Skapa bevakningar

Ärvt guld eller silver? – Så kan du göra

Publicerad av Mattias Söderström i kategori Artiklar 14.12.2023
Guldpris (XAU-SEK)
27147,60 SEK/oz
  
+ 86,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
317,55 SEK/oz
  
+ 3,83 SEK
2 kvinnor diskuterar arv kring guld och silver

Det är inte sällan guld eller silver i olika former ingår i ett dödsbo. Ofta kan det finnas guldringar, guld- eller silversmycken, guldhalsband och kanske silverbestick. Ibland finns även investeringsguld i form av guldtackor eller mynt.

Vad ska man tänka på om det finns guld eller silver i arvet, vad gäller kring beskattning och vilka olika alternativ finns? Det går vi igenom i denna artikel.

Här kan du köpa guld till bra pris!

Hur gör man med guld och silver i ett dödsbo?

Den första frågan som kanske dyker upp är – vad gör man med silver och guld i ett dödsbo? När någon dör ska de så kallade dödsbodelägarna eller en boutredningsman göra en skriftlig sammanställning av tillgångar och skulder i en bouppteckning.

Är det fråga om ett gift par och det finns giftorättsgods ska en bodelning göras också. Slutligen fördelas kvarlåtenskapen efter att skulderna dragits av genom arvsskiftet.

Värdet på silver och guld ska fördelas

Finns testamente som anger vem som ska få ärva guld- eller silverföremål måste det respekteras. Guld och silver räknas annars till tillgångarna. Precis som övrig egendom måste de värderas för att man ska få en siffra att räkna på. Det är marknadsvärdet som gäller, inte inköpspris eller någon värdering som gjorts tidigare.

Är ni överens om värdet är det enkelt. Ett tips är att värdera smycken och guld gratis online för att få ett riktvärde. Det finns alltså inget lagligt krav på att anlita extern kompetens, även om det givetvis går att värdera guldet eller silvret hos exempelvis en guldsmed också.

Anlita gärna en boutredningsman

Märker ni att ni får svårt att komma överens är vår rekommendation att anlita en boutredningsman. Han eller hon vet hur guldet och silvret ska värderas, gör hela jobbet och ni slipper bråk.

I arvskiftet fördelas sedan tillgångarna så att var och en av arvingarna får sin arvslott. Finns testamente gäller det, men bröstarvingar har ändå alltid rätt till sin laglott.

Det är värdet som är utgångspunkten i fördelningen, inte alla får del av samma saker. Ni kan till exempel bestämma att du får den avlidnes guldsmycken och silverbestick medan din bror får tavlor och möbler till motsvarande värde.

Behålla ärvt guld eller silver?

Om du efter arvskiftet fått ärva guld eller silver blir nästa fråga vad du ska göra med det. Ofta har denna typ av föremål ett affektionsvärde vid sidan av marknadsvärdet. Det kan vara den avlidnes vigselring, ett kors eller kanske mynt ur en samling, saker som påminner om den avlidne.

De flesta som säljer guld har ärvt det. Men fundera noga på om det är värt att sälja ett sådant föremål för exempelvis ett marknadsvärde av 5000 kronor nu. Kommer du att ångra dig om 10 eller 20 år? När du väl sålt det kan du inte ändra dig.

En möjlighet om du är tveksam är att behålla föremålen och betrakta dem som en alternativ investering. Förvara dem på en säker plats. Skulle det någon gång i framtiden bli tuffare ekonomiska tider har du en extra trygghet i exempelvis guld som du sparat.

Sälja eller återvinna?

Väljer du att sälja guldet eller silvret kan du göra det via en återförsäljare som Tavex – antingen i butik eller via försäkrad brevförsändelse (guldkuvert). Då får du en rättvis värdering och betalt direkt.

Ett alternativ är att låta tillverka ett nytt smycke genom att smälta ner ädelmetallen hos en guldsmed. Detta kan vara ett bra alternativ om du känner att du vill behålla ett minne samtidigt som du vill hitta en praktisk användning för det men kanske inte vill bära på gammelmormors vigselring.

Måste man betala skatt?

Nej. Sedan 1 januari 2004 finns ingen arvsskatt i Sverige längre. Det gäller även guld och silver. Om du exempelvis ärver en guldring och säljer den direkt så får du behålla pengarna.

Ifall du däremot väljer att behålla ringen och du säljer den efter en tid av stigande guldpris så får du betala reavinstskatt på vinsten. Av den anledningen är det bra att ha bouppteckningen till hands så att du har ett underlag att utgå från när du ska deklarera din försäljning.

Berätta gärna i kommentarsfältet nedan hur du tänker kring ädelmetaller när de är en del av ett arv!

Comments

Guldpris (XAU-SEK)
27147,60 SEK/oz
  
+ 86,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
317,55 SEK/oz
  
+ 3,83 SEK

Läs också