Skapa bevakningar

Teknisk och fundamental analys för guld - Mars 2022

Publicerad av Karl Martin Karus i kategori Artiklar 14.03.2022
Guldpris (XAU-SEK)
24956,30 SEK/oz
  
+ 45,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,15 SEK/oz
  
+ 12,09 SEK

De globala spänningarna är fortfarande enormt stora och två veckor efter den ryska invasionen av Ukraina och de otaliga sanktionerna mot Ryssland börjar vi se betydande effekter av kriget på världens finansmarknader.

Goldman Sachs förväntar sig ett guldpris på 2500 USD/uns i slutet av 2022.

”Senast vi såg alla större faktorer för efterfrågan öka samtidigt var 2010-2011 då guldet steg med nästan 70 procent. Med tanke på att vi har justerat uppåt i våra antaganden om investeringar och efterfrågan uppdaterar vi nu våra 3/6/12-månadersmål för guld från 1950/2050/2150/2150 dollar per uns till 2300/2500/2500 dollar per uns”, skriver Mikhail Sprogis, Sabine Schels och Jeffrey Currie på Goldman Sachs i en nyligen publicerad kommentar.

Det högsta guldpriset sedan augusti 2022

Med avseende på svenska kronor

När det gäller den svenska kronan har guldpriset snabbt stigit i värde. Guldpriset har gått starkt uppåt med cirka 20 procent sedan början av februari. Under andra veckan i mars 2022 nådde guldpriset en ny historisk högsta nivå.

Med avseende på amerikanska dollar

Guldpriset nådde nästan den historiska rekordnivån 2075 USD/uns i amerikanska dollar, men lyckades inte ta sig över den.

Med avseende på euro

På grund av kriget i Europa har euron försvagats kraftigt och av den anledningen nådde guldet ett rekordhögt värde på 1900 EUR/uns den 8 mars.

Analys av tekniska indikatorer

Trendlinjer / Stöd & motstånd

*Röda linjer är nedåtgående trend. Den tjocka röda linjen är den långsiktiga trendlinjen.
*
Gröna linjer är uppåtgående trend. Den tjocka gröna linjen är en långsiktig trendlinje.
*
Blå linjer är kortsiktiga stöd- och motståndslinjer

 (Bild 1. Trendlinjer / Stöd & motstånd)

 • I februari månads tekniska och fundamentala analys talade vi om triangelformationen och om denna eventuellt skulle kunna brytas igenom.
 • Den 11 februari bröt den uppåtgående guldtrenden igenom en viktig triangelformation och priset stängde klart över den nedåtgående trendlinjen (triangelns övre linje).
 • Sedan dess har guldpriset stigit kraftigt.
 • Det fanns ett starkt motståndsområde kring 1912 USD/uns, men på grund av den allt större osäkerheten i världen var det inga större problem för den uppåtriktade rörelsen att ta sig igenom det motståndet.
 • Sedan dess har guldpriset skjutit upp i en linje på nästan 90 grader – en enorm prisökning på kort tid.

Fibonacci retracements (utöver trendlinjer & stöd/motstånd)

(Bild 2. Fibonacci-verktyg)

 • Eftersom guldpriset handlas nära all time high måste vi använda Fibonacci retracement-verktyget för att kunna beräkna ett nytt potentiellt rekordpris.
 • Enligt Fibonacci-verktyget är nästa viktiga 61,8 % retracementlinje 2469 USD/uns.
 • Det här är ett utmärkt tillfälle att påminna om vad vi skrev i början av artikeln – Goldman Sachs förväntar sig ett guldpris på 2500 USD/uns i slutet av 2022

Glidande medelvärden

(Bild 3. – Glidande medelvärden)

 • Vi kan tydligt se att guldpriset har legat stabilt i ungefär ett år.
 • Guldet har stadigt gått uppåt och neråt inom den rektangel vi ser i bild 3.
 • Det studsar uppåt och neråt och handlas också mycket nära linjen för 250 dagars glidande medelvärde.
 • Sedan första veckan i februari har guldet rört sig tydligt i en riktning – rakt uppåt!
 • 250 dagars glidande medelvärde med prishändelser (två uppåtgående candlesticks i rad precis ovanför 250 dagars-linjen) – en mycket stark indikator på uppgång.

RSI

 • RSI visar för närvarande på översålt.
 • Det finns en stark uppåtgående trend och RSI-kurvan är brant, så det är ett utmärkt tillfälle att invänta en avvikelse för RSI.
 • Skillnaden i RSI i förhållande till trendlinjer och stöd-/motståndsområden är historiskt sett mycket intressanta områden att ge sig in i.

Ansvarsfriskrivning: Denna artikel är endast för information och är inte avsedd som en investeringsanalys eller rekommendation att sälja eller köpa råvaror. Tavex ansvarar ej för beslut som fattas på grundval av denna information. Investeringar är förenade med möjligheter och risker, och marknadsvärdet på råvaror kan både öka och minska. Tidigare eller framtida avkastning på råvaror och finansiella nyckeltal som visas här ovan innebär inte något löfte eller någon indikation på framtida förtjänster.

Guldpris (XAU-SEK)
24956,30 SEK/oz
  
+ 45,20 SEK
Silverpris (XAG-SEK)
336,15 SEK/oz
  
+ 12,09 SEK

Läs också