priset på guldmarknaden.

Vill du se hela Tavex utbud av investeringsguld? Klicka här!

Hur skiljer sig vitt guld från platina?

platina vs vitt guld Källa

Skillnaden mellan vitt guld och platina är inte alltid tydlig. Nu när du har fått svar på frågan ”Vad är platina?” vill vi gå in mer i detalj för att klargöra skillnaden mellan de två ädelmetallerna. En märkbar skillnad är den redan nämnda färgbeständigheten. En platinaring förlorar inte sin vitgrå färg med tiden. Färgen i sig är också annorlunda.

Platina är ett mycket hållbart och allergivänligt råmaterial, men tyngre och dyrare än vitt guld.

Beroende på vilken legering som används går färgen på vitguldsmycken mot silver. Valet mellan vitguld och silver är inte lätt. Vi skulle dock hellre välja vitt guld. Platina, å andra sidan, tenderar att se grått ut.

Vad är historien bakom vitt guld?

Användningen av vitt guld i smycken är en ganska ny trend. Före andra världskriget var platina den viktigaste ingrediensen i vita eller silversmycken. Den amerikanska regeringen konfiskerade dock all platina under andra världskriget för att tillverka krigsmateriel: Batterier, vapen, delar av flygplansmotorer …. För att kompensera för den akuta platinabristen letade juvelerarna efter ett alternativ. Och det var vitt guld.

Vilken roll spelade vitt guld efter kriget? Ädelmetallen förblev populär för sin charm, prisvärdhet och lätthet att bära. I den västerländska kulturen är det dessutom ofta populärt att ha diamantringar som är gjorda av vitt guld.

Hur ser vitt guld ut?

White gold

Vitt guld förekommer inte naturligt. Det är en legering av rent, gulaktigt guld med palladium, nickel, zink och silver. Detta ger det en ljus, något gråaktig färg. Obelagt vitt guld kallas därför ibland också för grått guld. Den silvriga, strålande glans som vitt guld är känt och populärt för får det genom en tunn beläggning av rodium.

I det första steget i tillverkningen av vitt guld smälts guldet och de metaller som används för att legera det i en ugn så att de bildar en homogen blandning. Det nyskapade vita guldet smids sedan i flera steg till det färdiga smycket. Slutligen beläggs det med ett tunt lager rodium i ett gavaniskt bad.

Fördelar och Nackdelar med Vitt Guld

Vitt guld har blivit alltmer populärt inom smyckesvärlden på grund av sina unika egenskaper och fantastiska utseende. Men precis som alla ädelmetaller har det sina egna fördelar och nackdelar. Låt oss ta en närmare titt:

Fördelar:

 • Lyxigt Utseende: Vitt guld har en elegant och sofistikerad silvrig-vit färg som gör det till ett perfekt val för dem som föredrar en modern och stilren look i sina smycken.
 • Mångsidighet: Vitt guld kompletterar ett brett utbud av ädelstenar, vilket ger oändliga möjligheter för design. Oavsett om det är en diamant, safir, smaragd eller någon annan färgad ädelsten, förstärker vitt guld stenarnas glans och skapar en vacker kontrast.
 • Hållbarhet: Tillsatsen av legeringsmetaller som palladium, nickel och silver till guld ökar dess styrka och hållbarhet. Detta säkerställer att smycken i vitt guld, särskilt ringar, tål vardagens påfrestningar.
 • Prisvärdhet: Jämfört med platina är vitt guld ett mer budgetvänligt alternativ för dem som söker platina-liknande utseende utan den högre prislappen.

Nackdelar:

 • Underhåll av Rodiumbeläggning: Rodiumbeläggningen som ger vitt guld dess blanka vita lyster är inte permanent och kommer att nötas bort med tiden. För att behålla det prydliga utseendet krävs då och då en ny beläggning. Dock är denna process enkel och kan utföras av en professionell guldsmed.
 • Allergiska Reaktioner: Vissa personer kan vara känsliga för nickelhalten i vitt guld, vilket kan leda till hudirritationer. Många guldsmeder erbjuder dock numera nickel-fria alternativ av vitt guld, vilket gör det till ett säkrare val för dem med allergier.
 • Blekning av Färg: Utan rodiumbeläggning kan vitt guld över tiden utveckla en svagt gulaktig ton på grund av dess naturliga guldgrund. Reguljärt underhåll och ny beläggning är avgörande för att bevara den blanka vita färgen.
 • Lägre Guldhalt: Även om vitt guld innehåller en betydande mängd rent guld, utspäds dess guldhalt jämfört med gult guld på grund av legeringsmetallerna. Detta kan vara en övervägande för dem som prioriterar en högre guldprocent i sina smycken.

Det är viktigt att väga dessa fördelar och nackdelar baserat på personliga preferenser och prioriteringar när du väljer vitt guld för ditt nästa smyckesköp. Oavsett om du uppskattar dess mångsidighet, hållbarhet eller lyxiga utseende så fortsätter vitt guld att fascinera smyckesentusiaster världen över.

Vad är det för skillnad mellan vitt guld, platina och silver?

Platinum silver white gold

Vitt guld, platina och silver är alla ädelmetaller som används inom smyckestillverkning och har sina egna unika egenskaper. Låt oss utforska skillnaderna mellan dem:

1. Vitt Guld:

 • Grundämnet i vitt guld är guld (Au), vilket ger det dess karakteristiska gulaktiga bas.
 • För att ge vitt guld dess silvriga-vita utseende, legeras det med vitmetaller som palladium, nickel, zink och silver.
 • Vitt guld är hållbart och perfekt för smycken som ringar och armband, eftersom det är starkt nog att motstå dagligt slitage.
 • Smycken av vitt guld är rhodiumpläterade för att ge dem en ljus, glänsande yta och förhindra gulning. Detta kräver dock regelbunden underhåll eftersom beläggningen nöts bort med tiden.
 • Vitt guld är ett populärt val för dem som önskar en modern och stilren look till ett något lägre pris än platina.

2. Platina:

 • Platina är ett helt eget grundämne och är naturligt vitt i sin renaste form. Det kräver ingen legering för att uppnå sin vita färg.
 • Det är oerhört hållbart, tåligt mot korrosion och förblir opåverkat över tid, vilket gör det idealiskt för smycken som förlovningsringar och vigselringar som förväntas bäras under långa perioder.
 • Platina är även ett allergivänligt material, vilket passar dem med känslig hud som kan reagera på nickel eller andra legeringsmetaller i vitt guld.
 • Denna ädelmetall anses vara mer exklusiv och har en högre prislapp än både vitt guld och silver.

3. Silver:

 • Silver är den mest prisvärda av de tre ädelmetallerna och har en naturlig vit färg.
 • Det är mjukare än både vitt guld och platina, vilket gör det mindre lämpligt för smycken som utsätts för slitage och stötar, som t.ex. ringar.
 • Silver har en charmig glans och används ofta för att skapa vackra halsband, örhängen och armband.
 • Eftersom silver är känsligare för oxidation och missfärgning kräver det mer underhåll än både vitt guld och platina.

Sammanfattningsvis är vitt guld, platina och silver alla utmärkta val för smycken, men de har olika egenskaper och prisklasser. Om du söker ett hållbart och allergivänligt material med naturlig vit färg och är beredd att investera lite mer, kan platina vara det perfekta valet. Om du däremot vill ha ett modernt utseende till ett något lägre pris, kan vitt guld vara ett utmärkt alternativ. Silver passar de som är ute efter ett mer prisvärt alternativ, men kom ihåg att det kräver lite mer omsorg och underhåll för att behålla sin skönhet över tid. Valet beror på dina personliga preferenser, stil och budget.

Vill du se hela Tavex utbud av investeringsguld? Klicka här!

Guldpris (XAU-SEK)
24381,80 SEK/oz
  
- 62,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
309,31 SEK/oz
  
- 1,85 SEK

Läs också