Skapa bevakningar

Bankkrisen fick guldet att glänsa under den första vårmånaden

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 27.04.2023
Guldpris (XAU-SEK)
26391,60 SEK/oz
  
+ 71,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,82 SEK/oz
  
+ 7,24 SEK

Guldpriset har återhämtat sig från sin nedgång i februari och bröt över 2 000 dollar för första gången sedan mars förra året, framför allt på grund av bankkrisen. Detta visar på guldets viktiga roll som en extern tillgång för ekonomin och bankerna.

I mars steg spotpriset på guld med totalt 7,8 procent till 1968,5 dollar per uns. Det rörde sig mestadels i sidled under andra halvan av mars, men i början av april tog det fart uppåt. Den 5 april passerade guldet 2037-dollarnivån. Rekordet går tillbaka till augusti 2020 då guldpriset uppgick till 2 069 dollar per uns.

För silvret gick det till och med ännu bättre, och i mars steg det hela 14,4 procent till 23,9 dollar per uns. I början av april passerade också silver 25-dollarsnivån på nytt.

Mellan april och oktober förra året föll guldpriset sju månader i rad. Efter det har guldet stigit under fyra av fem månader. Enligt teknisk analys ser det bra ut för guldet, och om det stannar vid de nuvarande nivåerna får vi snart se det tidigare rekordet prövas.

Bankkrisen drev upp priserna

Bankkrisen och osäkerheten gynnar guldet eftersom ädelmetallen har begränsad exponering mot tredje part, som t.ex. banker. Man måste dock skilja på fysiskt och virtuellt guld. För det sistnämnda har risken för tredje part mycket nära samband med bankerna, beroende på instrumentet. Fysiskt guld är det bästa skyddet mot de risker som finns i det finansiella systemet.

Läs också:

Silicon Valley Bank – SVB

Silicon Valley Bank drabbades av den allvarligaste konkursen sedan finanskrisen 2008. Banken hade köpt amerikanska statsobligationer vars värde sjönk i takt med att räntorna steg. När kunderna började ta ut pengar från banken tvingades banken sälja obligationerna, vilket ledde till likviditetsproblem. Därefter uppstod en dominoeffekt genom att fler kunder snabbt började plocka ut sina pengar.

Credit Suisse

Efter många års problem ställdes också den schweiziska storbanken Credit Suisse på gränsen till konkurs. Enligt biträdande centralbankschef Martin Schlegel skulle banken ha gått i konkurs om regeringen inte ingripit. Detta skulle ”med stor sannolikhet ha följts av en finanskris i Schweiz och i resten av världen”. Credit Suisse togs över av UBS, Schweiz största bank, och fordringsägare och aktieägare led stora förluster.

Guldet stod starkt trots räntehöjningar

Räntor och pessimism

Bankkrisen gav i sin tur upphov till spekulationer om att centralbankerna skulle sluta höja räntorna trots den höga inflationen. Penningpolitiska beslutsfattare verkar dock stå fast vid att försöka hålla inflationen i schack.

Den 22 mars beslutade den amerikanska centralbanken att höja styrräntan med 25 baspunkter till 4,75-5 procent. Europeiska centralbanken höjde tre styrräntor med 50 baspunkter. Handlare gissar dock att USA kommer sänka räntorna redan i år. De tyder på att det finns en stor pessimism när det gäller ekonomin.

Guldet är starkt

Trots de pågående räntehöjningarna har guldet klarat sig bra. Det är ett tydligt tecken på att investerare sätter sin tilltro till just guld när det uppstår problem i finans- och banksystemet.

Med rekordhöga statsskulder, skenande inflation och höga räntor är det många som tvivlar på att obligationer är säkra i osäkra tider, trots en stigande avkastning. Detta särskilt med tanke på att det var just nedgången i obligationspriserna som under hösten vållade problem för både brittiska pensionsfonder och Silicon Valley-banker.

Tekniskt sett ser det bra ut

Enligt teknisk analys ser det optimistisk ut för guldet. Här är några av de huvudsakliga tekniska faktorerna som tala för detta:

  • Uppåtgående trendlinje– Sedan mitten av 2018 har det långsiktiga guldpriset stigit, med fler mindre och mer omfattande korrigeringar, men överlag väldigt uppåtgående.
  • Uppåtgående triangel – En annan tydlig indikator på att guldpriset kan komma att nå nya rekordnivåer är utbrytningen från den stigande triangeln. Det skulle kunna innebära en ny uppåtgående guldtrend – det är inte otänkbart att det till och med kan nå 3000 USD/uns.
  • Glidande medelvärden – Glidande medelvärden visar att trenden är på uppåtgående och detta ser inte ut att brytas i första taget.

Vilka är de viktiga stöd- och motståndsområden som man bör ge akt på?

  • Området kring 2070 USD. När detta motstånd bryts skapas en ny högsta någonsin och därefter öppnar sig möjligheterna uppåt.
  • Området kring 1925 USD. Första fasta stödnivån att hålla ögonen på. Om den här nivån bryts kan det eventuellt ske en mindre kurskorrigering. Om nivån inte bryts kan vi få se ett ännu ett försök att bryta igenom tidernas högsta.
  • Området kring 1800 USD. En överlägsen stödnivå. Den sammanfaller med 50 dagars glidande medelvärde, vilket blir en dubbel indikator för en fast stödnivå. Det är tveksamt om priset inom en nära framtid kommer bryta igenom den nivån nedåt.
  • Nivåerna för 1720 USD och 1640 USD. Om något osannolikt händer och priset sjunker ytterligare från nivån kring 1 800 USD är det de här stödnivåerna man ska hålla ögonen på.

Om guldet bryter en ny högstanivå – hur högt kan priset då gå?

Det vet vi inte. Vi kan bara spekulera med hjälp av vanliga tekniska verktyg, som Fibonacci retracements.

Om den högsta nivån bryts och bekräftas kan guldpriset enligt Fibonacci retracements röra sig mot två potentiella områden, nämligen:

  • 161,80% retracement – 2 711 USD
  • 261,80% retracement – 3 736 USD
  • 361,80% retracement – 4 761 USD
  • 423,60% retracement – 5 395 USD

Guldpris (XAU-SEK)
26391,60 SEK/oz
  
+ 71,40 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
314,82 SEK/oz
  
+ 7,24 SEK

Läs också